Suomen Merimiesunioni logo
Turvaposti
Jäsenpalvelu
Näytä alasivut

6.3.2023

Pekka Toveri: Luotsauksen vapauttaminen voi pitää sisällään turvallisuusriskejä

Puolustusvoimien pääesikunnan entisen tiedustelupäällikön, kenraalimajuri (evp.) Pekka Toverin mukaan luotsauslain uudistuksessa pitäisi huomioida mahdolliset turvallisuusriskit. Toveri nosti luotsauslain uudistuksen esiin Twitterissä 3. maaliskuuta. Asiasta uutisoi Verkkouutiset 3.3.2023.

"Ei todellakaan kannata vapauttaa luotsausta harkitsematta tarkkaan turvallisuusriskejä. Jos ne eivät ole valmistelijoille ilmiselviä, eletään aikamoisessa kuplassa", Toveri twiittasi.

Hallitus on esittänyt luotsauslakiin muutoksia, joiden tavoitteena on “parantaa merenkulun turvallisuutta Suomen vesialueilla”.

Lupakirjaa voidaan käyttää väärin hybridioperaatiossa

Luotsinkäyttövelvollisuuden vapauttaminen mahdollistaisi esimerkiksi ulkomaisen miehistön käyttämisen Suomen vesillä.

Esimerkiksi huoltovarmuuskeskus on nostanut omassa lausunnossaan esille, että “tietyissä poikkeuksellisissa olosuhteissa on mahdollista, että luotsauksen lupakirjaa käytetään väärin Suomeen kohdistuvissa hybridioperaatioissa”.

Huoltovarmuuskeskus esittää, että lupakirjan saamisen edellytyksenä olisi EU-kansalaisuus. 

Luotsaus on kielikysymys: suomen- ja ruotsin lisäksi englannin lisääminen luotsauskieleksi mahdollistaisi esimerkiksi venäläisen tai kiinalaisen aluksen ajamisen Suomen satamaan aluksen omalla miehistöllä

Merimies-Unioni on tuonut esiin omassa lausunnossaan, että luotsin pitäisi osata suomea ja ruotsia. Mikäli luotsaus vapautetaan siten, että käyttökieleksi sallitaan myös englanti, mahdollistaa se muiden maiden lippujen alla purjehtivien alusten luotsin käyttövapauden. Nämä alukset eivät ole vain EU-lippuja, vaan voivat olla ihan mitä tahansa lippuja ympäri maailman. Näin ollen suomalaiseen satamaan voisi ajaa halvempien lippujen alla olevia - ja EU:n ulkopuolisia, kuten Venäjä ja Kiina, aluksia suoraan omalla miehistöllä, mikä kasvattaa maamme turvallisuusriskiä.

Videon katsominen edellyttää, että hyväksyt markkinointievästeet.