Suomen Merimiesunioni logo
Turvaposti
Jäsenpalvelu
Näytä alasivut

Ohjeistus M/S Cinderellan työntekijöille koskien lipun vaihtoa ja työttömyysvakuutusta

 

Viking Linen M/S Cinderella siirtyy Suomen lipun alle 8.3.2024.

Suomen lipun alla purjehtivalla laivalla työllistyvän henkilön pitää siirtää työttömyyskassavakuutuksensa heti työn alettua työskentelymaahan, eli tässä tapauksessa Suomeen, sillä EU/ETA jäsenvaltion lipun alla purjehtivalla aluksella työskentelevä henkilö on pääsääntöisesti sen valtion lainsäädännön alainen, jonka lipun alla alus purjehtii. Näin ollen aiemmin Ruotsin lipun alla seilanneen aluksen työntekijä, joka on aiemmin kuulunut Ruotsin ammattiliittoon ja työttömyyskassaan tulee siirtää jäsenyys Suomeen.

Ruotsissa asuva henkilön, joka työskentelee Suomen lipun alla voi saada työttömyysetuutta Suomen työttömyyskassasta ollessaan osittain tai ajoittain työttömänä (eli esimerkiksi lomautettu tai osa-aikatyötä tekevä). On kuitenkin huomioitavaa, että jos asut Ruotsissa ja jäät kokonaan työttömäksi Suomen lipun alla seilaavalta alukselta, tulee sinun siirtää jäsenyytesi takaisin Ruotsiin ja ilmoittauduttava työnhakijaksi asuinmaan työvoimaviranomaisille heti työttömäksi jäädessäsi, sillä kokonaan työttömän työttömyysturva maksetaan asuinmaan, ei työskentelymaan perusteella.

Helpoiten pääset täyttämään Merimies-Unionin ja A-kassan jäsenhakemuksen tästä: https://liity.smu.fi . Kun siirrät jäsenyytesi Suomeen, muista päättää jäsenyytesi Ruotsin ammattiliitossa/työttömyyskassassa.

Lisätietoja työttömyysturvasta saa Avoimesta työttömyyskassasta:

https://a-kassa.fi/yhteystiedot/