Suomen Merimiesunioni logo
Turvaposti
Jäsenpalvelu
Näytä alasivut

20.9.2021

Merenkulun turvallisuuspalkinto Sea Sunday M/s Amorellan koko miehistölle vahvasta ammattitaidosta matkustaja-aluksen evakuoinnissa

KUVAT: PEKKA KARPPANEN

Turvallisuuspalkintotoimikunta luovutti Merenkulun turvallisuuspalkinnon 2021 M/s Viking Amorella-aluksen koko miehistölle. Perusteena on aluksen karilleajon jälkeinen evakuointi ja muiden pelastustoimien hoitaminen turvallisesti ja ammattitaitoisesti.

Matkustaja-alus M/s Amorella sai pohjakosketuksen 20.9.2020 klo 12.35 Apteekkarin väylällä Ahvenanmaalla, Långnäsin kaakkoispuolella. Alukselle tuli pohjakosketuksen seurauksena vuoto keulaan ja se navigoi Järsön saaren rantaan, jotta se välttyisi uppoamiselta. Aluksella oli tapahtumahetkellä yhteensä 281 henkilöä ja 80 miehistön jäsentä. Karilleajossa ei tapahtunut henkilövahinkoja, eikä kenenkään henki ollut välittömässä vaarassa.

Liikenne- ja viestintäministeri Timo Harakka antoi merenkulun turvallisuuspalkinnon päällikkö Rune Fellmanille ja M/s Amorellan miehistölle, joista osa oli edustettuina palkinnonjakotilaisuudessa.  Palkinto jaettiin Katajanokalla 20.9.2021 tasan vuosi karilleajon jälkeen.

Laivan päällikön Rune Fellmanin johdolla M/s Amorellan miehistö hoiti evakuoinnin turvallisesti ja rauhallisesti. Suomen lipun alla purjehtivilla kauppa-aluksilla järjestetään säännöllisesti hätä- ja pelastautumistilanteita. Matkustajilta saadun palautteen mukaan M/s Amorellan pelastustoimet tehtiin rauhallisesti ja tavalla, joka välitti matkustajille kokemuksen siitä, että he ovat turvassa ja heidän evakuointinsa sujuu hyvin.

Kiitos onnettomuustilanteen hoitamisesta kuuluu myös ahvenanmaalaisille, jotka perustivat heti onnettomuuden tapahduttua matkustajille Maarianhaminaan Strandnäsin koululle evakuointikeskuksen.

Suuremmat meripelastustehtävät vaativat aina saumatonta yhteistyötä eri viranomaisten ja muiden merenkulun toimijoiden välillä. Länsi-Suomen Merivartiosto osallistui M/s Amorellan pelastustöihin heti onnettomuuden tapahduttua ja piti yhteyttä aluksen sekä varustamon kanssa. Meripelastuskeskus (MRCC Turku) hälytti onnettomuuspaikalle useita laiva-, vene- sekä ilma-alusyksiköitä, sekä johti pelastustoimintaa siihen asti, kunnes M/s Amorella saatiin turvallisesti pois matalikolta onnettomuutta seuranneena päivänä.

Erityismaininta ja kiitos M/s Amorellan evakuoinnin onnistumisessa kuuluu aluksen toiselle päällikölle Jan Enkvistille, joka hälytettiin vapailtaan Turun meripelastuskeskukseen 20.9.2020 avustamaan M/s Amorellan pelastustoimien johtamisessa. Enkvistin erittäin merkittävä panos, sitoutuneisuus sekä asiantuntemus M/s Amorellasta ja sen toimintatavoista edesauttoivat pelastustoimien onnistumisessa merkittävästi.

Merenkulun turvallisuuspalkinto Sea Sunday luovutettiin ansaitusti M/s Amorellan koko miehistölle vahvasta ammattitaidosta matkustaja-aluksen evakuoinnissa.

Liikenne- ja viestintäministeri Timo Harakka ja Merimies-Unionin puheenjohtaja Kenneth Bondas, joka esitteli merenkulun turvallisuuspalkinnon saajan.