Suomen Merimiesunioni logo
Turvaposti
Jäsenpalvelu
Näytä alasivut

18.3.2022

Iso-Britannialainen P&O-varustamo irtisanoi kaikki 800 työntekijäänsä eri aluksiltaan ja yrittää vaihtaa heidät halvempiin työntekijöihin


Iso-Britannian ammattiliitot vaativat toimia laittomien irtisanomisten peruuttamiseksi ja kutsuvat tilannetta skandaalimaiseksi petokseksi. Britannian ministerit ovat tuominneet täysin varustamon dubailaisen omistajan, Sultan Ahmed bin Sulaiyenin, toimet ja kutsuvat niitä häpeällisiksi. Laajat protestit uhkaavat levitä saarivaltion satamiin.

Iso-Britannian suurin matkustajalaivavarustamo P&O Ferries irtisanoi torstaina 17.3.2022 kaikki 800 työntekijäänsä varustamon eri laivoilta. Varustamolla on yhteensä 20 matkustaja-alusta eri reiteillä. Irtisanomisilmoitus saapui työntekijöille kuin salama kirkkaalta taivaalta Teams-palaverin yhteydessä, The Guardian kirjoittaa. Varustamo liikennöi neljällä reitillä: Doverista Calaisiin, Hullista Rotterdamiin, Liverpoolista Dubliniin ja Cairnryanista Larniin.

Ammattiliittojen mukaan matkustajalaivavarustamo P&O Ferries (DP World) pyrkii vaihtamaan alusten miehistöä halvempaan miehistöön työskentelemään aluksilleen. Varustamo on perustellut joukkoirtisanomisia heikolla taloudellisella tilanteella. Varustamon joukkoirtisanomista tutkitaan kuitenkin Isossa-Britanniassa tarkkaan eri medioissa ja parlamentissa. Mail Online-sanomalehti kirjoittaa, että dubailaisomisteinen yritys teki viime vuonna 683 miljoonaa euroa voittoa. Nyt brittiläiset poliitikot vaativat varustamoa palauttamaan sille maksettuja koronapandemian aikaisia alusliikennetukia, kertoo Mail Online.

Mitä tapahtuu samaan aikaan aluksilla?

Järjestysmiehet pyrkivät poistamaan "entiset" työntekijät aluksilta


Varustamon 20 matkustaja-alusta ovat pysähdyksissä. Tilanne P&O-varustamon aluksilla on eskaloitunut torstaisen 17.3.2022 irtisanomisilmoituksen jälkeen pahoin. DP World pyysi perjantaina 18.3.2022 P&O Ferriesin irtisanottua miehistöä poistumaan aluksilta satamiin, jotta miehistöt eivät aiheuttaisi niin sanotusti vahinkoa matkustajille ja lastille.

Varustamon alukset ovat siis pysähdyksissä ja irtisanottu miehistöä edelleen aluksilla uutisten mukaan. Heidät pyritään vaihtamaan halvempaan miehistöön.

The Guardianin mukaan aluksilla on liikkunut perjantaina 18.3.2022 jopa järjestysmiehiä käsirautojen kanssa valmiina siirtämään miehistöä aluksilta maihin Doveriin, Larneen ja Belfastiin, koska ammattiliitot ovat antaneet miehistölle ohjeet olla jättämättä aluksia. Silminnäkijähavaintojen mukaan Doverissa ja Hullissa olisi odottamassa korvaavaa miehistöä odottamassa työhönpääsyä aluksille, The Guardian raportoi 18.3.2022.

Ammattiliitot ja ministerit tuominneet irtisanomiset


Ammattiliiton mukaan joukkoirtisanominen on Iso-Britannian häpeällisin tapahtuma kautta saarivaltion teollisen aikakauden. Ammattiliitto on ohjeistanut työntekijöitään pysymään edelleen  P&O Ferries-varustamon aluksilla niin kauan kunnes Iso-Britannian pääministeri ja maan hallitus tutkivat asian sekä turvaavat työntekijöiden, eli englantilaisten merenkulkijoiden työpaikat halpamyynniltä.

Alusten henkilökunnalle on lähetty videoviesti, jossa on kerrottu aluksille tulevan toisen miehittäjän ja ”viimeinen työpäivänne on tänään”.  Selvää on, että irtisanomisten lainmukaisuus on kyseenalaistettu.

Iso-Brianniassa on pidetty perjantaina 18.3.2022 useita mielenosoituksia ammattiliittojen toimesta, joissa vaaditaan irtisanomisten peruuttamista. Ammattiliitto Nautiluksen kutsui irtisanomista petokseksi Iso-Britannian työntekijöitä kohtaan.

