Suomen Merimiesunioni logo
Turvaposti
Jäsenpalvelu
Näytä alasivut

23.9.2020

Merimies-Unioni ja Suomen Varustamot: Suomen hallituksen on annettava vihreää valoa ja pidettävä rajat auki Viroon, Ruotsiin ja Saksaan


Suomen hallituksen soutaminen ja huopaaminen matkustusrajoitusten ja karanteenin kanssa on jo kostautunut suomalaisten matkustaja-alusvarustamoiden lipunmyyntiin ja talouteen. Ihmiset eivät enää risteile.

Hallituksen on määrä päättää torstaina 24.9.2020, miten Suomeen matkustamista ja toisaalta suomalaisten ulkomaanmatkoja vastedes mahdollisesti rajoitettaisiin. Uhkana on, että hallitus asettaa Ruotsin, Viron ja Saksan niin sanotuiksi punaisiksi maiksi, joihin ei voi enää matkustaa ilman karanteenia.

Päätös matkustamisen rajoittamisesta tulee ajamaan suomalaiset matkustaja-alusvarustamot syvään ahdinkoon. Suomessa on jäljellä enää 6 700 merenkulkijaa. Heistä suurin osa on jo tällä hetkellä lomautettuna ja lisää tulee.

Suomen hallitus höllensi viikko sitten matkustusrajoituksia. Ruotsiin ja Saksaan on ollut mahdollista matkustaa 19.9. alkaen ilman matkustajarajoituksia. Tämä tieto piristi matkustajavarustamoiden tilannetta, risteilymyynti virisi jälleen syksyksi.

Vain viikko matkustusrajoitusten jälkeen Suomen hallitus suunnittelee jälleen matkustusrajoitusten käyttöönottoa Ruotsiin, Viroon ja Saksaan. Tieto karanteenista pysäytti risteilymyynnin kuin seinään. Varustamot eivät pysty suunnittelemaan toimintaansa, jos Suomen hallitus muuttaa viikon välein kantaansa matkustusrajoitusten suhteen.

Suomessa raja-arvo tarttuvuusluvussa on tällä hetkellä 25 tautitapausta 100 000 henkilöä kohden, kun muualla Euroopassa vastaava se on 50. Suomi on EU:n syrjäisin jäsenvaltio – saari - ja se ei voi ylläpitää Euroopan tiukimpia matkustusrajoituksia. Ilmaantuvuusluku tulisikin nostaa 50:een EU-komission suosituksen mukaisesti.