Suomen Merimiesunioni logo
Turvaposti
Medlemstjänst
Näytä alasivut

8.9.2023

Du har väl kommit ihåg att kontrollera inkomstgränsen på ditt skattekort?

A-kassan meddelar 28.8.2023:


Om din inkomstgräns överskrids mot slutet av året beskattas också den förmån som arbetslöshetskassan betalar ut med en högre tilläggsskattesats i stället för grundskattesatsen.

Du kan kontrollera din inkomstgräns i Skatteförvaltningens tjänst MinSkatt (du går vidare till Skatteförvaltningens webbplats). Skattekort som getts ut för lön eller ett ändringsskattekort som lämnats ut elektroniskt för en förmån behöver inte skickas in till arbetslöshetskassan i pappersformat, eftersom kassan i regel får de nya uppgifterna om förskottsinnehållning direkt från Skatteförvaltningen.

Vid behov kan du beställa ett ändringsskattekort för förmånen från tjänsten MinSkatt och skicka det direkt till A-kassan via tjänsten. Vi ber dig notera att kassan inte kan använda ett ändringsskattekort som är avsett för lön när kassan betalar ut förmånen. Din skattesats kommer att höjas till minst 25 % när inkomstrelaterad dagpenning betalas, om du inte skickar ett ändringsskattekort för förmånen till kassan. Om förskottsinnehållningen för lön har varit till exempel 15,50 procent höjs den utan byte av skattekort automatiskt till 25 procent. Observera att skatteprocenten på dagpenningen inte kan ändras om du har beställt ett ändringsskattekort för din lön från skattemyndigheten.

Läs mer: Anvisningar för beställning av ändringsskattekort (vero.fi)