Suomen Merimiesunioni logo
Turvaposti
Medlemstjänst
Näytä alasivut

5.7.2020

Merimies-lehti tapasi tasavallan presidentin ”Merenkulku on äärimmäisen tärkeää Suomelle”

TEKSTI: JUHANI ARO

Politiikan toimittajat ry. tapasi tasavallan presidentti Sauli Niinistön 16. kesäkuuta 2020. Tapaaminen järjestettiin etänä korona-tilanteen vuoksi.

Mukana oli  tällä kertaa myös Merimies-lehti. Tunnin laaja keskustelu käsitteli maan ja maailman asioita laajasti. Merimies-lehti keskittyi luonnollisesti merenkulkuun ja huoltovarmuuteen.

Merenkulku on elintärkeä osa Suomen huoltovarmuutta: maamme tuonnista ja viennistä yli 90 prosenttia kuljetetaan meriteitse. Meritse kulkevat niin energiatuotteet, ruoka, raaka-aineet, metsäalan tuotteet, lääkkeet jne. Bensaa pumpulla riittää. Suomi on käytännössä saari, jonne pääsy muutoin kuin meritse on perin hankalaa ja kallista.

Korona-pandemian aikana Suomen lipun alla olevat alukset ja niissä työskentelevät suomalaiset merimiehet ovat hoitaneet maamme tuonti- ja vientikuljetuksia. Kaupoissa on ollut koko ajan saatavilla ruokaa, apteekeissa lääkkeitä, bensa-asemilla polttoainetta ja tehtaissa raaka-aineita.

Huolta on aiheuttanut se, Huoltovarmuuskeskus on avustanut koronan aikana ulkomaan lipun alla kulkevia aluksia (Viron lipun alla purjehtiva M/s Megastar ja Ruotsin lipun alla purjehtiva M/s Galaxy). Kaikki tarvittava tuki olisi tarvittu suomalaisille kauppalaivoille, joista osa seisoi samaan aikaa työtä vailla satamassa ja niiden miehistöt olivat lomautettuina. Ikävä kyllä, koronan taloudelliset vaikutukset tulevat heijastumaan merenkulkualaan pitkällä viiveellä.

Miten tärkeäksi presidentti kokee suomalaisen merenkulun: Suomen lipun alla seilaavien alusten ja suomalaisten merimiesten merkityksen maallemme?

Niinistön mielestä me kaikki varmaan olemme yhtä mieltä siitä, että huoltoreitit ja niiden turvaaminen, merenkulku, on äärimmäisen tärkeää.

"Huoltovarmuuskeskus, yksityiskohdat siitä, tai millaisia liputuksia juuri nyt on mahdollisesti ollut viimeaikoina, en ole kuullut. Mutta kyllä tämä kysymys on silloin tällöin putkahtanut esiin ja minusta myös suojaus toimii."

"Ymmärtääkseni näissä yhteyksissä on tehty hyvin sitovia sopimuksia siitä, miten kukin käyttäytyy mahdollisissa häiriötilanteissa", tasavallan presidentti Sauli Niinistö vastasi.