Suomen Merimiesunioni logo
Turvaposti
Medlemstjänst
Näytä alasivut

17.2.2021

15 panamalaista merimiestä ovat loukussa tankkerissa, jossa puute ruoasta ja juomavedestä

15 panamalaista merenkulkijaa ovat olleet noin kuukauden ajan M/t Nissi Commander I -tankkerilla ilman ruokaa ja juomavettä, raportoi Noticias Caracol -media. Mongolian lipun alla purjehtiva alus kuljetti polttoainetta Santa Martaan Columbiaan, mutta aluksen polttoaine loppui ja alkuperäinen viiden päivän matka venyi. Nyt alus on ankkurissa edelleen Santa Martan saaren edustalla Kolumbiassa.

Aluksella olevien merimiesten tilanne on lohduton. Paikallinen Noticias Caracol -sanomalehti on käynyt tekemässä alukselta uutisvideon, jossa näytetään aluksen tyhjää jääkaappia ja kurjaakin kurjempia olosuhteita. Panamalaiset merimiehet eivät pääse alukselta rantaan, koska heillä ei ole siihen Kolumbian viranomaisten antamaa lupaa mm. maahantulo- ja satamaviranomaisilta.

Tästä linkistä pääset katsomaan Noticias Caracol -sanomalehden tekemän videon M/t Nissi Commander I -alukselta, jossa näytetään miehistön lohduttomat olosuhteet.

Panaman lipun alla purjehtivan tankkeri M/t Iban miehistö ei ole saanut kolmeen vuoteen palkkaa. Miehistö elää laivalla hyväntekeväisyyslahjoitusten varassa Arabiemiraattien edustalla


Synkät uutiset maailman meriltä eivät pääty vielä tähän. Ilta-Sanomat uutisoi 11.2.2021 Panaman lipun alle rekisteröidyn M/t Iban merimiesten työreissusta, joka on kestänyt jo neljä vuotta. Aluksen miehistö ei ole saanut palkkaansa kohta kolmeen vuoteen. Alus on aivan rannan tuntumassa Arabiemiraateissa, mutta aluksen viisihenkinen miehistö on jumissa aluksella, eikä voi poistua maihin.

Aluksen omistama varustamo Alco Shipping ajautui talousongelmiin ja omistaja hylkäsi tankkerin Persianlahdelle. Aluksen miehistö elää satunnnaisilla hyväntekeväisyysjärjestöjen ruoka- ja hygieniatarvikelahjoituksilla (mm. Mission to Seafarers).

Miehistö ei voi jättää tankkeria, koska se on heidän ainoa keinonsa saada rahansa ja vipuvarsi, kun varustamo on lehtitietojen mukaan velkaa heille lähemmäs 230 000 dollaria. Myös merilaki velvoittaa miehistöä olemaan hylkäämättä alusta.

Marinelink-median mukaan varustamo neuvottelee palkkasummasta miehistön kanssa ja on viimeisimpien tietojen mukaan tarjonnut heille huomattavasti alhaisemman summan, 150 000 dollaria palkkasaatavia. Vielä ei ole tiedossa, hyväksyykö miehistö summaa.

- Olen ollut aluksella 43 kuukautta, miltä se tuntuu? Olemme kuin vankilassa, eivätkä he anna meille palkkaamme eivätkä lähetä ja päästä meitä kotiin, aluksen pakistanilainen konemies Riasat Ali kuvasi merimiesten ahdinkoa Marinelinkille 9. helmikuuta 2021.