Suomen Merimiesunioni logo
Turvaposti
Jäsenpalvelu
Näytä alasivut

5.11.2018

SAK: Yt-lain parannettava luottamushenkilöiden asemaa


SAK:n tiedote 5.11.2018

SAK kannattaa yhteistoimintalain perusteellista uudistamista.

Kokonaisuudistusta ehdottavat myös Katarina Murto ja Rauno Vanhanen yt-lain muutostarpeita käsittelevässä selvityksessään, jonka he luovuttivat tänään työ- ja elinkeinoministeri Jari Lindströmille.

– Yt-lakiin on tehtävä muutoksia, jotka tukevat yrityksen ja henkilökunnan välistä avointa ja pitkäjänteistä työtä yritystoiminnan kehittämiseksi, jotta laki ei olisi työpaikoille pelkkä irtisanomislaki, SAK:n työehtoasiantuntija Ismo Kokko huomauttaa.

– Siihen, onko uudistus yksityiskohdiltaan juuri selvityksessä ehdotettu, on tässä vaiheessa liian aikaista ottaa kantaa.

Yt-lakiuudistuksen on parannettava SAK:n mielestä erityisesti luottamushenkilöiden edellytyksiä toimia tasavertaisena neuvottelu- ja sopimiskumppanina.

– Luottamushenkilön asemaa parantavat muun muassa tiedonsaantioikeuksien lisääminen sekä ajankäytön ja osaamisen kehittäminen. Odotukset ja vaatimukset luottamushenkilöitä kohtaan kasvavat koko ajan. Tähän on tärkeää vastata selkeillä ratkaisuilla, kun lakia uudistetaan, Kokko sanoo.

Työ- ja elinkeinoministeriön tilaama selvitys antaa pääosin hyvät lähtökohdat seuraavalle hallitukselle käynnistää yt-lain uudistus.

– Yritystoiminta kehittyy nopeutuvalla vauhdilla ja lainsäädännön on pysyttävä kehityksessä perässä. Yt-lain uudistaminen on yksi tulevan hallituskauden tärkeimpiä työelämän lainsäädäntöuudistuksia.