Suomen Merimiesunioni logo
Turvaposti
Jäsenpalvelu
Näytä alasivut

Jäsenmaksu

Merimies-Unionin jäsenmaksu on 1,55 prosenttia veronalaisesta ansiotulosta, johon sisältyy myös työttömyyskassan jäsenmaksu.
Jäsenmaksu tulee maksaa kaikesta ansiotulosta, siis merellä tehdyn työn lisäksi maissa tehdystä työstä.

Jäsenmaksun perinnän hoitaa pääsääntöisesti työnantaja.

Maatyöstä jäsen maksaa jäsenmaksun itse. Viitteet maksamista varten jäsen saa Unionin jäsenrekisteristä. Vaihtoehtoisesti jäsen voi tehdä perintäsopimuksen maatyönantajan kanssa. Sopimuksen saa tilattua jäsenrekisteristä tai ladattua tästä. Unioni lähettää täytetyn perintäsopimuksen perusteella maksutiedot työantajalle, jäsenen henkilökohtaisia viitteitä työnantaja ei voi käyttää.

Työttömyyskassan maksamasta etuudesta (työttömyyspäiväraha, vuorottelukorvaus jne) peritään prosentuaalinen jäsenmaksu, joka sisältää liiton ja työttömyyskassan osuuden. Työttömyyskassa perii jäsenmaksun suoraan etuudesta.

Itsemaksavat jäsenet voivat muodostaa itselleen maksutiedot easioinnin jäsenmaksulaskuria käyttämällä: https://easiointi.smu.fi/ (kirjaudu sisään>jäsenmaksut>jäsenmaksulaskuri)


Jäsenmaksuvapautukset

Jäsenmaksusta saa vapautusta tietyissä elämäntilanteissa, jolloin palkka ei juokse. Esimerkiksi opiskelu ja armeija sekä äitiys- ja vanhempainvapaa ovat perusteita sille, että jäsenmaksua ei tarvitse maksaa. Jos käy töissä opiskelujen ohella, jäsenmaksu tulee myös suorittaa ansiotulosta.

Pitkä sairausloma vaikuttaa myös jäsenmaksuun. Työnantajan maksamasta sairausajan palkasta peritään liiton jäsenmaksu.

Kelan maksamasta sairauspäivärahasta jäsenmaksua ei tarvitse maksaa, mutta siitä on ilmoitettava liittoon sillä liitto ei saa automaattisesti tietää Kelan maksamista etuuskausista. Jäsenyys liitossa sekä jäsenedut säilyvät jäsenmaksuvapauksen aikana.

Oman tilanteen muutokset tulee ilmoittaa jäsenrekisteriin sähköpostilla tai sähköisen jäsenpalvelun kautta, välttääksesi turhat muistutukset sekä karhukirjeet.

Huomioithan, että mikäli ilmoitat jäsenmaksuvapautuksesta A-kassalle, ei tieto siirry automaattisesti liittoon!

Eläkkeelle jäännistä tulee myös ilmoittaa jäsenrekisteriin. Sähköposti tai puhelinsoitto riittää. Eläkeläisjäsenet saavat edelleen Merimies-lehden ja voivat hyödyntää jäsenpalveluita. He voivat myös vuokrata liiton mökkejä silloin, kun työssäkäyviä varaajia ei ole.

Huomitoihan, ettei jäsenmaksun maksamatta jättäminen ole eroilmoitus. Eroamisilmoitus tulee tehdä kirjallisesti, esimerkiksi sähköpostilla osoitteeseen jasenrekisteri@smu.fi