Gotlanti lumoaa

Nyt risteillään romanttiseen Visbyhyn!

Ruusuja, raunioita ja romantiikkaa. Sitä tarjoaa Ruotsin vieressä sijaitseva Gotlannin saari.

Suomesta Visbyseen matkustajia kuljettavat Helsingistä Viking Linen ja Tallink Siljan alukset (Visbyn risteily). Risteilyt ovat suosittuja, joten oma matka kannattaa varata hyvissä ajoin.Viking Line varustamo purjehtii Visbyseen nyt kolmatta sesonkia perätysten. Matkojen määrää on lisätty suuren suosion ansiosta.

Mansikoita ja kuohuvaa

Risteily on hengähtystauko ja irtiotto arjesta. On aika palkita itseään ja ystäviään mansikoilla ja kuohuvalla!

M/s Gabriellan kesäbaari laivan yläkannella tarjoaa hyvät istumapaikat, joista voi ihailla lempeänä kesäpäivänä tai yönä Itämeren uniikkeja maisemia.

Sundeckilla Raumalta kotoisin oleva tarjoilija Aune risteilee Visbyhyn hyvällä ja odottavin mielin.

- Myös asiakkaat ovat innoissaan Gotlannin risteilystä, joka tarjoaa hyvää vaihtelua perinteisiin risteilyreitteihin ja nähtävyyksiin.

Lounge Living Room

Tarjoilija Minna-Stiina Saaristo-Vellinki valmistaa drinkkejä, mutta myös alkoholittomia mocktaileja M/s Viking Gabriellan Living Roomissa.

- Living Roomissa tarjottavat drinkit on mietitty huolella. Kaikki loungesssa tarjolla olevat alkoholit tulevat Suomesta, Ruotsista tai Ahvenanmaalta ja drinkit valmistetaan niiden pohjalta. Loungessa myydään myös paikallisten panimoiden oluita.

Risteilyitä pitkälle syksyyn

Gotlanti tarjoaa nähtävää ja koettavaa ympäri vuoden. Viking Line kuljettaa matkustajia saarelle kesän mentyä vielä tunnelmalliselle syyslomaristeilylle lokakuussa ja joulumarkkinaristeilylle vuoden loppupuolella.

- Suunnittelen Visbyn risteilyä syksyllä. Tuolloin saarella on joulumarkkinoita ja on varmasti ihanaa kurkkia vanhojen talojen ikkunoista sisään ja katsella kynttilöiden valoa, kesäkuussa M/s Gabriellalla Visbyn risteilylle osallistunut matkustaja unelmoi jo tulevista matkoista.

Keskiaikainen Visby

Visbyn keskiaikainen vanha kaupunki kuuluu UNESCO:n maailmanperintöluetteloon. Keskiaikaista hansakaupunkia ympäröi 3,5 kilometriä pitkä muuri. Muurilla on korkeutta 11-12 metriä. Muurin ensimmäiset osiot rakennettiin jo 1100-luvulla ja muuri on vielä tänäkin päivänä Pohjolan parhaiten säilyneitä puolustusmuureja.

Muurin rakentaminen johti kapinaan 1288

Gotlanti sijaitsee suoraan keskellä Itämerta ja oli keskiajalla vilkas kaupankäynnin keskus. Saari kuului Hansa-liittoon ja oli tärkeä yhteyskohta lännen ja idän eli silloisen Venäjän välillä. Saksalaisille Gotlanti oli erityisen tärkeä ja he osallistuivat Visbyn kaupungin rakentamiseen.

Keskiaikaisen hansakaupungin ympärille rakennettiin muuri. Varsinaisen kehämuurin rakentaminen Visbyn hansakaupungin ympärille tapahtui 1270-1280-lukujen taitteessa. Muurissa oli alun perin 29 tornia, joista 27 on säilynyt tähän päiviin saakka. Muurin rakentaminen rajasi Visbyn väestön kahteen eri osaan: muurin sisällä asuviin kaupunkilaisiin (jotka harjoittivat muun muassa merenkulkua) ja Gotlannin sisämaassa ja muulla alueella asuviin "maalaisiin".

Visbyn kaupunkiin markkinoille kulkevilta maalaisilta haluttiin periä tullia. Tilanne johti maalaisten ja kaupunkilaisten kesken saarilla kapinaan/sisällissotaan (inbördeskrig) 1288.

