Suomen Merimiesunioni logo
Turvaposti
Medlemstjänst
Näytä alasivut

8.5.2020

Aselevon maksumiehet - Suomalaiset merimiehet natsi-Saksan keskitysleireillä 1944-1945

Syyskuussa 1944 Suomen ja Saksan aseveljeys päättyi ja Saksan satamissa olleet suomalaiset kauppalaivat olivat ahdingossa. Suomalaisille merimiehille annettiin kaksi vaihtoehtoa: joko he siirtyisivät hakaristilipun alle tai heidät teljettäisiin keskitysleirille. Suurin osa valitsi keskitysleirin. Aselevon maksumiehet kertoo heidän tarinansa.
Näiden suomalaisten merenkulkijoiden kohtalo on useimmille suomalaisille tuntematon osa sotahistoriaa. Monet heistä joutuivat maksamaan kalliisti Neuvostoliiton kanssa solmitusta aselevosta - he kokivat keskitysleirien kauhut ja näkivät läheltä natsivallan romahduksen. 

Asiantunteva teos perustuu muun muassa suomalaisten merimiesten ja silminnäkijöiden haastatteluihin, päiväkirjoihin sekä merimiesliiton arkistoihin.

Pertti Rönkkö (s. 1949) on Berliinissä asuva toimittaja. Hän tutustui suomalaisten merenkulkijoiden kohtaloihin natsi-Saksan keskitysleireillä työskennellessään Merimies-lehdessä. Rönkkö on tehnyt aiheesta radio- ja tv-ohjelmia sekä haastatellut keskitysleireillä olleita merimiehiä.

Kirjan on kustantanut Atena-kustannusta, jonka sivuilta kirjan voi ostaa:

https://atena.fi/aselevon-maksumiehet

Tämän lisäksi kirja on myytävissä monissa muissa verkkokaupoissa. 

Kirjaan liittyviä juttuja:

Ilta-Sanomat: S/s Wapun laivaemäntä Helena todisti, kuinka natsikiväärin perä murskasi pikkupojan pään – suomalaisten merenkulkijoiden vaiettu historia keskitysleireillä päätyi kirjaan

Satakunnan Kansa: Suomalaiset merimiehet joutuivat toisen maailmansodan loppuvaiheissa karmeisiin oloihin Saksan keskitysleireille

MTV: Natsit veivät satoja suomalaisia merimiehiä keskitysleireille – väkivalta oli jatkuvaa ja ruuasta puute: "Muutuimme vähitellen eläimiksi, pilaantuneista perunoistakin tapeltiin"

Muita aiheeseen liittyviä juttuja:

SMU: Sataman valoista kuolemanleirille (Juha Granath)

 

 

 

Pertti Rönkkö (s. 1949) on Berliinissä asuva toimittaja. Hän tutustui suomalaisten merenkulkijoiden kohtaloihin natsi-Saksan keskitysleireillä työskennellessään Merimies-lehdessä. Rönkkö on tehnyt aiheesta radio- ja tv-ohjelmia sekä haastatellut keskitysleireillä olleita merimiehiä.