Suomen Merimiesunioni logo
Turvaposti
Jäsenpalvelu
Näytä alasivut

23.1.2018

SAK:n liittopäättäjät: Aktiivimalli peruttava ja työttömyysturvan lisäkiristyksistä luovuttava

Tiistaina 23.1.2018 koolla olleet noin 600 SAK:n liittopäättäjää vaativat, että hallitus peruu työttömiä epäoikeudenmukaisesti kohtelevan aktiivimallin. Liittopäättäjät muistuttavat, että työttömyysturva ja irtisanomissuoja ovat kokonaisuus ja hallitus on nyt heikentänyt niitä molempia.

SAK:n liittopäättäjät vaativat, että hallitus peruu työttömyysturvan aktiivimallin. 

– Aktiivimallin perumista koskeva kansalaisaloite keräsi nopeasti 130 000 allekirjoitusta. Aloite ansaitsee eduskunnassa huolellisen käsittelyn vielä tällä vaalikaudella, liittopäättäjät korostavat.

– Aktiivimalli on kilpailukykysopimuksen vastainen työttömyysturvan leikkaus ja sellaisena paha virhe hallitukselta.

Tänään tiistaina Helsingissä koolla olleet noin 600 SAK:n jäsenliittojen hallintojen jäsentä vaativat hallitusta lopettamaan karensseja entisestään kiristävän aktiivimalli kakkosen valmistelun.

– Työttömyysturvan leikkaaminen ja kiristäminen johtaa jo nyt kohtuuttomiin tilanteisiin. Ihmisten lannistaminen ei auta heitä työllistymään.

Rankaisemisen sijaan työttömät tarvitsevat kannustusta, tukea ja asianmukaisia palveluita. Työttömän oma aktiivisuus on tärkeää ja sitä tuetaan parhaiten positiivisilla kannusteilla.

– SAK jatkaa työttömyysturvan kehittämistä, tekee uusia avauksia turvan yksinkertaistamisesta sekä työn ja sosiaaliturvan yhdistämisestä niin, että työn vastaanottamista voidaan helpottaa.

– Yritysten ja työnantajien on myös kannettava suurempaa vastuuta työllisyydestä ja irtisanomiensa työntekijöiden auttamisesta uuteen työhön. 

Liittopäättäjät muistuttavat, että työttömyysturva ja irtisanomissuoja muodostavat kokonaisuuden ja hallitus on nyt heikentänyt niitä molempia. Työttömyysturvan heikennysten varjolla ei pidä myöskään edistää työehtojen heikentämistä.

Lue lisää:

Miksi SAK vastustaa työttömien turvan leikkaamista?

Mielenilmaisu aktiivimallia vastaan 2. helmikuuta Facebookissa