Autonominen Gotlanti

Tilanteen ratkaisi Ruotsin kuningas Magnus Ladulås. Gotlanti säilyi Ruotsin kuninkaan alaisuudessa, mutta sillä oli autonomia. Gotlantilaiset saivat purjehtia ja heillä oli tullivapaus Ruotsin satamissa, mutta vastapalvelukseksi paikalliset merenkulun harjoittajat olivat Ruotsin kuninkaan palveluksessa tilanteen niin vaatiessa.

 

Merta ja kalkkikiveä

Gotlanti on kuuluisa muuriensa lisäksi kauniista rannoistaan. Saarelta viertävät mereen kalkkikiviset rinteet, jotka näkyvät suoraan Visbyseen purjehdittaessa. Visbyn vanhan kaupungin laidalla sataman vierestä löytyvät myös valkokiviset rannat, jotka tarjoavat mitä parhaimman hetken lepuuttaa jalkoja hetkisen vanhaan kaupunkiin tutustumisen lomassa.

Kirkonmäeltä upeat näköalat merelle

Keskeisen sijainnin ja kaupankäynnin ansiosta Visby kukoisti keskiajalla. Kaupunkiin alettiin rakentaa 1100-luvulla tuomiokirkkoa. Pyhän Marian kirkko vihittiin käyttöön 1225. Kirkon rakennutti saksalainen kauppias. Kirkko oli alun perin tarkoitettu saarella vierailevien saksalaisten kauppiaiden kirkoksi.

Yli tuhat vuotta vanha, suoraan merelle katsova Pyhän Marian tuomiokirkko on jylhä näky ja visiitin arvoinen. Kirkon vierestä nouseva tuomiokirkon mäki on ehdottomasti Visbyn parhaimmista vierailukohteista ja yksi Visbyn aurinkoisimmista paikoista. Satamasta kävelee vanhaan kaupunkiin kirkonmäelle reippaasti 15 minuuttia ja hyvin hidasta vauhtia puoli tuntia.

Visbyssä oli keskiajalla jopa 17 kirkkoa, mutta lähestulkoon kaikki ovat tuhoutuneet tulipaloissa, kahakoissa tai ajankuluessa.

Unikkopeltojen saari

Gotlanti on monin tavoin uniikki saari. 90 kilometriä Ruotsin rannikosta sijaitsevalla saarella kasvaa monia eksoottisia kasveja, jotka viihtyvät hyvin kesän paahteisessa ja talven lauhassa säässä. Pakkanen laskee saarella pääsääntöisesti vain muutamaan asteeseen. Yksi Gotlannin kalkkikivessä hyvin kasvavista kukista on unikko. Gotlannin unikkopellot ovat kuuluisia ja käytetty paljon valokuvissa, tauluissa sekä erilaisissa kuoseissa.

Video alla: Unikot vastaanottavat kulkijan vanhan kaupungin muurin välittömyydessä meren rannalla.

 

Etsi kuvasta ovi!

Ruusujen hurma vastaanottaa kulkijan Visbyssä läpi kesän. Visby on kuin sadusta ja ei olekaan ihme, että se on ruotsalaisten suosituimpia lomakohteita.

Vanhan kaupungin hulinaa tai luonnon rauhaa

Jo viikinkien löytämä Visby on innoittanut vuosisatojen aikana niin hansakauppiaita kuin taiteilijoita.

Suomalaiset laivat järjestävät Visbyseen kahden yön risteilyitä, joiden aikana laiva pysähtyy Visbyseen koko pitkän päivän. Päivän aikana ehtii hyvin käydä tutustumassa rauhalliseen tahtiin vanhaan kaupunkiin.

Kasvitieteellinen puutarha

Carl von Linné tuli vuonna 1741 Gotlantiin tutkimaan saaren ainutlaatuista luontoa ja keräämään kasvi- ja eläinnäytteitä. Botaniska Trädgården, ”Botan”, on yksi Visbyn taianomisimmasta paikoista. Vuonna 1855 perustettu puutarha sijaitsee vain muutaman kymmenen metrin päässä meren rannasta. 

