Suomen Merimiesunioni logo
Turvaposti
Medlemstjänst
Näytä alasivut

18.12.2019

Kansanedustajien kannanotto:Työehtosopimusshoppailu on estettävä nyt


Jari Myllykoski, Juho Kautto, Raimo Piirainen, Matti Semi, Katja Taimela ja Johannes Yrttiaho:

Työehtosopimusshoppailu on estettävä nyt

Vasemmistoliiton kansanedustajat Jari Myllykoski, Juho Kautto, Matti Semi ja Johannes Yrttiaho sekä SDP:n kansaedustajat Katja Taimela ja Raimo Piirainen vetoavat edelleen hallitukseen työehtoshoppailun estämiseksi lopullisesti. Kansanedustajat kysyvät jättämässään kirjallisessa kysymyksessä ovatko olemassa olevat lait riittämättömiä tilanteissa, joissa työntekijä törmää vakituisessa työssään ja muuttumattomissa työtehtävissä työnantajan yksipuoliseen tavoitteeseen alentaa palkkoja työehtosopimusta vaihtamalla.

Tänä syksynä olemme seuranneet muun muassa Postin ja Arkean pyrkimyksiä työehtosopimusshoppailuun.

- Nämä tapahtumat eivät ole olleet poikkeuksellisia. Työnantajan ratkaisuina liiketoiminnan talouden tasapainottamiseksi näyttävät olevan yhä useammin työntekijöiden työehtojen polkeminen ja palkanalennukset työehtosopimusshoppailua välineenä käyttäen. Tämä on mahdollista millä vain alalla ja missä vain työpaikassa, jos sallimme sen, sanovat kirjallisen kysymyksen allekirjoittaneet.

Ammattiyhdistysliikkeiden aktiiviset toimet onnistuivat torjumaan työnantajien työehtosopimusshoppailun tällä kertaa. Ei ole kuitenkaan syytä olettaa, että yritysten tavoitteet vaihtaa työehtosopimus halvempaan päättyisi tähän.

- Työehdoilla kikkailu ei ole yritykselle terve tapa kilpailla markkinoilla. Tämä johtaa pahimmillaan siihen, että yrityksiä pidetään keinotekoisesti hengissä. Lopullinen lasku työehtojen polkemisesta jää veronmaksajan maksettavaksi erilaisina sosiaalietuuksina, kun työstä saatava palkka ei riitä elämiseen.

- Emme voi moraalisesti hyväksyä sellaista laillista menettelyä, joka sisältää samaa työtä tekevien eriarvoistavan kohtelun. On kysyttävä ovatko olemassa olevat lait riittämättömiä turvaamaan työntekijöiden oikeudet ja yhdenvertaisuuden tilanteissa, joissa työnantajan pyrkii yksipuolisesti alentamaan työntekijöiden palkkoja työehtosopimusta vaihtamalla, sanovat kirjallisen kysymyksen allekirjoittaneet ja pyytävät hallitukselta toimia työehtosopimusshoppailun lopettamiseksi.