Suomen Merimiesunioni logo
Turvaposti
Jäsenpalvelu
Näytä alasivut

25.2.2021

Outoja ruokamyrkytyksiä kolmella ulkomaalaisella rahtilaivalla eri puolilla maailmaa. Viimeisin kuolemantapaus ”ruokamyrkytyksen” seurauksena Turkkiin 19.2.2021 matkanneella aluksella


The Maritime Executive -lehti uutisoi 23.2.2021, että kolmella eri puolilla maailmaa liikennöivällä laivalla on raportoitu miehistön ruoasta saamista ruokamyrkytyksistä. Vähintään kaksi miehistön jäsentä ovat kuollut. Alusten muuta miehistöä on siirretty aluksilta pois ja viety sairaalaan. Tapahtuneet ruokamyrkytykset voivat olla joko sattumanvaraisia tai sitten esimerkiksi noro-viruksen aiheuttamia (more common norovirus), mutta ne harvoin aiheuttavat kuolemia.

M/s Lanna Naren kokki kuoli ruokamyrkytykseen ja 13 miehistön jäsentä sairaalaan
 

Malediivien ulkoministeriö raportoi ensimmäisistä tapauksista helmikuun alussa. Thaimaan lipun alla purjehtiva kuivabulkkeri, M/s Lanna Nare (hieman yli 22.000 dwt), purjehti Australiasta Sri Lankaan, josta sen oli tarkoitus jatkaa matkaa San Juaniin, Puerto Ricoon. Aluksella oli 18 hengen miehistö.

Alus muutti kesken matkan kurssiaan ja sai Malediiveilta lääkinnällistä apua 9. helmikuuta. Aluksella oli 13 sairasta merimiestä, jotka siirrettiin alukselta sairaalaan, jossa heidän todettiin kärsivän ruokamyrkytyksestä. Myös aluksen kokki oli sairas ja hän kuoli Malediiveilla.

Aluksen vanha miehistö palasi Thaimaahan ja alukselle tuli uusi miehistö. M/s Lanna Nare lähti uudestaan liikkeelle 11. helmikuuta ja ruokamyrkytyksen syyn etsimistä sekä tapauksen tutkimista jatkettiin.

M/s Thor Magnhild, Kanada, 17 miehistön jäsentä sairaana
 

Suurin piirtein samoihin aikoihin Singaporen lipun alla oleva rahtialus M/s Thor Magnhild saapui Trois-Rivièresiin St. Lawrence -jokea pitkin Kanadaan. (Trois-Rivières sijaitsee Montrealin ja Quebeckin välissä.) Kanadan terveysviranomaiset raportoivat, että 17 aluksen miehistön jäsentä kärsivät huonovointisuudesta, jonka syy lienee ruokaperäinen tai vastaava (gastrointestinal disorder). Aluksen miehistö sai lääkärinhoitoa. Alus oli sairastapauksien aikana matkalla Brasiliasta Karibian kautta Kanadaan, jossa miehistö siis pääsi lääkäriin.

M/s Aprilin miehistö sairastui viikko sitten matkalla Turkkiin ja yksi miehistön jäsen kuoli
 

19. helmikuuta kolmannen aluksen, pienen rahtialus M/s Aprilin (1,963 dwt) miehistö joutui ongelmiin. Panaman lipun alla purjehtiva alus liikennöi Mustallamerellä, kun sen miehistö tuli sairaaksi ja sai lääkärinhoitoa. Oireiden syynä pidettiin jälleen kerran ruokamyrkytystä. Aluksen miehistön sairastumisen aikaan laiva oli matkalla kohti Turkkia, kun aluksen viisi miehistön jäsentä tulivat kipeiksi ja yksi heistä kuoli. Venäläiset viranomaiset päättivät evakuoida alukselta sairaat, mutta huono sää haittasi työskentelyä ja aluksen ankkuroitumista.

Rosmorrechflotin, eli Venäjän liikenneministeriön (merenkulku ja jokiliikenne) viranomaiset raportoivat, että he pitävät ruokamyrkytystä sairauden syynä suljettuaan pois muut mahdolliset syyt kuten kemikaalivuodon tai rahdin pilaantumisen. Venäläiseen tapaan alkoholimyrkytystäkään ei poissuljettu. Viimeksi mainitun syyn epäilyssä viranomaiset vertailivat miehistön jäsenten käyttäytymistä: kaksi miehistön jäsentä ilmoittivat olevansa terveitä ja heidän käyttäytymistään verrattiin sairastuneisiin.