Suomen Merimiesunioni logo
Turvaposti
Medlemstjänst
Näytä alasivut

28.8.2023

Australiassa yritettiin estää ammattiliittojen neuvotteluoikeus – mutta saatiinkin aikaan maan historian ensimmäinen työehtosopimus LNG-työntekijöille!

(28.8.2023)

Australialaiset ammattiliitot (AWU ja MUA) ovat päässeet sopimukseen energiayhtiö Woodsiden offshore-lautoilla North West Shelfillä työskentelevien työntekijöiden työehtosopimuksista. Kyseessä on historiallinen tapahtuma, sillä Australiassa pyrittiin estämään ammattiliittojen neuvotteluoikeus oikeusteitse. Ammattiliitot voittivat kuitenkin pitkän oikeustaistelun - ja saivat sen lopputuloksena aikaan ensimmäisen työehtosopimuksen LNG-tuotantolaitosten työntekijöille.

Chevronin kanssa työehtosopimus vielä auki
 

Työehtosopimusneuvottelut Australian LNG-tuotantolaitosten työntekijöiden työehdoista eivät ole kuitenkaan vielä 28. elokuuta 2023 täysin ohitse. Neuvottelutulosta ei ole saatu aikaan Chevronin off-shore -työntekijöille.

- Chevron Australian pitäisi pian seurata Woodsiden esimerkkiä, toteaa Offshore Alliancen edustaja Brad Gandy.

Offshore Alliance edustaa Australian ammattiliittoa AWU:a (Australian Workers' Union) ja Australian Merimies-Unionia, eli Maritime Union of Australiaa.

Euroopan kaasun hinnat ovat nousseet viime viikkoina Australian lakkouhan vuoksi. Länsi-Australian luoteisrannikolla sijaitsevilla massiivisilta tuotantolaitoksilta toimitetaan kaasua maailmanmarkkinoille.

Energiayhtiö Chevronin kanssa ei ole saatu aikaan vielä siis työehtosopimusta. Woodsiden kanssa solmittu työehtosopimus on sen sijaan historiallinen, sillä Australiassa vuosikymmeniä toimineilla LNG-työntekijöillä ei ole ollut vielä koskaan aiemmin omaa työehtosopimusta.

Työntekijöitä ei voi korvata matalapalkkaisilla urakoitsijoilla
 

LNG-tuotantolaitosten työntekijöiden kanssa aikaansaatu työehtosopimus antaa nyt työntekijöille sananvaltaa työvuoroluetteloiden laatimisessa, ottaa huomioon paremmin perheellisten elämän, parantaa työsuhdeturvaa koskevia määräyksiä, joilla estetään työntekijöiden korvaaminen matalapalkkaisilla urakoitsijoilla sekä tarjoaa mahdollisuuksia edetä uralla.

Toivottavinta on, että myös Chevron saa nopeasti työehtosopimuksen aikaan työntekijöiden kanssa, jotta myös viimeinen Australian LNG-tuotantolaitos saadaan työehtosopimusten piiriin.