Suomen Merimiesunioni logo
Turvaposti
Medlemstjänst
Näytä alasivut

20.2.2023

SAK:n entinen puheenjohtaja ja Tampereen ex-pormestari Lauri Lyly ehdolla kevään eduskuntavaaleissa


"Koordinaatio ja diplomatia ovat avaimet pitkän linjan työhön, ehkä suurien solmujenkin avaamiseen" 

Merimies-Unioni kävi onnittelemassa ystävällistä ja rauhallista tamperelaista Lauri Lylyä hänen 70-vuotisvastaanotollaan Pirkkalassa 18. helmikuuta 2023. Perinteiseen hämäläistyyliin Lyly ei tehnyt juhlissa itsestään numeroa, mutta pitkän uransa aikana hän on hoitanut monta merkittävää johtotehtävää yli haastavien aikojen. Lylyn rauhallisella, jämäkällä ja asiantuntevalla neuvotteluotteella hoituvat niin paikallistason kuin valtakunnantason asiat.

Tampereen pormestarina 2017-2021


Lauri Lyly hoiti ”paikallistason” asioita viimeksi Tampereen kaupungin pormestarina vuosina 2017-2021, kun SDP voitti Tampereen kuntavaalit. Tampere on tällä hetkellä Suomen ja Pohjoismaiden vetovoimaisin kasvukaupunki, johon on rakennettu paljon kuluneen viiden vuoden aikana: nyt 250 000 asukkaan kaupungissa liikennöi raitiovaunu ja Näsijärven rannan kupeessa kulkee pitkä liikennetunneli. ”Mansesteri” on edelleen teollisuuden tyyssija. Tekijöitä kaivataan, kertoivat Lauri Lylyn juhlavastaanotolle osallistuneet energiateollisuuden johtajat, eli voimalaitoksen ja sähkölaitoksen edustajat.

- Laurin kanssa olemme ratkoneet hyvässä yhteistyössä monia asioita vuosien varrella, kertoi hänen tuttavansa jo Sähköliiton ajoilta, nykyinen Elenian (sähköyhtiö) toimitusjohtaja Tapani Liuhala.

Energia-alan osaaja: töissä ydinvoimalassa


Lauri Lyly on ammatiltaan sähköasentaja ja hän on työskennellyt esimerkiksi ydinvoimalassa. Lyly on seurannut koko työuransa ajan energiaan liittyviä asioita. Sähköliiton puheenjohtajaksi Lyly valittiin 1997. Pirkkalassa Lylyn 70-vuotisvastaanotolla oli useita Tampereen energia-alan johtajia, jotka rakentavat parhaillaankin energiainfraa ja ratkovat energiakriisiin liittyviä kysymyksiä. Näissäkin asioissa konsulttikeskusteluja on käyty koko ajan Lylyn kanssa.

SAK:n puheenjohtaja


Lyly toimi Sähköliiton puheenjohtajana vuoteen 2004, josta hänet valittiin SAK:n edunvalvontajohtajaksi ja siitä SAK:n puheenjohtajaksi vuonna 2009. SAK:ta Lyly luotsasi vuoteen 2016 saakka. Lylyä onnittelemassa oli tunnetuimpia tamperelaisia ja kiekkomiehiä, Kalervo Kummola, joka onnittelupuheessaan painotti erityisesti Lylyn ansioita haastavassa työmarkkinapoliittisessa neuvottelutilanteessa vuonna 2016, jonka ratkaisuksi muodostui kiky, eli kilpailukykysopimus. Vuonna 2016 solmitulla niin sanotulla kiky-sopimuksella pyrittiin parantamaan Suomen talouden kilpailukykyä ja työllisyyttä. Kaupungin menestykseen hän on vaikuttanut muun muassa hyvällä yhteistyökyvyllään, kehittämisotteellaan ja yhteiskunnallisella osaamisellaan.

Kalervo Kummola, Tampereen ja Suomen jääkiekon "voimamies", kiitteli onnittelupuheessaan Lauri Lylyn neuvottelu- ja ongelmanratkaisutaitoja.

Pitkän linjan neuvottelija


Muutaman rauhallisen vuoden jälkeen helmikuun puoliväli 2023 näyttäytyy Suomen työehtosopimuskentällä enemmän kuin solmussa olevana: AKT:n satamalakko on päällä ja rintama näyttää laajenevan, ellei ratkaisuja saada aikaan. Pakostakin mieleen nousee kysymys, olisiko vanha hyvä keskitetty sopimus, jota elinkeinoelämä EK, itse on määrätietoisesti pyrkinyt pistämään romukoppaan, hyvä vaihtoehto hajautetulle ja lukuisia sopimusneuvotteluita sisältävälle liittokierrokselle. Puhutaan siis vanhasta tuposta (tulopoliittinen kokonaisratkaisu).

Lauri Lylyn juhlavastaanotolla Pirkkalassa paikan päällä oli myös EK:n toimitusjohtaja Jyri Häkämies, jonka kanssa syntymäpäiväsankari Lyly vietti pitkän tovin keskustellen. Koordinaatio ja diplomatia ovat avaimet pitkän linjan työhön, ehkä suurien solmujenkin avaamiseen.

Lauri Lylyä onnittelivat paikan päällä myös esimerkiksi työkaverit muun muassa Tampereen kaupungilta, jotka totesivat Laurin kanssa asioiden hoitamisen ja kaupungin hallinnoin olleen helppoa sekä rakentavaa.

- Laurin paluu pääkaupunkiin on menetys Tampereelle, mutta ymmärrämme tehtävän merkityksen ja annamme hänelle työssään Arkadianmäellä arvoa ja voimme olla luottavaisin mielin, että Suomi ja Tampere selviävät meneillään olevista haasteista, viesti kuului juhlavieraiden suusta.

Lauri Lylyn 70-vuotisjuhlavastaanotolla Tampereen Pirkkalassa oli lämminhenkinen tunnelma. Vieraita vastaanottivat Lauri ja vaimonsa Tuula Lyly.