Suomen Merimiesunioni logo
Turvaposti
Jäsenpalvelu
Näytä alasivut

20.8.2020

Saariston yhteysaluksilla ja lautoilla työntäyteinen kesä

Korona-pandemia sai suomalaiset matkailemaan uusin silmin kotimaassa. Yksi matkailijoita vetänyt alue oli saariston rengastie, joka kulkee Turun saaristosta Ahvenanmaalle ja takaisin. Rengastiellä kulkija siirtyy saarelta saarelle siltoja pitkin ja maantielauttojen, lossien sekä yhteysalusten kyydillä. Matkan varrella voi yöpyä saariston matkailu- ja majapaikoissa.

Yksi alueella liikennöivistä laivoista on Finferriesin yhteysalus M/s Viken. Se kuljettaa lomailijoita, mökkiläisiä ja paikallisia asukkaita Paraisten reittialueella. Alueen saarissa toimii ympäri vuoden yrityksiä ja maatiloja, jopa Suomen suurin omenapuutarha.

”Meillä on ollut tänä kesänä työntäyteinen kesä. Saariston majoitusliikkeet ovat olleet täynnä”, yhteysalus Vikenin päällikkö Jan Eriksson kertoo.

Yritysten ja kotitalouksien toimeentulo matkailusta riippuvaista
 

Vielä keväällä oltiin kysymysmerkkinä mitä kesä tuo tullessaan ja voivatko matkailualan yritykset avata oviaan.

”Korona kevät oli monille yrittäjille haasteellinen. Tuloja ei ollut eikä henkilökuntaa voinut palkata kesää varten töihin. Vasta kesäkuussa saatiin tieto lähimatkailun avaamisesta ja toiminta lähti sen jälkeen kertarysäyksellä päälle.”

Saaristossa ja Ahvenanmaalla suurin osa kotitalouksista elää matkailuelinkeinon ja merenkulun varassa. Onneksi Suomen hallitus purki lähimatkailun liikkumisrajoitukset kesäkuun puolivälissä, sillä ilman tätä toimenpidettä tuhannet kotitaloudet olisivat suurissa taloudellisissa haasteissa ja yritykset konkurssissa. Saaristolaisten on taottava talven elantonsa muutaman kuukauden aikana, joten jokaista matkailijaa tarvitaan, vaikka hän pysähtyisi vain jäätelökioskilla.

Uutinen rengastien ruuhkista liioiteltua


Saariston lautoilla ja yhteysaluksilla 23 vuotta työskennellyt M/s Vikenin päällikkö Jan Eriksson harmittelee heinäkuussa liikkeelle lähtenyttä uutista. Eräs valtakunnan media uutisoi, että saariston rengastie on pahasti ruuhkautunut. Jutun seurauksena matkailu alueelle väheni välittömästi.

”Ei täällä mitään ruuhkaa ole. Vaikka alukset ovat täynnä, niin lauttoja liikkuu tiuhalla aikataululla ja matkaan pääsee aivan varmasti. Sosiaalinen media on tänä päivänä vain nopea: jos Paraisten ja Nauvon välillä joutuu odottamaan lauttaa hieman yli 15 minuuttia, niin siitä nousee haloo. Samaan aikaan esimerkiksi pääkaupunkiseudulla seistään kehäkolmosen pitkissä ruuhkissa päivittäin kymmeniä minuutteja”, Eriksson vertailee.

Saaristoon voi siis matkata hyvillä mielin: lautat, yhteysalukset ja lossit kulkevat. Ne, joilla ei ole omaa autoa pääsevät liikkumaan saaristossa esimerkiksi onnikan matkassa.

Onnistunut kesäsesonki on pelastanut saariston yritysten ahdinkoa koronakevään jälkeen. Ihmiset ovat saaneet työtä ja toimeentuloa. Matkailu kotimaassa kannattaa.