Suomen Merimiesunioni logo
Turvaposti
Jäsenpalvelu
Näytä alasivut

21.8.2020

M/s Silja Serenaden Riian risteilyistä muodostui matkustajien kesän suosikki

Risteilyliikenne avautui suomalaisille jälleen kesällä, kun lähimatkailun rajoituksia purettiin. Matkustajalaivavarustamot joutuivat keksimään aluksilleen nopeasti uusia risteilyreittejä Ruotsin huonon korona-pandemiatilanteen johdosta.

Tallink Silja Oy reagoi nopeasti, ja avasi kesällä uuden risteilyreitin Riikaan. Reitillä liikennöi Suomen lipun alla operoiva M/s Silja Serenade. Päivä Riiassa -risteilyn myötä aluksen miehistö sai pitkään kaivattua työtä, sillä se seisoi koko viime kevään satamassa toimettomana.

Kuva: Jussi Kopra

”Aluksen miehistö oli koko viime kevään lomautettuna, mutta nyt kaikki pääsivät palaamaan töihin jälleen takaisin”, M/s Silja Serenadella tarjoilijana työskentelevä Satu Valapuro on tyytyväinen.

Valapuro toimii myös M/s Silja Serenaden laivaluottamusmiehenä. Hänen mukaansa M/s Silja Serenadella on ollut tarjota töitä kesällä vakihenkilökunnan lisäksi myös extroille, eli tuuraajille. Sen lisäksi laivalle on työllistynyt lomautettuja Tallink Siljan toiselta Suomen lipun alla olevalta laivalta, M/s Baltic Princessiltä. Tämä on hyvä uutinen, sillä monien ihmisten toimeentulo on täysin merenkulusta riippuvaista.

Lapsiperheitä risteilyillä runsaasti


Suomalaiset ovat ottaneet uuden Riian risteilyn innokkaasti vastaan. Riiasta näyttää muodostuneen jopa uusi hittikohde. Myös lapsiperheet ovat löytäneet Riian-risteilyt yksittäisten matkustajien ja reissuporukoiden lisäksi.

”Risteilyt ovat vetäneet todella hyvin väkeä. Meillä on ollut kyydissä keskimäärin 2 100 matkustajaa ja pienimmällä lähdöllä oli noin 1 800 risteilijää”, Valapuro laskeskelee.

Kuva: Tallink Silja

Risteilyt Helsingistä Riikaan jatkuvat vuoden 2021 alkuun asti.

Kesällä Tallinkin ja Silja Linen laivat liikennöivät poikkeuksellisilla reiteillä, joten matkustajamäärien vertailu aikaisempiin kesiin on haasteellista. Kokonaisuudessaan matkustajia oli noin puolet vähemmän kuin vastaavana ajankohtaa vuonna 2019. Suomi-Viro-reitillä matkustajia oli noin 30 prosenttia vähemmän.

Laivalla siivouksessa erityistoimet ja laivalle otetaan vähemmän asiakkaita


Siivoukseen ja hygieniaan on kiinnitetty laivalla erityistä huomiota. Matkustajia muistutetaan laivoilla ja satamissa säännöllisesti turvaväleistä ja käsihygieniasta ja matkustajilla on mahdollisuus pestä ja desinfioida käsiä.

Laivalle otetaan matkustajia vain 75 prosenttia maksimikapasiteetista ja esimerkiksi Grand Buffet -ravintolassa on illan aikana neljä kattausta, joten ruokailua porrastetaan ruuhkien välttämiseksi. On myös hyvä muistaa, että laivoilla on väljää ja matkustajilla on tilaa liikkua turvavälejä noudattaen.

Terveysneuvontapisteitä satamiin


Helsingin kaupunki avasi 17.8.2020 ensimmäisen terveysneuvontapisteen laivamatkustajille Länsisatamaan terminaaliin 2. Pisteitä avataan lähiaikoina myös Olympiaterminaaliin ja Katajanokan terminaaliin sekä Vuosaaren Hansaterminaaliin. Vastaava neuvontapiste on tulossa myös Turun satamaan.

Terveysneuvontapisteissä tarjotaan laivamatkustajille tietoa koronaviruksen ehkäisystä sekä ohjataan koronavirustestiin matkustajat, joilla on koronavirukseen viittaavia oireita. Pisteissä ei ole ainakaan toistaiseksi koronatestausta, vaan matkustajat ohjataan tarvittaessa Helsingissä oleviin näytteenottopisteisiin.

M/s Baltic Princess takaa osaltaan Suomen huoltovarmuutta


M/s Baltic Princessin henkilökunta on iloisin ja hyvillä mielin, että töitä on riittänyt kesällä. Piknik-risteilyt Turusta Maarianhaminaan ja takaisin ovat olleet kesällä suosittuja. 11 tunnin -saaristoristeilylle voi lähteä joka päivä Turusta. Meno tapahtuu M/s Galaxylla ja paluu Maarianhaminasta takaisin Turkuun M/s Baltic Princessillä.

Kuva: Tallink Silja

M/s Baltic Princess on liikennöinyt lähes normaaliin tapaan koko kevään ja kesän ajan, kuljettaen yhteiskunnalle tärkeitä tavaroita sekä turvaten samalla Ahvenanmaan välttämättömät henkilökuljetukset.

Syksyn suunnitelmat tarkentuvat


Kevään tiukimpien matkustusrajoitusten aikana monet laivat seisoivat satamissa. Kesäkuun kaksi viimeistä viikkoa ja heinäkuu toivat yhtiölle pieniä helpotuksia. Syksy tulee olemaan haastava koko matkailualalle. Tallink Siljalla keskitytään nyt valmistelemaan syksyn ja talven kuukausien eri skenaarioita.

Epävarmuustekijöitä on vielä paljon ja yhtiön on pystyttävä reagoimaan nopeasti ja joustavasti kansallisten sääntöjen ja suositusten sekä tietysti pandemiatilanteen muuttuessa.