Suomen Merimiesunioni logo
Turvaposti
Jäsenpalvelu
Näytä alasivut

12.3.2020

Suomen lippuun ja miehistöön voi luottaa poikkeusolosuhteissa

 

Korona-virus julistettiin keskiviikkona 11. maaliskuuta 2020 pandemiaksi. Suomalaiset varustamot eivät ole säikähtäneet tilanteesta, vaan luvanneet toimittaa Suomeen rahtia ja matkustajia kuten tähänkin saakka. Laivoilla pidetään hygieniasta erityistä huolta ja hyttejä sekä muita tiloja on huollettu jo pitkään tehostetuilla toimilla.  Suomen lippuun, varustamoihin ja miehistöihin voi luottaa. 

Puhjennut korona-virusepidemia on osoitus Suomen laivaston huoltovarmuuden toimimisesta: Suomen lipun alla olevat laivat miehistöineen ovat uskollisia ja toimittavat maamme teollisuudelle raaka-aineita, öljyä sekä yrityksille ja kauppoihin tuotteita - ja ennen kaikkea kansalaisille elintarvikkeita. Maamme ei valitettavasti pysty elämään vain oman viljan varassa, vaan olemme tuontituotteista riippuvaisia.

Suomi on merten takainen saari. Kun lentoliikenne on tällä hetkellä hiipunut, ei matkustajista tyhjiä lentokoneita enää lennätetä. Lähestulkoon ainoa keino tuoda tavaraa Suomeen ovat meritiet: yli 90 prosenttia Suomen tuonnista ja viennistä kulkee jo normaalioloissa meriteitse. Nyt kriisin aikana vielä tätäkin enemmän.

Erityisen tärkeä rooli laivakuljetuksilla on Suomen ja Ruotsin välisessä liikenteessä. Siitä suurin osa kulkee laivoilla ja erityisesti Suomen lipun alla olevilla matkustajalaivoilla. Matkustajarahtivarustamo Viking Line tuonut selkeäsanaisesti esiin sen, että se ei aio pysäyttää liikennettään vaan että varustamon selkäranka pitää ja se hoitaa Suomen tuonnin ja viennin kuljetukset kuten tähänkin saakka. Varustamon laivaliikenne on sekä Ahvenanmaan että Suomen valtion toimivuudelle elintärkeä asia.

Suomalaiset matkustajalaivat toimivat merkittävinä huoltovarmuuden turvaajina. Matkustaja-alusten rahtikansilla tuodaan suurin osa tuoreista päivittäistavaroista meidän kauppoihin. Suomen lipun alla purjehtivat matkustajarahtilaivat ovatkin kaikkea muuta kuin kelluvia viihdekeskuksia. Suomalaiset yritykset ja kansalaiset ovat tällä hetkellä huolissaan siitä, mistä ne saavat tavaraa ja ruokaa hyllyihinsä. Suomalaiset varustamot kantavat vastuunsa. Suomalainen koulutettu miehistö osaa toimia ammattimaisesti häiriö- ja poikkeusolosuhteissa. Suomessa onkin pidettävä huolta siitä, että maassamme on tulevaisuudessa suomalaisia ammattimerenkulkijoita ja heille on tarjolla Suomen lipun alla myös merityöpaikkoja.

Suomen lipun alla oleva laivat ovat Suomen silta muuhun maailmaan. Kun lentoliikenne viruksen myötä hiipuu, laivat ovat ainoa kulkukeino matkustajille ja rahdille Suomesta Eurooppaan ja tännepäin. Muuta tietä ei ole. Suomen lipun alla olevat laivat ja miehistöt turvaavat huoltovarmuuttamme, kiitos heille siitä.

#suomenlippu #huoltovarmuus #varustamot #merimiesunioni #suomalainenmerimies