Suomen Merimiesunioni logo
Turvaposti
Jäsenpalvelu
Näytä alasivut

11.3.2024

Satamavalvojien puheenjohtaja Tapio Ristimäki: ”Työtaistelusta kärsivät kaikki. Toivomme Orpolta tilanteeseen pikaista ratkaisua”

Työtaisteluaalto ja polttoaineen jakelun pysähtyminen ovat järeitä toimia ja toivottavaa olisi, että pääministeri Petteri Orpo kuulee nyt viestimme ja pystymme päättämään yhteisessä sovussa tämän erittäin valitettavan tilanteen, joka ei tällä hetkellä hyödytä ketään osapuolta ja Suomea.

Merimies-Unionin Satama-alan puheenjohtaja Tapio Ristimäki toivoo pääministeri Petteri Orpolta pikaista ratkaisua ja kaikilta osapuolilta lähentymistä meneillään olevaan satamavalvojien poliittiseen työtaisteluun.

- Tilanne on haastava ja ikävä kaikille osapuolille ja tavallisille suomalaisille, Merimies-Unionin satama-alan puheenjohtaja Tapio Ristimäki toteaa.

Ristimäen mielestä meneillään olevaan satamavalvojien työtaisteluun pitäisi saada mahdollisimman nopeasti ratkaisu.

Kuvassa alla: Merimies-Unionin satama-alan osasto piti kokouksen Naantalin satamassa syksyllä 2022. Kuvassa vasemmalta: Marko Taipalus (Naantalin satama), Mikael Rainosalo (Kokkolan satama), Tapio Ristimäki (Porin satama), Poppe Heinonen (Naantalin satama) ja Jorma Sipari (Turun satama).

- Tilanne on jo tällä hetkellä ihan riittävän paha sekä työntekijöiden että työnantajien osalta. Kaikki osapuolet kärsivät tilanteesta. Toivon, että pääministeri Petteri Orpo ymmärtää nyt tilanteen vakavuuden ja pystymme saamaan aikaan jonkinlaisen kaikkia osapuolia tyydyttävän sovinnon.

Käynnissä olevat Suomen satamia koskevat työtaistelut ovat Suomen lähivuosikymmenten laajimmat.

- Jollakin lailla ajautuminen näin vaikeaan ja laajaan työtaisteluun tuli puskista. Toki pelkäsimme pahinta, mutta ei kukaan toivonut, että barrikadeille joudutaan ihan tosissaan.

Suomen polttoainejakelun pysähtyminen on työväen hätähuuto, jolla yritetään herättää maan hallitusta kuuntelemaan ja ottamaan huomioon päätöksenteossa ja lainsäätämisessä myös työntekijöitä ja heikompiosaisia.

- Hallitusohjelman kirjauksissa monet parannukset – kuten osakesäästötilin talletusrajan nosto 100 000 euroon kertoo tarinaansa siitä, että hallitusohjelma on laadittu palvelemaan maamme vauraimpia. Samaan aikaan kaikista heikoimmassa asemassa olevilta, kuten köyhille lapsiperheille, tullaan tekemään satojen eurojen leikkaukset per kuukausi heidän toimeentuloonsa, Ristimäki huokailee.

SAK:n alaisten ammattiliittojen aloittamat poliittiset työtaistelut ovat duunarien viimeinen keino yrittää saada hallitusta perääntymään leikkauksista.

- Työtaisteluaalto ja polttoaineen jakelun pysähtyminen ovat järeitä toimia ja toivottavaa olisi, että pääministeri Petteri Orpo kuulee nyt viestimme ja pystymme päättämään yhteisessä sovussa tämän erittäin valitettavan tilanteen, joka ei tällä hetkellä hyödytä ketään osapuolta ja Suomea.