Suomen Merimiesunioni logo
Turvaposti
Jäsenpalvelu
Näytä alasivut

• Jäsenmaksu

Merimies-Unionin jäsenmaksu on 1,55 prosenttia veronalaisesta ansiotulosta, johon sisältyy myös työttömyyskassan jäsenmaksu.
Jäsenmaksu tulee maksaa kaikesta ansiotulosta, eli merellä tehdyn työn lisäksi maissa tehdystä työstä.

Jäsenmaksun perinnän hoitaa pääsääntöisesti työnantaja. Tarkista aina palkkalaskelmastasi, että siellä on merkintä jäsenmaksusta.

Maatyöstä jäsen maksaa jäsenmaksun itse. Jäsenmaksu maksetaan joko sähköisen asiointipalvelun kautta tai maksutiedot voi pyytää myös Unionin jäsenrekisteristä. Vaihtoehtoisesti jäsen voi tehdä perintäsopimuksen maatyönantajan kanssa. Sopimuksen saa tilattua jäsenrekisteristä tai ladattua tästä. Unioni lähettää vastaanotetun perintäsopimuksen perusteella maksutiedot työantajalle.

Opiskelijajäsenet eivät maksa jäsenmaksua opintojen ajalta. Mikäli kuitenkin työskentelee opintojen ohessa, maksetaan siitä tulosta jäsenmaksu. Muista aina ilmoittaa opiskeluaika jäsenrekisteriin.

Työttömyyskassan maksamasta etuudesta (työttömyyspäiväraha, vuorottelukorvaus jne) peritään prosentuaalinen jäsenmaksu, joka sisältää liiton ja työttömyyskassan osuuden. Työttömyyskassa perii jäsenmaksun suoraan etuudesta.


Jäsenmaksuvapautukset

Jäsenmaksusta saa vapautusta tietyissä elämäntilanteissa, jolloin palkka ei juokse. Esimerkiksi opiskelu ja armeija sekä äitiys- ja vanhempainvapaa ovat perusteita sille, että jäsenmaksua ei tarvitse maksaa. Jos käy töissä opiskelujen ohella, jäsenmaksu tulee myös suorittaa ansiotulosta.

Pitkä sairausloma vaikuttaa myös jäsenmaksuun. Työnantajan maksamasta sairausajan palkasta peritään liiton jäsenmaksu.

Kelan maksamasta sairauspäivärahasta jäsenmaksua ei tarvitse maksaa, mutta siitä on ilmoitettava liittoon sillä liitto ei saa automaattisesti tietää Kelan maksamista etuuskausista. Jäsenyys liitossa sekä jäsenedut säilyvät jäsenmaksuvapauksen aikana.

Oman tilanteen muutokset tulee ilmoittaa jäsenrekisteriin sähköpostilla tai sähköisen jäsenpalvelun kautta, välttääksesi turhat muistutukset sekä karhukirjeet.

Huomioithan, että mikäli ilmoitat jäsenmaksuvapautuksesta A-kassalle, ei tieto siirry automaattisesti liittoon!

Eläkkeelle jäännistä tulee myös ilmoittaa jäsenrekisteriin. Sähköposti tai puhelinsoitto riittää. Eläkeläisjäsenet saavat edelleen Merimies-lehden ja voivat hyödyntää jäsenpalveluita. He voivat myös vuokrata liiton mökkejä silloin, kun työssäkäyviä varaajia ei ole.

Huomitoihan, ettei jäsenmaksun maksamatta jättäminen ole eroilmoitus. Eroamisilmoitus tulee tehdä kirjallisesti, esimerkiksi sähköpostilla osoitteeseen jasenrekisteri@smu.fi