Suomen Merimiesunioni logo
Turvaposti
Jäsenpalvelu
Näytä alasivut

2.3.2017

Merenkulkuliitot pöyristyivät Merikarhun sekamiehityksestä

Konepäällystöliitto, Laivanpäällystöliitto, Merimies-Unioni

Lehdistötiedote

2.3.2017

 

Merenkulkuliitot pöyristyivät Merikarhun sekamiehityksestä

 

Merenkulkijoiden ammattiliitot eivät hyväksy sitä, että vartiolaiva Merikarhulle palkattiin ulkomaista miehistöä. Rajavartiolaitoksen aluksen päällystöönkin on otettu ulkomaalaisia.

Kaikkiaan puolet 20-30 hengen miehistöstä on muita kuin suomalaisia.   

Laivanpäällystöliitto, Merimies-Unioni ja Konepäällystöliitto korostavat, että Rajavartiolaitoksen ja sen alusten päätehtävä on huolehtia Suomen rajojen ja merialueen  turvallisuudesta ja osallistua maanpuolustukseen. Näin ollen Rajavartiolaitoksen alusten tulee olla tiukasti kotimaisessa kontrollissa. Ulkomaalaisia ei pidä päästää käsittelemään niiden toimintoja ja teknologiaa. Tämä pätee silloinkin, kun alus hoitaa EU-tehtävää.

Rajavartiolaitos on perustellut, että ulkomaalaisia otettiin, koska ”saatiin päteviä” eivätkä Suomen resurssit riittäneet.  Merenkulun liitot eivät niele selityksiä, vaan pitävät sekamiehitystä virheenä.

-Suomalaisia ammattilaisia on saatavissa rajavalvontaoperaatioihin. Kaikkiin ulkomaalaisilla täytettyihin tehtäviin olisi ollut tarjolla työpaikkoja tarvitsevia, koulutettuja suomalaisia, Laivanpäällystöliiton toiminnanjohtaja Johan Ramsland sanoo.    

Merimies-Unionin puheenjohtaja Simo Zitting kummeksuu Rajavartiolaitoksen menettelyä erityisesti sen vuoksi, että käynnissä on juuri keskustelu kaksoiskansalaisiin strategisissa tehtävissä kohdistettavista rajoituksista.  

Merikarhu on ollut Välimerellä valvomassa EU:n ulkorajaa ja palaa sinne 4. maaliskuuta.  

 

Lisätietoja

Merimies-Unioni/puheenjohtaja Simo Zitting, puh. 0400 813079

Laivanpäällystöliitto/toiminnanjohtaja Johan Ramsland, puh. 040 6672 227

Konepäällystöliitto/toiminnanjohtaja Robert Nyman, puh. 050 454 2767