Suomen Merimiesunioni logo
Turvaposti
Medlemstjänst
Näytä alasivut

7.12.2023

SAK aloittaa vuorokauden työtaistelut koko maassa torstaina 14.12.2023, mikäli hallitus ei neuvottele liittojen kanssa

Suomen suurimman palkansaajajärjestön SAK:n liitot uhkaavat uusilla työtaistelutoimilla. Toimilla SAK vastustaa hallituksen työelämää koskevia heikennyksiä ja sosiaaliturvan leikkauksia.

Työtaistelutoimet alkavat ensi viikon torstaina 14.12.2023 yhtäaikaa eri puolella Suomea, mikäli hallitus ei avaa keskusteluja palkansaajajärjestöjen kanssa. Työtaistelut kestävät 24 tuntia. Työtaistelukierros on järjestyksessä kolmas.

Miksi työtaistelutoimia järjestetään joulun alla?

Monista SAK:n vastustamista muutoksista päätetään eduskunnassa ennen joulua. Eduskunta äänestää esimerkiksi asumistuen leikkauksista ja toimeentulotuen heikennyksistä.

SAK:n puheenjohtaja Jarkko Eloranta vaatii, että hallitus keskeyttää välittömästi neuvottelut esimerkiksi omavastuupäivien lisäämisestä.

– Työmarkkinasolmu on hankala. Hallitus on sen aiheuttanut ja hallitus voi sen myös avata.

Hallituksen leikkaukset kohdistuvat kaikista heikoimmassa asemassa ja työntekijäasemassa oleviin.

- Hallitus ei ole olemassa ohjelmassaan huomioinut työntekijöiden tarpeita ja näkemyksiä, SAK:n puheenjohtaja Jarkko Eloranta nosti esiin.

Hallituksen vastausta odotetaan 13. joulukuuta mennessä

Hallituksella on mahdollisuus palata neuvottelupöytään ja estää ammattiliittojen kaavailemat työtaistelutoimet.

- Odotamme hallituksen vastausta ensi keskiviikkoon, 13. joulukuuta, mennessä.

- Emme voi neuvotella vain palkkamallista, vaan myös muista työmarkkinamalliin kuuluvista kiinteistä asioista.

Ellei Orpon-Purran hallitukselta tule selkeää viestiä, että työntekijöiden toimet otetaan tosissaan, SAK toteuttaa liittojensa kanssa laajan, vuorokauden mittaisen työnseisauksen koko maassa 14. joulukuuta.

- Työtaistelutoimiin tulee osallistumaan kymmeniä tuhansia ihmisiä ympäri Suomen – ehkä jopa kuusinumeroinenkin luku. Työtaistelutoimet vaikuttavat ihmisten ja kuntalaisten elämään.

Virkavastuulle tehtävät työt eivät kuitenkaan kuulu työtaistelutoimenpiteiden piiriin: esimerkiksi rajaturvallisuus säilyy 14.12. normaalisti, JHL muistutti.

Pysähtyykö lentoliikenne?

AKT on laajasti mukana työtaisteluissa useilla eri toimialoilla.

- Tarkoitus on ilmoittaa yrityskohtaisesti työtaistelutoimenpiteistä tarkemmin ensi viikon alussa, AKT:n puheenjohtaja Ismo Kokko kertoi 7.12. Painavasyy-tiedotustilaisuudessa.

Tiedotustilaisuuteen osallistuivat SAK:n lisäksi AKT, JHL, PAM, SEL ja Teollisuusliitto.

- Paikalla olevien liittojen lisäksi muut ammattiliitot kertovat itse myöhemmässä vaiheessa omista työtaistelutoimenpiteistään, SAK:n puheenjohtaja Jarkko Eloranta antoi ymmärtää, että rintama voi laajentua nykyisestä.

Koko Suomea koskeva laaja työtaistelu nosti paikalla olleiden toimittajien keskuudessa huolen siitä, pysähtyykö esimerkiksi lentoliikenne?

- Lentoliikenteen osalta ne toimet, jotka liittyvät läheisesti lentoliikenteeseen saattavat olla mukana. Jotain kiristämisen varaa on kuitenkin hyvä jättää myös tulevaisuuteen, jos hallitus ei lähde nyt keskustelemaan kanssamme, AKT:n puheenjohtaja Ismo Kokko totesi otteiden koventuvan, jos Orpon-Purran hallitus ei tartu nyt tarjottuun neuvottelutarjoukseen.

Myös Suomen Elintarviketyöläisten Liitto SEL:n puheenjohtaja Veli-Matti Kuntonen kiteytti osuvasti, millaista tuhoa hallitus saa aikaan leikkauksillaan, ellei se palaa nyt takaisin neuvottelupöytään.

- Yksittäisen ihmisen joulu ei tuotteen osalta mene pilalle mielenilmaisun johdosta, mutta monen yksittäisen ihmisen joulu menee tulevina vuosina pilalle hallituksen toimien osalta.

SAK:n sivuilla päivittyvä lista ammattiliittojen työtaistelutoimenpiteistä

Ammattiliitot ilmoittavat tulevan loppuviikon ja alkuviikon aikana (11.12. eteenpäin) tarkemmin työtaistelutoimistaan.
Työtaistelutoimista löytyy koottu ja päivitetty lista SAK:n sivuilla.