Suomen Merimiesunioni logo
Turvaposti
Medlemstjänst
Näytä alasivut

22.9.2022

Marshallinsaarten lipun alla purjehtivan öljytankkeri Alexian tulipalo Itämerellä herättää huolen ulkomaisten tankkilaivakuljetusten turvallisuudesta

Kuinka paljon Itämerellä purjehtii ulkomaisten lippujen alla olevia säiliölaivoja? Paljon.

Marine Traffic -sivusto 22.9.2022 tuo esiin, että keskellä Suomenlahtea, Viron edustalla on yhdellä alueella vajaa 20 säiliöalusta, joista monet ovat ankkurissa ja joista suurin osa purjehtii mukavuuslippujen alla. Tähän päälle muut ulkomaalaiset kauppalaivat, jotka liikennöivät tällä hetkellä esimerkiksi Venäjän satamiin.

Kuvakaappaus MarineTraffic.com-sivustolta 22.9.2022, josta näkyy Suomenlahden alusliikenne kello 14 tienoolla.

Myös Marshallinsaarten lipun alla purjehtiva öljytankkeri Alexia oli hakenut öljylastin Venäjältä Laukaansuun (Ustluga) satamasta. Öljytankkerilla tapahtui tulipalo Suomenlahdella 22.9.2022. Suomenlahden merivartioston mukaan aluksella kukaan ei ole loukkaantunut.

Öljytankkerin tulipalo herkällä Suomenlahdella on hyvin vakava tilanne. Merimies-Unioni on jo pitkään tuonut esiin merenkulun turvallisuuden ja osaavan sekä pätevyyksillä varustetun tankkilaivamiehistön merkityksen merenkulussa – ja erityisesti Suomen oman huoltovarmuuden kannalta. Suomen lipun alla tapahtuvilla kuljetuksilla tankkilaivoilla työskentelevillä miehistöillä on koulutusta ja pätevyyksiä. Suomalaiset merimiehet perustavat aina työnsä turvallisuuteen.

22.9.2022 Itämerellä tapahtunut tankkilaiva Alexian tulipalo on vakava signaali Itämerellä rehottavasta mahdollisesta turvallisuuskulttuurin puutteesta vieraan lipun alla olevilla aluksilla. On onni onnettomuudessa, että aluksen miehistö on kunnossa eikä alus ole syttynyt tuleen ja aiheuttanut siten laajempaa öljyonnettomuutta matalalla Itämerellä.

Hyvä kysymys on myös, miksi Venäjältä edelleen kuljetetaan paljon öljytuotteita ja myös maakaasua, vaikka maata vastaan on voimassa useita pakotteita.