Suomen Merimiesunioni logo
Turvaposti
Jäsenpalvelu
Näytä alasivut

7.3.2024

Yhden tankkerin lastin kuljettamiseen tarvitaan 400 säiliöautoa. Rekkaletkan pituus 5 kilometriä

Neste on uudistanut Suomen polttoainehuoltoa turvaavaa laivastoa uudempaan ja ympäristöystävällisempään suuntaan. Tuotetankkerit Halti ja Saana saapuivat Suomen lipun alle loppuvuodesta 2023. Tankkereilla työskenteleee suomalaiset miehistöt.

Halti ja Saana-tuotetankkerit ovat kantavuudeltaan 16 300 tonnia. Pituutta aluksilla on 150 metriä ja leveyttä 22,8 metriä. Suunnittelusyväys on 9,358 metriä. Kuinka paljon lastia yksi tankkeri voi kuljettaa kerralla?

- Hahmottele mielessäsi vesikuutio: metri x metri x metri. Tämä tankkeri pystyy kuljettamaan vajaan 17 999 tonnia lastia, (19900) kuutiota, kun tankit ovat 98 % täyttöasteessa, Saana-tankkerilla työskentelvä yt-korjausmies Wiljami Suomalainen konkretisoi.

Aluksen päällikkö Sami Saarela muistuttaa, että lastin määrä riippuu toki myös siitä, mikä on lastin ominaispaino.

- Ehkä paras esimerkki kuvata säiliöaluksen lastimäärää on säiliöautoletka: yksi laivalastillinen polttoainetta on 17 000 tonnia. Yksi säiliöauto pystyy kuljettamaan 50 kuutiota polttoainetta. Yhden laivalastin kuljettamiseen tarvitaan noin 360 säiliöautoa. Säiliöauto on puolestaan 14 metriä pitkä, jolloin yhden öljylastin kuljettamisesta muodostuu 5,0 kilometriä pitkä rekkaletka!

Kuvassa: Vasemmalla yt-korjausmies Wiljami Suomalainen ja oikealla päällikkö Sami Saarela Saana-tankkerin komentosillalla Porvoon Kilpilahden satamassa tammikuussa 2024.

Nesteen kaikki kuusi tuotetankkeria purjehtivat Suomen lipun alla

Vuonna 2021 Suomen lipun alle saapuivat Uikku- ja Lunni-tankkerit, jotka korvasivat entiset Nesteen ja Futuran. Vuonna 2022 Suomen lipun alle saapuivat M/t Jaarli ja M/t Jatuli, jotka korvasivat Masteran ja Stena Arctican.

Vuoden 2023 lopussa Suomen lipun alle saapuivat Halti- ja Saana-säiliöalukset, jotka korvasivat Kiislan ja Suulan. Haltissa ja Saanassa on suomalainen miehistö (EU-miehistö).

Lue laajempi artikkeli ja katso kuvat: Saana ja Halti saapuivat Suomen lipun alle