Suomen Merimiesunioni logo
Turvaposti
Medlemstjänst
Näytä alasivut

14.5.2020

Försäljningen av båtbiljetter öppnas – arbetsresor och annan nödvändig persontrafik tillåten till sjöss från och med 14.5.2020


Försäljningen av fartygsbiljetter öppnas. Alla som har rätt att komma in i landet får köpa biljett. Rätten att resa in i landet kontrolleras i hamn. Inom Schengenområdet tillåts arbetsresor och annan nödvändig trafik från och med 14.5.2020.

Resandet mellan Finland och Sverige underlättas

Resandet mellan Sverige och Finland blir lättare från den 14.5.2020. Det går igen att resa med fartyg från Sverige till Finland då man förutom hemvändande finländare också tillåter arbetsresor och annan nödvändig trafik mellan länderna.

Biljettförsäljningen på rutten mellan Åbo och Stockholm har börjat. Under de senaste veckorna har här endast transporterats frakt. Det finns fortfarande begränsningar: man tillåter inte kryssningar eller nöjesresor.

Viking Line

Viking Line tillåter igen nödvändig persontrafik på sina fartyg från den 14.5.2020. Policyn baserar sig på regeringens beslut den 4.5.2020 att stegvis lätta på restriktionerna som införts p g a coronaepidemin. Begränsningarna gäller till och med den 31.5.2020.

Fyra av Viking Lines sju fartyg går i trafik mellan Finland, Sverige och Åland samt Estland (M/S Amorella, M/S Viking Grace, M/S Gabriella och M/S Rosella). Man kan fortsättningsvis resa normalt mellan finska fastlandet och Åland.

–  Vi är glada över att man nu väljer att delvis avveckla resebegränsningarna. Det är ytterst viktigt att upprätthålla livsviktiga samhällsfunktioner genom att tillåta nödvändig trafik mellan länderna. Vi ser fram emot att få återuppta vår normala trafik med förhoppning att detta kan ske redan till sommarens högsäsong, säger Viking Lines vd Jan Hanses i bolagets pressmeddelande.

– Att semestra i närområdet är något som vi förväntar oss vara attraktivt framledes. Vi tror att resor till våra destinationer och framförallt till och genom skärgården kommer att uppleva en renässans.

Tallinksilja

Resor i arbetet och annan nödvändig trafik återupptas 14.5.2020. Enligt vad Finlands regering beslutat 4.5.2020 kan man återuppta arbetsresorna, övrig nödvändig trafik samt finska medborgares återkomst till Finland torsdagen den 14.5.2020.

Tallink öppnade den 5.5.2020 biljettförsäljningen för passagerare som behöver resa till Finland. Tallink återinsätter samtidigt snabbfartyget Star på rutten Helsingfors-Tallinn från och med fredagen 15.5.2020 för veckoslutens trafiktoppar.

– Vi är nöjda med Finlands regerings beslut som gör det möjligt för många ester som jobbar i Finland att återvända antingen till jobbet eller till sina familjer från och med nästa vecka. Det är klart att vi an efter som virusläget förbättras måste köra upp ekonomin och arbetslivet igen, säger Tallinkkoncernens vd Paavo Nõgene.

Enligt Nõgene har Tallinks och Silja Lines fartyg förberetts för att stegvis återinföra servicen och återuppta trafiken på ett tryggt sätt.

– Det är klart att passagerarmängderna inte kan vara de samma som före krisen, och vi kommer inte heller att genast återinföra alla våra fartyg på alla rutter. Finlands regerings beslut är ett litet steg framåt och vi här i Tallinn anpassar naturligtvis våra steg till vad våra regeringar beslutar, tillade Nõgene.

Passagerarna som behöver resa till Finland i arbetets tecken eller av annan nödvändig orsak, samt finska medborgare på väg till hemlandet kan köpa biljett för resa på Tallinkkoncernens fartyg från Estland och Sverige till Finland från den 14.5.2020.

Finnlines

Också på Finnlines fartyg är det möjligt att resa i enlighet med de allmänna riktlinjerna från och med den 14.5.2020. Finnlines fartyg trafikerar regelbundet till exempel från Nordsjö hamn i Helsingfors till olika tyska hamnar.

Finnlines fortsätter i enlighet med myndigheternas beslut och direktiv att transportera passagerare och tryggar också att nödvändiga resor kan företas och människor kan återvända hem. Innan du reser, försäkra dig om att du kan resa in till din destination.

Begränsningarna i gränstrafiken gäller i finska hamnar till den 14.6.2020.