Tilanne on aiheuttanut myös vilkasta keskustelua maan parlamentissa ja ministerit ovat tuominneet P&O:n dubailaisen omistajan toimet. Isossa-Britanniassa monien perheiden leipä on merenkulun varassa. Ammattiliitot RMT ja Nautilus ovat jo järjestäneet mielenosoituksia ja laajentavat niitä muun muassa Doveriin, Liverpooliin, Hulliin ja Larneen.

Vaikka Iso-Britannian ministerit ja poliitikot ovat tuominneet irtisanomiset, maan mediassa käydään myös kiivasta keskustelua, onko poliittisilla päättäjillä ja hallituksella ollut ennakkoon tietoa mahdollisista tulevista irtisanomisista, pohtii muun muassa Evening Standard.

P&O Ferries on perustettu vuonna 2002. Vuonna 2019 yrityksen osti dubailainen sulttaani (Sultan Ahmed bin Sulaiyen). Tämän jälkeen yritys on kuulunut DP World-konserniin.

Ålands Sjöfart 17.3.2022: Mitä P&O Ferries -varustamossa tapahtuu?


P&O Ferries-varustamon joukkoirtisanominen on noteerattu myös  Ålands Sjöfart-sanomalehdessä 17.3.2022, uutisessa Brittisk jätte stoppar trafiken.

Ålands Sjöfart on analysoinut eri vaihtoehtoja P&O Ferries-varustamon toiminnalle/käytökselle, kuten:

- varustamon taloudellinen tilanne on heikko ja varustamo on ajautumassa konkurssiin, 
- koronapandemia on ajanut varustamon taloudelliseen ahdinkoon, samaan aikaan polttoainekustannukset ovat nousseet 
- varustamon johdon sisäiset erimielisyydet ja riidat sekä yhteydenpito ammattiliiton välillä, Åland Sjöfart analysoi.

The Guardian 18.3.2022/ilta: P&O Ferries on menettänyt julkisen tuen ja antanut matkustaja-alusbisnekselle huonon maineen


Tilanne P&O Ferriesin osalta on Isossa-Britannissa kiivas. Perjantai-iltana 18.3.2022 The Guardian kirjoittaa: Government: P&O Ferries has lost public trust and given business a bad name – business live

Financial Times puolestaan toteaa, että P&O Ferriesin irtisanomiset ovat skandaali: olivatko irtisanomiset lailliset? (P&O Ferries scandal: was sacking 800 staff legal?​)


Lähteet ja aiheesta lisää:

The Financial Times: P&O Ferries scandal: was sacking 800 staff legal?

Mail Online: Union mob turns on MP as angry P&O Ferries protests break out at ports in Dover, Liverpool and Hull - while brutal video emerges of fired staff being given just two hours to get off boat

The Independent: P&O Ferries: Who owns the company and why has it sacked its UK staff? 

Evening Standard: P&O Ferries news LIVE: No10 admits Government knew about staff sackings the day before announcement

The Guardian 17.3.2022: P&O Ferries sacks all 800 crew members across entire fleet

BBC 18.3.2022: P&O Ferries staff protest over shock firing

The Guardian: ‘Scandalous betrayal’: MPs condemn P&O Ferries for mass sacking of 800 staff

Ålands Sjöfart 17.3.2022: Brittisk jätte stoppar trafiken

Nautilus: P&O Ferries 'betrayal': Nautilus asks members to stay onboard after scandalous layoffs announcement

Nautilus: Union petition demonstrates mass public support for workers laid off by P&O

RMT: P&O Crises 

ALLEKIRJOITA ITF:N VETOOMUS P&O FERRIES TYÖNTEKIJÖIDEN PUOLESTA!

Kansainvälinen kuljetustyöntekijöiden federaatio ITF laati kirjeen ja vetoomuksen DP Worldin omistajalle Sultan Ahmed bin Sulaiyenille irtisanomisten peruuttamiseksi.

Käy allekirjoittamassa ITF:n vetoomus - ei halpatyövoimaa, pelastetaan brittiläiset merimiesten työpaikat!

>> Käy allekirjoittamassa vetoomus tästä 

(LISTALTA LÖYTYY MYÖS VALIKOSTA LIITTOSI, ELI MERIMIES-UNIONIN NIMI ENGLANNKSI, VALITSE SE: FINNISH SEAFARERS' UNION FSU)