Suomen Merimiesunioni logo
Turvaposti
Medlemstjänst
Näytä alasivut

10.9.2021

Merisunnuntaina 19.9. juhlistetaan meren ja merenkulun myönteisiä puolia

Merisunnuntaina 19.9.2021 huomioidaan niitä, jotka ansaitsevat elantonsa merellä ja merestä. Merimieskirkon työ edistää merenkulkijoiden kokonaisvaltaista hyvinvointia ja lisää meriturvallisuutta.

Merisunnuntai on elämän sunnuntai, kun taas mereen menehtyneitä muistetaan pyhäinpäivänä. Pyhän taustalla on muistuttaa suurta yleisöä siitä, miten ratkaisevan tärkeää osaa merenkulkijat näyttelevät monen maan elämässä. Suomen ulkomaankaupan kuljetuksista noin 80 prosenttia tapahtuu meriteitse, viennin osalta luku on jopa yli 90 prosenttia. Tämän takia ympäri vuoden toimivat merikuljetusyhteydet ovat elintärkeitä Suomen kansantaloudelle.

Britanniassa Sea Sundayta on vietetty joka heinäkuun toinen sunnuntai vuodesta 1975 lähtien. Suomessa Merisunnuntaita vietettiin ensimmäisen kerran vuonna 1997 ja sen ajankohdaksi vakiintui syyskuun kolmas sunnuntai. Nykyisin Merisunnuntain vietto on kansainvälinen tapa, jota vietetään kristillisissä kirkoissa eri puolilla maailmaa. Merisunnuntai on siten myös ekumeeninen perinne, joka muistuttaa kirkkojen välisestä yhteydestä.

Merimieskirkon työ edistää merenkulkijoiden kokonaisvaltaista hyvinvointia ja sen myötä meriturvallisuutta. Merimiespapit, satama- ja laivakuraattorit sekä vapaaehtoistyöntekijät tarjoavat alusten henkilöstölle ulkopuolista keskusteluapua, ja merimieskirkoilla merenkulkijat pääsevät hetkeksi työpaikoiltaan rentoutumaan.

Merisunnuntaina muita muistettavia ammattiryhmiä ovat esimerkiksi kalastajat sekä raskaan liikenteen kuljettajat, jotka jatkavat siitä, mihin merikuljetus päättyy. Meri liittyy vahvasti myös vapaa-ajan viettoon. Vesistöjen laineilla ja rannoilla miljoonat ihmiset viettävät aikaa unohtaen hetkeksi arjen kiireen ja stressin. Vedessä on myönteistä ja elämää ylläpitävää voimaa, joka pitää ihmisen liikkeellä.

Baarimestari Susanna Mäntysaari (vas.) ja keittiömestari Kaisa Kekäle Finnlines-varustamon M/s Finnlady-alukselta osallistuivat säännöllisesti järjestettäviin pelastusveneharjoituksiin kotialuksellaan Vuosaaren satamassa 1.9.2021. Harjoituksissa oli mukana aurinkoinen sää ja hyvä mieli.

Vuosijuhlia ja merimiesarkku-näyttely
 

Suomen evankelis-luterilaisen kirkon jumalanpalveluksissa kerättävä Merisunnuntain kolehti kannetaan merimieskirkkotyön hyväksi. Monet seurakunnat järjestävät myös muuta ohjelmaa meren ja merenkulun teeman ympärille.

Tuiran kirkossa Oulussa Merisunnuntaita vietetään jo ennakkoon tulevana viikonloppuna 12.9. klo 10 alkaen. Jumalanpalveluksen jälkeen tarjolla on tietoa merellisen Oulun historiasta ja merimieslähetyksen vaiheista Oulussa. Esitelmän pitää emeritusprofessori Hannu Mustakallio, mukana ovat myös Oulun merimieskirkon satamakuraattori Mia Haapakorva ja vapaaehtoinen Ari Ranta. Tapahtumaan voi osallistua myös virtuaalikirkon välityksellä. Jumalanpalvelus lähetetään myös Radio Dein ja Oulun seurakuntien verkkosivujen nettiradion kautta. Tänä vuonna tulee kuluneeksi 110 vuotta siitä, kun merimieskirkkotyn katsotaan alkaneeksi Toppilassa.

Kokkolan Ykspihlajan kirkossa vietetään Kokkolan merimieskirkon 90-vuotisjuhlaa Merisunnuntaina 19.9. klo 14.00 alkaen. Tapahtuma alkaa messulla, jossa saarnaa merimieskirkon vapaaehtoinen José Flores. Syntymäpäiväjuhlassa kuullaan mm. merimiehen muisteluja ja vapaaehtoisen ajatuksia työstä. Juhlassa puhuu myös Suomen Merimieskirkko ry:n pääsihteeri Hannu Suihkonen. Juhlapäivänä Ykspihlajan kirkossa avataan myös merimiesarkku-näyttely “Erään merimiehen matkat”. Esillä on Kokkolan merimieskirkon vuonna 2009 lahjoituksena saama merimiesarkku, joka sisältää Olavi Kärkkäisen seilauksiltaan keräämiä matkamuistoja ympäri maailmaa 1950–1970-luvuilta.

Alatornion kirkon Merisunnuntain messun klo 10.00 toteuttaa seurakuntapastori, entinen merimiespastori, Sasa Lehtinen yhdessä Kemi-Tornion merimieskirkon satamakuraattorin Sanna Rasin kanssa. Jumalanpalvelus on seurattavissa myös seurakunnan YouTube-kanavan välityksellä.

Suomen Merimieskirkko 

Suomen Merimieskirkko on itsenäinen, vuonna 1875 perustettu yhdistys. Merimieskirkko toimii ulkomailla asuvien ja liikkuvien suomalaisten parissa sekä tekee kansainvälistä merenkulkijatyötä Suomen satamissa. Merimieskirkko on kumppani kotona ja maailmalla. Merimieskirkkotyössä kirjataan vuosittain lähes 300 000 kohtaamista.

Ulkomailla Merimieskirkolla on toimipaikka Saksassa, Belgiassa, Alankomaissa, Isossa-Britanniassa ja Kreikassa. Muita työalueita ovat mm. Irlanti, Luxemburg, Espanja, Puola ja Kaakkois-Aasia.

Kotimaan kansainväliset merimieskirkot palvelevat Hamina-Kotkassa, Helsingin Vuosaaressa ja Hernesaaressa (kesäkausi), Turussa, Raumalla, Kokkolassa, Oulussa ja Kemi-Torniossa.

merimieskirkko.fi/ ja facebook.com/Merimieskirkko