Suomen Merimiesunioni logo
Turvaposti
Jäsenpalvelu
Näytä alasivut

7.6.2021

Kansanedustaja Anne-Mari Virolainen: Vihreän todistuksen käyttöönotossa ja terveysturvallisen matkustamisen järjestämisessä ei ole enää aikaa viivytellä

Kokoomuksen kansanedustaja Anne-Mari Virolainen jätti hallitukselle kirjallisen kysymyksen perjantaina 4.6.2021 EU:n yhteisen matkustamista koskevan lähestymistavan noudattamisesta ja vihreän todistuksen käyttöönotosta.

”Jäsenmaat sopivat lokakuussa 2020 EU:n neuvostossa yhteisestä tavasta, jossa EU-kansalaiselta ei saa estää maahantuloa toiseen EU-maahan. Hallitus on rikkonut tätä viime torstaihin 3.6.2021 saakka, jolloin se päätti lopulta avata työperäisen lentoliikenteen EU- ja Schengen-maista. Hallitus on vastannut komission moitekirjeisiin liikkumisvapauden rikkomisesta sillä, että riittäviä toimenpiteitä rajoitusten korvaamiseksi ei ole ollut valmiina. Hallitus perustelee valintaansa avata vain lentoliikenne samalla argumentilla”, Virolainen sanoo.

”Lentoliikenteen avaaminen on askel oikeaan suuntaan. Haitallista on, että satamista ei edelleenkään pääse Suomeen muusta kuin pakottavasta syystä. Miksi maahantuloa ei voida järjestää EU:n yhteisellä tavalla? Suomen jääminen saareksi tuottaa suoria tappioita matkailualalle ja yrityksiin”, Virolainen sanoo. 

”Hallitus ei ole vahvistanut, että Suomi ottaa vihreän todistuksen eli sähköisen koronatodistuksen käyttöön. Kaikki jäsenmaat paitsi Unkari, Slovenia, Slovakia ja Suomi ovat valmiudessa ottaa vihreän todistuksen käyttöön heinäkuun alussa. Suomessa tehdään vasta tekniikkaa”, Virolainen sanoo

Virolaisen mukaan hallituksen toiminnasta koituvat taloudelliset ja sosiaaliset kustannukset olisivat vältettävissä. ”Siinä missä muut EU-maat ovat järjestäneet maahantulon terveysturvallisesti, matkailun rajoittaminen ja vihreän todistuksen valmisteluaikataulu pakottaa kysymään hallitukselta perusteita sen valitsemalle linjalle. Suomen jääminen Euroopan nurkille pandemian hälvetessä ei saa olla Suomen tie”, Virolainen sanoo.