"Temppelivuori" on yksi Ruotsin vanhimmista huvimajoista, johon on tuotu meritse kasveja aikanaan eri puolilta maailmaa.

 

Peppi Pitkätossun talo ja Lummelundin luola

Lapsiperheille Visby tarjoaa useita upeita aktiviteetteja. Peppi Pitkätossun talo Villa Villekulla sijaitsee noin kuuden kilometrin päässä Visbystä. 

Lummelundan luola, Gotlannin suosituin nähtävyys, kiehtoo kaikenikäisiä. Lummelundan luola on muodostunut 500 miljoonaa vuotta vanhaan entiseen koralliriuttaan. Kun riutta siluurikaudella muodostui, oli Gotlanti aivan eri paikassa maapallolla. Luolan löysivät yli 70 vuotta sitten kolme visbyläistä nuorta, jotka tutkivat luolan kulkureittejä uteliailla tutkimusmatkoillaan. Luola avattiin yleisölle vuonna 1959.

Varustamot järjestävät satamasta saaren eri nähtävyyksiin opastettuja retkiä kuljetuksineen, jotka on varattava suosiosta johtuen etukäteen.

Maistuvat ruoat isoille ja pienille merimatkan aikana

Merimatka Visbyseen on elämys, jonka aikana ehtii nauttia hyvistä ruoista joko buffetissa, grillissä tai Á la cartessa. Viking Linen M/s Gabriellasta löytyy myös korealainen keittiö, josta saa maistuvia ja kevyempiä ruokia vatsan täytteeksi.

Kokki Ulla Bowellan valmisti tarjolle herkulliset ruoat, jotka maistuivat merimatkan aikana niin lapsiperheille, aikuisille kuin ikäihmisille.

Viking Line-varustamossa leivotaan itse suolaiset ja makeat

Laivan kylmäkeittiössä tarjolle valmistetaan niin suolaiset kuin makeat tuotteeet. Leipiä ja muita tuotteita paistetaan taukoamatta tarjolle pitkin päivää, jotta ne saadaan vitriiniin tuoreina ja laadukkaina. Myös tiikerikakku leivotaan itse laivan leipomossa.

Anne Vuorijärvi (oikealla) toimii kylmäkkönä M/s Gabriellassa. Rautaisella ammattilaisella on ripeät otteet ja kädentaitoja, joilla tarjolle syntyvät suussa sulavat herkut. Laivan kylmäkeittiössä töissä auttavat kollegat Niina Kari (vasemmalla) ja kuvan keskellä Jenina Erkkilä.

Cafe & Joy
 

Laivan leipomosta tuotteet tuodaan tarjolle ja myyntiin kahvilaan ja aluksen muihin ravintoloihin. Kahvilassa Maarit Lähteenmäki (oikealla), Ari Ruuhilahti ja Jenny Mäki palvelevat asiakkaita.

- Omatekoiset tuotteet tekevät hyvin kauppansa. On ihanaa, että kahvilassa saa nauttia esimerkiksi aamulla laivalla leivotut ja paistetut aamiaistuotteet.

Nykypäivän Visby: Abba soi Almedalenissa

Almedalen on puisto aivan sataman ja vanhan kaupungin vieressä. Almedaleniin voi kävellä suoraan satamasta.

Almedalenissa järjestetään konsertteja ja tapahtumia. Kesäkuun alussa puistossa soi Abba ja vietettiin Visbyn koulujen päättäjäisiä.

Puisto on tullut tunnetuksi myös siellä järjestettävästä Almedalsveckan-nimisestä vuosittaisesta ruotsalaispoliitikkojen tapaamisesta.

Varaa risteilysi hyvissä ajoin!

Visbyn risteilyt ovat saavuttaneet suuren suosion matkustajien keskuudessa. Gotlanti ja sen keskiaikainen vanha kaupunki Visby tarjoavat tervetullutta vaihtelua risteilykohteissa. Merimatkan aikana Visbyseen voi nauttia hyvästä ruoasta, kauniista merimaisemista ja musiikista tai tanssahdella yökerhossa.

Viking Linen M/s Gabriellan viinibaarissa Roope Vuoriselta luontuu ammattitaidolla erilaisten drinkkien valmistaminen: olkaa hyvä!

Club Marissa baaritiskin takana Timo Hirvonen.