Suomen Merimiesunioni logo
Turvaposti
Jäsenpalvelu
Näytä alasivut

1.8.2022

Kesätyöntekijä, liity Merimies-Unionin jäseneksi!

 

Allekirjoita Merimies-Unionin jäseneksiliittymishakemus heti työsuhteen ensimmäisenä päivänä! Jos jäisit työttömäksi, jäsenhakemuksen allekirjoituspäivällä on merkitystä siihen, mistä alkaen alat kerryttää jäsenyys- ja työssäoloehtoa.

KUINKA LIITTYÄ?

Merimies-Unionin jäseneksi voit liittyä monella eri tapaa:

SÄHKÖINEN LIITTYMINEN

Merimies-Unionin jäseneksi voit liittyä sähköisesti liittymishakemuksen täyttämällä.

Liittymishakemus opiskelijajäsenille.

PAPERINEN JÄSENEKSILIITTYMISLOMAKE

Jäseneksiliittymislomakkeita voi tilata myös suoraan Merimies-Unionin jäsenrekisteristä: jasenrekisteri@smu.fi.

KYSY JÄSENEKSILIITTYMISLOMAKE LUOTTAMUSMIEHELTÄ TAI TYÖNANTAJALTASI

Voit kysyä jäseneksiliittymislomakkeita suoraan myös työnantajalta tai Merimies-Unionin luottamusmiehiltä laivoilla.
 

MERIMIES-UNIONI


Suomen Merimies-Unioni on ammattiliitto, joka auttaa sinua työelämän kiemuroissa. Liittymällä Merimies-Unionin jäseneksi, saat Unionista apua ja neuvontaa jo heti työsuhteesi ensi metreistä lähtien.

Tyypillisiä kesätyöpaikkoja ovat esimerkiksi vesibussit. Nämä alukset ovat merityötä säätelevän lainsäädännön piirissä. Näin ollen esimerkiksi sisävesillä kesätyötä tekevä kansimies tai tarjoilija on merimies.

MIKÄ TYÖEHTOSOPIMUS?

Merimies-Unioni neuvottelee tekemääsi työtä koskevan työehtosopimuksen (tes) työnantajan kanssa.

Työehtosopimuksessa määritellään muun muassa palkkasi vähimmäistaso, työajat, vuosiloma ja muita työsuhteesi ehtoja. Vesillä tehtävä työ on usein vuorotyötä, joten esimerkiksi työ- ja lepoaikojen noudattaminen on tärkeää.

VESIBUSSIT

Rannikko- ja sisävesillä liikennöivissä kotimaan matkustaja-aluksissa työskentelevään laivaväkeen ja heidän muutoin tekemäänsä työhän aluksissa sovelletaan kotimaan matkustaja-alusliikenteen työehtosopimusta.

MATKUSTAJA-ALUKSET

Ulkomaanliikenteen matkustaja-aluksissa työskentelevään laivaväkeen (esim. Viking Line, Tallink Silja ja Eckerö Line, Wasaline) ja heidän muutoin tekemäänsä työhän aluksissa sovelletaan ulkomaanliikenteen matkustaja-alussopimusta.

Merimies-Unionin työehtosopimukset löydät täältä. (Pääsopimusten lisäksi Merimies-Unioni neuvottelee kymmeniä alakohtaisia työehtosopimuksia.)

PALJONKO PALKKAA?

Tiedätkö, paljonko sinun kuuluu saada palkkaa? Peruspalkan lisäksi merityössä saattaa kertyä erityisiä lisiä, minkä tähden palkkakuitista on tärkeää tarkistaa, että sinulle on maksettu kaikki mikä kuuluukin.

OPISKELIJAN EDUT

Kesätöiden jälkeen koulun penkille palattuasi olet Merimies-Unionin jäsenmaksuista vapautettu, jos sinulla ei ole ansiotuloja. Muista ilmoittaa asiasta Merimies-Unionin jäsenrekisteriin.

Opiskelijana olet oikeutettu kaikkiin jäsenetuihin. Saat esimerkiksi alennusta vakuutuksista, voit vuokrata Merimies-Unionin mökkejä käyttöösi ja saa ilmaiseksi Merimies-lehden kotiisi.

Lue lisää Merimies-Unionin jäseneduista.

Merimies-Unionin Levin mökki. Merimies-Unionilla on mökkejä Himoksella, Kustavissa, Levillä, Tahkolla, Velskolassa (Espoo) ja Pyhtäällä.
 

APUA TYÖTTÖMYYDEN KOHDATESSA

Merimies-Unionin jäseneksiliittyminen kannattaa, vaikka olisit vain piipahtamassa laivoilla kesätöissä tai opiskelet toiselle kuin merenkulkualalle. Miksi?

Allekirjoittamalla Merimies-Unionin jäseneksiliittymislomakkeen liityt samalla myös Avoimen Työttömyyskassa A-kassan jäseneksi ja aloitat ansiopäivärahaan vaadittavan jäsenyys- ja työssäoloehdon kerryttämisen jo kesätyöaikanasi.

Jos esimerkiksi opiskelevat ja jäisit työttömäksi opiskelujesi päättymisen jälkeen, A-kassan jäsenenä olet oikeutettu saamaan ansiopäivärahaa, jos jäsenyysehtosi täyttyvät. Työttömyyskassan maksama ansiopäiväraha on huomattavasti korkeampi kuin niin sanottu normaali peruspäiväraha. Vaikeina taloudellisina aikoina työttömyyteen varautuminen onkin aina järkevää.

Kannattaa myös tiedostaa, että kun vaihdat alaa ja liittoa, seuraa jo kerrytetty työssäoloehto mukana liittoa ja työttömyyskassaa vaihdettaessa.

Savonlinna-Risteilyiden M/s Ievan sekä M/s Elviiran miehistöä Savonlinnassa kesällä 2022. Uusi risteilykausi on jälleen alkanut ja miehistö toivottaa matkustajat tervetulleeksi laivaan! Suomen rannikoilla ja sisävesillä purjehtii kesäisin paljon aluksia, jotka tarjoavat kesätyöntekijöille töitä ja kouluttavat samalla tulevia merenkulkijoita. Monen merimiehen työura on käynnistynyt "vesibussilta."