Suomen Merimiesunioni logo
Turvaposti
Jäsenpalvelu
Näytä alasivut

23.11.2021

Merimies-Unionin valtuusto: suomalaisilla laivoilla olisi töitä tarjolla ja tekijöitä kaivataan


Suomen lipun alle on tulossa vähitellen lisää uusia laivoja. Samaan aikaan merenkulussa kärsitään työvoimapulasta: tiettyihin ammatteihin on jo tällä hetkellä haasteellista löytää suomalaisia merenkulkijoita.

Suomalaisilla laivoilla olisi merenkulkijoille enemmän töitä tarjolla kuin on tekijöitä. Suomen lipun alle on saapumassa useita uusia aluksia, joihin ollaan parhaillaan rekrytoimassa uutta miehistöä.

Esimerkiksi laivasähkömiehistä on huutava pula. Heitä ei ole juurikaan työttömänä tai lomautettuna, Varsinais-Suomen TE-toimiston Merivälityksen yhteyshenkilö Ville Käldström vahvistaa.

”Töitä olisi laivoilla tarjolla kaikenlaisiin eri tehtäviin. ”Reservistä” tulisi löytyä enemmän suomalaisia merimiehiä. Varsinkin aluksen käyttömiehistön (driftsmanskap) osalta tilanne on hälyttävä.”

Suomalaisille laivoille kaivataan työntekijöitä erilaisiin tehtäviin: kansipuolelle (puolimatruusi, matruusi, pursimies ja korjausmies) sekä keittiöihin, ravintoloihin sekä hyttipuolelle. Suomalaisessa merenkulussa on hyvät tulevaisuuden näkymät ja miehistöpuolella töitä nyt ja tulevaisuudessa hyvin tarjolla.

Suomen lipun alle on saapunut kuluneena vuonna uusia aluksia ja lisää on tulossa. Pätevälle merenkulkijalle riittää työtä tulevaisuudessa, oli hänen vakanssinsa laivalla sitten mikä tahansa”, Varsinais-Suomen TE-toimiston Merivälityksestä kerrotaan.

Suomalaisten matkustajalaivojen miehistöt ovat uupuneita


Suomalainen risteilyliikenne on yksi koronapandemian kovimmin koettelemista aloista. Risteilyliikenne oli pitkään pysähdyksissä ja käynnistyi uudestaan viime kesänä. Nyt koronapandemian jälkimainingit koettelevat matkustajalaivojen miehistöjä. Matkustaja-aluksilla tehdään töitä hetkittäin pienen henkilökunnan voimin. Tilanne näkyy merenkulkijoissa uupumuksena ja sen myötä kasvavina sairaslomina. Työt, jotka hoidettiin ennen koronapandemiaa normaalin henkilökunnan, tehdään nyt pienemmän miehistön voimin.

Matkustaja-aluksilla työskentelevistä merimiehistä osalle on ollut tarjolla töitä vain pätkissä. Vaikuttaa hieman siltä, että työnantajat käyttävät tilannetta hyväksi ja vähäisestä työntekijämäärästä yritetään muodostaa ”uusi normaali”.

Lomautukset ovat iskeneet erityisesti nuorempiin merenkulkijoihin ja perheellisten taloudellinen tilanne on haastava. Mikäli lomautetulle merenkulkijalle tarjotaan töitä vain viikonlopuksi, se ei riitä tulonlähteeksi. Lomautetut merenkulkijat epäröivät ottaa vastaan tilapäisiä töitä. Töitä saatetaan tarjota myös hyvin lyhyellä varoitusajalla.