Suomen Merimiesunioni logo
Turvaposti
Medlemstjänst
Näytä alasivut

10.6.2021

Iltalehti 10.6.2021: THL:n ylilääkäri Hanna Nohynek: yhteiskunnan avaamisesta on korkea aika käydä keskustelua

THL:n ylilääkäri Hanna Nohynek totea Iltalehden 10.6.2021 haastattelussa suoraan, että ilmassa on leijunut haluttomuutta ja arkuutta avoimeen keskusteluun siitä, millä ehdoin voimme avata suomalaista yhteiskuntaa. THL ylilääkärin ulostuloa voidaan pitää merkittävänä.

”Koronariskien kanssa olisi opeteltava elämään, koska pois virusta ei täältä kokonaan saa”, ylilääkäri Hanna Nohynek toteaa Iltalehdelle.

Onko suomalainen yhteiskunta siis ollut liian suljettu esimerkiksi muuhun Eurooppaan tai Pohjoismaihin verrattuna. Vast’ikään sallittiin työmatkaliikenne EU-lentoliikenteessä, mutta matkustajalaivoilla työmatkaliikenne ei ole toistaiseksi vielä mahdollista.

Matkustusrajoituksia on kritisoinut voimakkaasti muun muassa Viron pääministeri Kaja Kallas ja merenkulkijaliitot. Viron ulkoministeri Eva-Maria Liimets on kirjelmöinyt useille EU:n komissaareille Viron kohtuuttomina pitämien Suomen matkustusrajoitusten vuoksi.

Rajoitusten purkamisessa on nähty suurta epätasapainoa


THL:n ylilääkäri Hanna Nohynekin mukaan Suomessa pitäisi voida jälleen jatkaa elämää entistä enemmän siihen tapaan kuin ennen koronaa tehtiin. Rajoituksia on purettu, mutta niiden purkamisessa on nähty suurta epätasapainoa. Keskustelu koronariskin sietämisestä on käynnistynyt Suomessa kovin hitaasti ja heikolla liekillä. Rokotuksista huolimatta koronavirus jäänee mitä suurimmalla todennäköisyydellä edelleen sitkeästi keskuuteemme.

”Siksi olisi avattava keskustelu siitä, millä ehdoin voimme elää sen kanssa”, ylilääkäri Nohynek toteaa.

Muun muassa tapahtumien avaamisesta olisi keskusteltava. Ikäihmiset ja muut korkean riskin henkilöt ovat jo saaneet ensimmäisen rokoteannoksensa ja toisia annoksia annetaan hyvällä vauhdilla. Korona ei ole sellainen tauti kuin esimerkiksi isorokko, joka voidaan kitkeä kokonaan pois maailmasta.

Epidemologian professori Pekka Nuorti: entiseen paluun sijaan on sopeuduttava tulevaisuuteen


Nohynekin näkemysten kanssa samoilla linjoilla on epidemiologian professori Pekka Nuorti. Hän kirjoittaa Lääkärilehdessä, että SARS-CoV-2:n jäämistä keskuuteemme pitää todennäköisenä 90 prosenttia yli sadasta haastatellusta asiantuntijasta.

Nuortin mukaan koronavirus voidaan saada paikallisesti häädettyä, mutta viruskierto ja ajoittaiset epidemiat jatkuvat rokottamattomissa väestöryhmissä ja heikon rokotuskattavuuden alueilla. Rokotusten antama suoja vähentää kuitenkin tautitaakkaa. Riskiryhmissä tauti lievenee säännöllisesti päivitettävien tehosterokotusten ja uusien hoitomenetelmien ansiosta.

Pandemiat ovat aina muuttaneet yhteiskunnan toimintaa ja ihmisten käyttäytymistä.

”Entiseen paluun sijaan meidän tuleekin sopeutua tulevaisuuteen, jossa elämme koronaviruksen kanssa, kuten aiempienkin pandemioiden aiheuttajien,” Nuorti kirjoittaa Lääkärilehden artikkelissaan.