Suomen Merimiesunioni logo
Turvaposti
Jäsenpalvelu
Näytä alasivut

21.9.2021

Viking Linen toimitusjohtaja Jan Hanses: ”Matkustajalaivavarustamot ja matkailuala eivät kestä enää toista rajoitusten talvea”


Suomalaisista merenkulkijoista on ollut lomautettuna pahimmillaan yli puolet koronapandemian seurauksena. Matkustajalaivavarustamot eivät kestä enää toista rajoitusten talvea. Mikäli rajoitukset pysyvät voimassa, riski on että lomautukset tulevat muuttumaan irtisanomisiksi, Viking Linen toimitusjohtaja Jan Hanses tuo esiin huolensa ETLA:n 21.9.2021 julkaisemassa tutkimuksessa Matkailun toipuminen pandemiasta.

Matkailun osuus Suomen bruttokansantuotteesta on suurempi kuin metsäteollisuuden. Matkailuala työllistää noin 142 000 henkilöä ja matkailurajoitukset näkyvät Suomen BKT:ssa. Matkailualan yritysten kyky palauttaa liiketoimintaa heikkenee jatkuvasti, jos rajoitukset pysyvät edelleen voimassa.

Viking Linen toimitusjohtaja Jan Hanses purkaisi välittömästi maahantulon rajoituksia, jotta matkailuala pystyy alkaa toipumaan vaikeasta taloudellisesta tilanteesta.

- Vaatimus alle 10 ilmaantuvuusluvusta vahingoittaa elinkeinoa, Jan Hanses toteaa.

- Kuluvan vuoden sesongin aikana olemme yltäneet käyttöasteessa 50 prosenttiin laivojen kapasiteetista. Näin ollen yllämme positiiviseen käyttökatteeseen, muttei sen enempään. Normaaleina vuosina kesäsesonkina saavutettava ylijäämä kompensoi syksyn, talven ja kevään välikausia.

Viking Line varustamo liikennöi 19.6.2021 historiansa ensimmäistä kertaa Kotkaan. M/s Gabriella laiva oli sitä ennen koronapandemian tähden pitkään työtä vailla. Matkustajalaivavarustamot ovat tehneet kaikkensa, jotta uusia risteilykohteita löydetään lähialueilta ja taloustilannetta saadaan parannettua. Kotkan risteily oli uusi ja hieno avaus tiellä kohti Suomen omaa Hurtigruten-satamaverkostoa.

Suomalaisen matkustajalaivavarustamon toimitusjohtajan viesti on selkeä: matkailualan yritykset eivät kestä enää toista rajoitusten talvea.

- Jos rajoitukset pysyvät voimassa, riski on että voimassa olevat lomautukset tulevat muuttumaan irtisanomisiksi, toimitusjohtaja on vakava.

Matkustajalaivavarustamot, lentoliikenne ja maalla sijaitsevat hotellit ja ravintolat istuvat samassa veneessä. Resepti matkailualan toipumiseen on olemassa ja se on otettava nyt välittömästi käyttöön.

- Tartuntatautilain maahantuloa koskevan tilapäisen muutoksen kumoaminen on välttämätön toimenpide, joka asettaa Suomen samaan linjaan muun EU:n kanssa. Vaatimus alle 10 ilmaantuvuusluvusta maahantulon sallimiseksi vahingoittaa elinkeinoa ja yritys perustella sitä hallituksen epäonnistumisella riittävän rokotusasteen saavuttamisessa on nyt kumottu, koska rokotusaste on noussut normaalille EU:n tasolle, Hanses huomauttaa.

Rokotettuna matkailu on vaaratonta. Suomen nopea avautuminen kansainvälisille matkustajille on ensiarvoisen tärkeää matkailusektorille ja Suomen taloudelle.

-Tällä hetkellä olemme muuta Eurooppaa selkeästi jäljessä matkustajamäärien palautumisessa, mutta meillä on vielä hyvä mahdollisuus saada palautuminen nopeasti käyntiin. Nyt tarvitaan selkeä viesti siitä, että kahdenrokotuksen jälkeen matkustaminen, kulttuuritapahtumiin osallistuminen, ravintoloissa käyminen ja hotellipalveluiden käyttö on täysin hyväksyttävää. Ihmisten liikkumisella on valtiovallan siunaus.

ETLA:n julkaisi 21.9.2021 tutkimuksen Matkailun toipuminen pandemiasta. Tutkimukseen on haastateltu keskeisiä matkailu- ja ravitsemusalan yritysten näkemyksiä alan tilanteesta.