Suomen Merimiesunioni logo
Turvaposti
Jäsenpalvelu
Näytä alasivut

24.1.2019

Nyt suljetaan Viking Linen Turun keskustan matkamyymälä: pääluottamusmies pelkää miten matkatoimistomyyjien käy meneillään olevissa yt-neuvotteluissa

 

Viking Line sulki Tampereen matkatoimistomyymälänsä viime syksynä. Päätöstä kritisoitiin, koska kilpailijavarustamo TallinkSilja avasi päinvastoin uuden matkamyymälän Tampereen Ratinaan.

Valitettavasti Viking Line sulkee myös Turun keskustan matkamyymälänsä. Keskustan matkamyymälän vuokrasopimus päättyy maaliskuun lopussa, eikä korvaavaa tilaa ole kuuleman mukaan löydetty. Sen johdosta matkamyymälän neljä vakituista työntekijää ja kolme vakituista, mutta niin sanotulla nollasopimuksella työskentelevää, ovat epätietoisia töidensä jatkumisesta. 

Viking Linen maahenkilökunnan pääluottamusmies Johanna Virta on todella huolissaan keskustan matkatoimistomyyjien työpaikkojen puolesta.

”Turun satamassa on Viking Linen infopiste. Saamassani yt-neuvottelukutsussa lukee, että keskustan matkatoimiston myyjät siirretään Turun satamaan, hän toteaa.

”Tulkitsen asian siis niin, että keskustan matkamyyjät saavat pitää työnsä”, hän toteaa.

Käänne yt-neuvotteluissa

”Alkaneet yt-neuvottelut sujuivat alkuun hyvässä hengessä”, hän kertoo. 

”Valitettavasti tuntuu kuitenkin siltä, että sataman terminaalipäälliköiden kanssa käytyjen neuvottelujen jälkeen yt-neuvotteluihin on tullut takapakkia. Terminaalipäälliköt ovat ilmoittaneet, että satamaan ei tarvita ylimääräisiä, vaan he pärjäävät omillaan”, Virta kertoo.

Pitkään Viking Linen maahenkilökunnan pääluottamusmiestehtäviä hoitanut Johanna Virta tuntee edustamiensa jäsenten työn perinpohjin. Siitä syystä hän on hyvin hämmästynyt tilanteesta.

”Viking Linen Turun sataman infopisteessä riittää kyllä töitä hyvin, koska siellä palvellaan asiakkaita kello 7-21, joten päivät ovat pitkiä. Luukuilla vierailee paljon matkustajia ja monien asiakaspalvelu saattaa kestää pitkään, koska matkustajien joukossa on paljon eläkeläisiä, joiden asioiminen on hitaampaa.”

”Infossa tehdään monenlaisia töitä postituksesta lähtien ja työ on hyvin informatiivista. Vaikka nykypäivän ihmisillä on käytössään netti, se ei poista ihmisten neuvonnan tarvetta satamassa, jossa suurella osalla matkustajista on jotakin kysyttävää matkaansa varten.”

Pääluottamusmies Johanna Virta toivoo, että käynnissä olevissa yt-neuvotteluissa ei tulla kuulemaan irtisanomisia. Neuvotteluiden on perustuttava järkeen, eikä tunteeseen. 

”On väärin, jos ihmisiä aletaan irtisanoa sillä perusteella, että he eivät mahdu omalle reviirille”, hän painottaa.

”Kaikista paras lopputulos saadaan aikaan, kun elämme ja teemme töitä rinta rinnan. Viking Line on pitkän linjan perheyhtiö, joten uskon yhtiön johdossa kunnioitettavan työntekijöiden sitoutumista työhönsä ja työn jatkuvuutta. Viking Linen laivat ja matkamyyjät ovat jopa osa Turun brändiä ja kaupunkikuvaa”, Virta muistuttaa.