Suomen Merimiesunioni logo
Turvaposti
Medlemstjänst
Näytä alasivut

3.12.2019

Postin hallitus vaihtoon – moni vaatii edelleen vahvasti sen eroa

Pelästyikö Eteläranta ay-liikkeen nousua? Koituiko se, duunarien puolustaja, pääministeri Antti Rinteen kohtaloksi?


TEKSTI: JUHANI ARO

Isot voimat kaatoivat Antti Rinteen. Mikä oli EK:n rooli pääministerin kaadossa?

Pääministeri Antti Rinne (sd.) jätti tiistaina 3.12.2019 puoliltapäivin eronpyyntönsä Mäntyniemessä tasavallan presidentti Sauli Niinistölle. Kyseessä oli karu päätepiste Rinteen alle puolivuotiselle pääministeriuralle. Mutta mikä lopulta Rinteen kaatoi? Hänen takanaan olivat hallituksen kaikki muut neljä puoluetta, muttei keskusta.

Moni kyselee nyt, mikä oli EK:n rooli operaatiossa. Vahva ay-mies on ollut monelle Etelärannan toimijalle painajainen jo ennen valintaansa pääministeriksi.

Ilmailualan unioni IAU: ”Järjestäytyminen ja tukitoimet käänsivät Postin työriidan työntekijöiden eduksi. Esimerkiksi IAU:n työssäkäyvien jäsenten määrä kasvoi 2,7 %:lla sen jälkeen, kun se ilmoitti omat tukitoimensa. Tästä päätellen Postin työntekijöiden tilanne ja siihen liittyneet tukitoimet ovat saaneet laajaa ymmärrystä osakseen.” 

Rinteen lopullisen lähtölaskennan voidaan katsoa alkaneen lopullisesti laajaksi paisuneen Postin jakelijoiden kiistan takia. Kyse oli siitä, miten paljon valtio-omistaja voi ohjailla kokonaan omistamaansa yhtiötä. Yksityisellä puolella asiassa ei ole mitään riitaa. Sana omistajaohjaus oli se, johon kompastuivat niin pääministeri kuin omistajaohjausministerikin.

Postin kiistahan päättyi ay-liikkeen laajaan voimannäyttöön ja voittoon, jossa pelastettiin postilaiset rajulta työehtoshoppailulta. Pelissä oli jopa 9 000 postilaisen elanto. Osansa teki entinen ay-mies, pääministeri Antti Rinne, joka joutui lopulta erottamaan omistajaohjausministerinsä Sirpa Paateron (sd.). Syy: Paatero ei ottanut riittävästi huomioon pääministeri Rinteen ohjailua.

Pääasia, työehtojen siirtely Postissa merkittävästi halvempiin sopimuksiin, estettiin. Todennäköisesti tämä oli liikaa Rinteen ja ay-liikkeen vastustajille. Heitä on myös keskustassa. Puolueessa on paljon pienyrittäjiä ja isompiakin, jotka saattavat vieläkin johdatella puoluetta taustalla haluamaansa suuntaan. Juha Sipilän (kesk.) aika on vielä hyvässä muistissa.

”Ei aavistusta epäluottamuksesta”

Toimitusministeristön pääministeri Antti Rinne piti aamun kokousten jälkeen tiedotustilaisuuden, jossa hän selvensi eroonsa johtaneita syitä. Rinteellä itsellään ei ollut aavistustakaan epäluottamuksesta ennen viime viikon perjantaita (29.11.). Hän piti hallituspohjaa ja hallitusohjelmaa sen verran hyvinä, että katsoi paremmaksi itse erota kuin riskeerata ne.

- Jos olisin jatkanut pääministerinä, olisi siinä ollut riski, että hallitusohjelma olisi mennyt nurin, Rinne sanoi. Hänen mielestään ei ole henkilöstä kiinni, kuka vie asioita päätökseen. Asia on tärkein.

Rinne jatkaa politiikassa ja SDP:n puheenjohtajana kesäkuuhun, jolloin pidetään puoluekokous. Se valitsee SDP:lle sitten uuden johdon. Rinne on myös kansanedustaja, jonka pesti jatkuu.

- Toivottavasti nyt käydään nopeat hallitusneuvottelut, jotta saadaan maahan uusi poliittisesti toimintakykyinen hallitus, Rinne sanoi.

Epäilyksiä heräsi EK:n roolista

Kulmakarvoja ay-liikkeessä on kohotellut myös omistajaohjausministeri Sirpa Paateron avustajan Paavali Kukkosen rooli. 13.11.2019 Kukkonen ilmoitti siirtyvänsä EK:n johtavaksi asiantuntijaksi vastuualueenaan yrittäjyys ja elinkeinopolitiikka. Samalla hän sanoi jättäytyvänsä syrjään SDP:n ministeriryhmän työskentelystä ”näin hyvissä ajoin”, eli saman tien.

Tuota ennen Kukkonen ehti hääriä omistajaohjauksessa muun muassa elo-syyskuun tapahtumissa. Rinne esimerkiksi määräsi sopimussiirrot jäädytettäviksi. Menivätkö viestit perille Paaterolle? Joka tapauksessa sekava vyyhti kaatoi Kukkosen molemmat entiset päämiehet pääministerin ja omistajaohjausministerin. Asiasta kirjoitti 3.12.2019 Helsingin Sanomien printtiversio.

Miten paljon EK ohjaili Kukkosta jää selvitettäväksi. Edessä ovat nyt uudet hallitusneuvottelut ja uuden pääministerin valinta.

Postin hallitus vaihtoon – moni vaatii edelleen vahvasti sen eroa

Kysymyksiä herättää tämän lisäksi edelleen myös Postin hallituksen rooli koko niin sanotussa Postigatessa. Postin hallitus ja johto kävivät Kalifornian lämmössä San Franciscossa elokuussa 2019 päättämässä työntekijöiden halpuutuksesta. Yhtiön, joka on tehnyt neljän viimeisen vuoden aikana 146,4 miljoonaa euroa voittoa ja maksanut johdolle miljoonabonuksia. Työntekijöiden mielestä tämä on erittäin loukkaavaa. Useat Postin väitteet ja viestintä vaativat edelleen selvittämistä ja työntekijöiden mielestä ei voi olla niin, että Postin hallitus päästetään tilanteesta kuin koira veräjästä, vaan hallituksen on erottava.