Suomen Merimiesunioni logo
Turvaposti
Jäsenpalvelu
Näytä alasivut

27.11.2019

Postiin palasi joulurauha – sitkeä lajittelukiista sovittiin

Medialiitto heitettiin ulos neuvottelupöydästä. Kiistasta kehkeytyi ay-liikkeen yhteinen voimannäyttö siitä, ettei sopimusshoppailu työehtojen heikentämiseksi ole mahdollista.

TEKSTI: JUHANI ARO

Alkujaan Postin 700 pakettilajittelijaa koskenut kiista sai viikonloppuna ja tänään 27.11.2019 ratkaisut, kun osapuolet hyväksyivät valtakunnansovittelija Vuokko Piekkalan sovintoesityksen. Vastaukset annettiin klo 10 aamulla. Näin ollen kaikki lakot ja myös tukilakot loppuvat.

Osapuolet sovittelivat ensin 700 pakettilajittelijan kiistan ensin keskenään itse ja pääkiista ratkesi Piekkalan esitykseen.

Kiistan päätulppana olleiden 700 pakettilajittelijan kiista sovittiin niin, että heidät irrotettiin Medialiiton ja Teollisuusliiton sopimuksesta omaan sopimukseensa, joka on PAU:n ja Paltan välinen. Sopimus on Paltan johtajan Tuomas Aarton mukaan pääosin sama kuin PAU:n pääsopimus ja heidän palkkansa säilyvät ennallaan. Liikkeenluovutus säilyy ennallaan, mutta pakettilajittelijat ovat tästedes PAU:n sopimuksessa, kuten olivat alunperinkin.

PAU:n ja Paltan 10 000 hengen pääsopimus jatkuu vuoden 2021 lokakuun loppuun. 700:n pakettilajittelijan sopimus on vähän pidempi ja loppuu vuoden 2022 tammikuun lopussa.

Kikyn työajan pidennykset jäävät voimaan ja palkankorotukset on sidottu teknologiateollisuuden ja peruskemian tulevaisuudessa sovittavaan tasoon. Työvuoroihin tulee lisää joustoja.

PAU:n puheenjohtaja Heidi Nieminen oli sovun synnyttyä tyytyväinen pitkän ja vaivalloisen sopimuskierroksen päättymiseen. Hän muistutti, että postilaiset ovat yhä pienipalkkaisia.

- Ei heidän palkoissaan ole alentamisen varaa, Nieminen sanoi.

Sopimusten syntyminen merkitsee, että myös jo alkaneet ja tulevat mittavat tukilakot voidaan purkaa. Kiista sai suuret mittasuhteet, kun PAU:ta  tuettiin erimittaisilla myötätuntolakoilla, joissa myös Merimies-Unioni oli mukana.

Kiistasta kehkeytyi ay-liikkeen yhteinen voimannäyttö siitä, ettei sopimusshoppailu työehtojen heikentämiseksi ole mahdollista. Kiistan laukeamisella lienee vaikutuksensa myös tuleviin ja käynnissä oleviin tes-neuvotteluihin.

Aiheesta lisää tulevassa Merimies-lehdessä.