Suomen Merimiesunioni logo
Turvaposti
Medlemstjänst
Näytä alasivut

18.11.2019

Postin työriidan taustat: Miten Medialiitto on onnistunut siinä missä Palta ei?

Puheenjohtaja Juhani Haapasaaren kolumni on luettavissa IAU:n sivuilla

Postin työriidan taustalla on paitsi Paltan virhearvio tukea jäsenyrityksensä yltiöpäistä hanketta, myös Medialiiton sanelemana syntynyt työehtosopimus Teollisuusliiton kanssa.

Posti avasi pelin siirtämällä 700 pakettijakelijaa tytäryhtiöönsä Postipalvelut Oy:öön, joka on järjestäytynyt Medialiiton jäseneksi. Siirrolla Posti pyrkii alentamaan työntekijöidensä palkkoja 20-50 prosenttia. Ero johtuu PAU:n ja Paltan välisen yleissitovan sopimuksen sekä Medialiiton ja Teollisuusliiton välisen jakelua koskevan sopimuksen eroista.

Tämän jälkeen Posti on vaatinut myös yli 8 000 muun työntekijänsä palkkojen pudottamista vastaavalle tasolle. Postin mukaan tätä tarvitaan, koska Medialiiton ja Teollisuusliiton välinen halvempi sopimus antaa kohtuuttoman kilpailuedun alan muille toimijoille.

Vaikka Postin selitys ontuu – sen kilpailijoista vain murto-osalla on käytössä jakelua koskeva sopimus – Palta on lähtenyt tukemaan jäsenyrityksensä yltiöpäistä hanketta. Sen mittasuhteet hahmottuvat yksinkertaisimmin kääntämällä asetelma toisin päin. Miten on, jos nyt käynnistyneellä liittokierroksella jokin palkansaajapuolen liitto tulee neuvottelupöytään 20-50 prosentin palkankorotusvaatimuksella?

Postin työriidassa ihmetystä herättää tottakai myös se, miten Medialiitto on onnistunut siinä, missä Palta ei. Se on nimittäin taivuttanut Teollisuusliiton sopimaan palkat juuri samaiset 20-50 prosenttia alle PAU:n ja Paltan yleissitovan sopimuksen, jota alalla muutoin - ilman kyseistä sopimusta - noudatettaisiin.

Teollisuusliitolla on selityksensä asiaan. Sen mukaan Medialiitto on uhannut jättää tekemättä  kaksi muuta sen ja Teollisuusliiton välistä työehtosopimusta, jos tämä kieltäytyy allekijoittamasta samassa yhteydessä myös jakelua koskevan sopimuksen.

Palta koettaa kiristää nyt PAU:ta Medialiiton tapaan samaisella jakelua koskevalla sopimuksella.

IAU tukee PAU:n työtaistelua

Juhani Haapasaari
puheenjohtaja, Ilmailualan Unioni IAU