Suomen Merimiesunioni logo
Turvaposti
Medlemstjänst
Näytä alasivut

4.6.2024

SAK:n uusi edustajisto koolla Helsingissä 3.-5.6.2024

Kuvat: Turo Ihalainen

SAK:n uusi edustajisto on koolla Helsingin Marina Congress Centerissä maanantaista keskiviikkoon 3.–5.6.2024.

Merimies-Unionista SAK:n edustajistossa vaikuttavat OSM Thomen pääluottamusmies Turo Ihalainen ja Merimies-Unionin valtuuston jäsen Taru Hakala (Tallink Silja) sekä Merimies-Unionin puheenjohtaja Joachim Alatalo.

Neljän vuoden välein valittava edustajisto on SAK:n korkein päättävä elin. Se kokoontuu varsinaisiin kokouksiinsa kaksi kertaa vuodessa. Uudessa edustajistossa on 105 jäsentä, joilla kaikilla on henkilökohtainen varajäsen.

Jarkko Eloranta jatkaa SAK:n puheenjohtajana


SAK:n edustajisto valitsi tiistaina 4.6.2024 SAK:n puheenjohtajaksi Jarkko Elorannan, joka jatkaa toimessa nyt kolmatta kautta.

- Olen nöyrästi kiitollinen ja otettu tästä kunniasta. Kuluneet kahdeksan vuotta ovat olleet työntäyiset ja vaiherikkaat, kuten tulevat varmasti olemaan seuraavatkin vuodet. Ilolla ja tarmoa täynnä jatkan SAK:n puheenjohtajana, Eloranta kiitti saamastaan luottamuksesta.


Merimies-Unionista Joachim Alatalo ja Heikki Karla SAK:n hallitukseen
 

SAK:n edustajiston kokouksessa valittiin myös SAK:lle uusi hallitus. Merimies-Unionista SAK:n hallitukseen valittiin Merimies-Unionin puheenjohtaja Joachim Alatalo ja liittosihteeri Heikki Karla.

 

Ammattiliittojen puheenvuoroissa nousi esiin huoli nuorista 


SAK:n edustajiston kokouksessa eri ammattiliittojen edustajat nostivat puheenvuoroissaan esiin Orpo-Purran hallituksen leikkaukset ja kantoivat huolta siitä, että leikkaukset osuvat erityisesti nuoriin aikuisiin ja lapsiin sekä erityisesti köyhiin lapsiperheisiin.

Työelämässä petetyiksi joutuvat usein helpoiten nuoret aikuiset, joilla ei ole vielä tietoa työntekijän oikeuksista ja työehdoistaan sekä palkastaan. Nuoret joutuvat usein työskentelemään lyhyissä ja epämääräisissä työsuhteissa. Työntekijöitä on työpaikoilla vähän ja töissä on jatkuva kiire. Työturvallisuus heikkenee ja onnettomuusriski kasvaa.

Räikein uutinen on luettavissa Helsingin Sanomista 3.6.2024, joka uutisoi puhelinmyyntifirmasta, jonka palkanmaksussa on esiintynyt runsaasti epäselvyyksiä. Yritys alkoi jopa periä työntekijöiltä palkkoja takaisin. Tämä oli työntekijöille viimeinen niitti.

SAK:n edustajiston kokouksessa tiistaina 4.6.2024 puhujanpönttöön nousi muun muassa AKT:sta Jape Lovén, joka toi esiin että peruskoulun opetussuunnitelmaan pitäisi saada tunti ammattiliiton ja työntekijöiden toiminnasta sekä oikeuksista.

- Peruskoulussa on jo yrittäjyyskoulutusta, mutta peruskoulun opetussuunnitelmassa ei ole tuntiakaan ammattiliittojen toiminnasta saati työntekijän asemasta. Tämä pitäisi saada kirjattua opetushallituksen tuntisuunnitelmiin, Jape Lovén nosti esiin.

SAK:n edustajiston kokouksessa tiistaina 4.6.2024 nostettiin puheenvuoroissa myös esiin ammattiliittojen yhteistyön merkitys ja yhteiskuntavaikuttaminen.

- Orpo-Purran hallitus lopetti aikuiskoulutustuen, mikä tekee monien aikuisten jo työssäolevien ammatinvaihdosta mahdotonta. Hallituksen päätös lopettaa aikuiskoulutustuki osuu hallituksen omaan nilkkaan, kun ihmisillä ei ole enää hyviä mahdollisuuksia vaihtaa alaa, vaikka työurat pitenevät ja ihmiset joutuvat tänä päivänä työskentelemään useissa eri ammateissa sekä pätkätöissä.