Suomen Merimiesunioni logo
Turvaposti
Jäsenpalvelu
Näytä alasivut

13.2.2019

Arktinen vastuuvirkamies: ”Suomen otettava koppi ja myytävä talvimerenkulun osaamista maailmalle”


Suomi toimii vielä vuoden 2019 arktisen neuvoston puheenjohtajamaana. Suomella on talvimerenkulun osaavaa miehistöä, joita harvoja löytyy maailmasta. Heitä tulee kouluttaa lisää ja myydä osaamistamme maailmalle, todettiin tasan vuosi sitten Helsingissä järjestetyssä kansainvälisessä Polaarikoodi-konferenssissa.

”Suomi on tällä hetkellä harvoja maita maailmassa, joka kouluttaa talvimerenkulun osaavaa miehistöä. Meidän on otettava asiasta koppi ja alettava hyödyntää tätä mahdollisuutta maailmalla ja panostettava asiaan” Trafin (nykyinen Traficom) arktinen vastuuvirkamies Anita Mäkinen totesi tasan vuosi sitten (22.2.2018) Helsingissä järjestetyssä Polaarikoodi-konferenssissa.

Arktinen vastuuvirkamies Anita Mäkinen nosti puheenvuorossaan esille, että merenkulussa puhutaan usein aluksista ja tekniikasta, mutta myös miehistöjen osaaminen ja erikoistuminen ovat Suomelle myyntivaltteja. Arktiset vedet aukeavat ja talvimerenkulun osaajista on jo tällä hetkellä pulaa niin kotimaassa kuin maailmalla.

Jääolosuhteet osaavaa miehistöä ei kasva joka oksalla ja tulevaisuudessa osaajista voi olla jopa huutava pula. Mäkisen viesti oli, että Suomen on panostettava talvimerenkulun osaajien kouluttamiseen ja myytävä omaa miehistöosaamistamme maailmalle. Esimerkiksi arktisilla vesillä voimaan tullut polaarikoodi asettaa miehistöille määrätyt osaamisvaateet, jotka suomalaisilta merimiehiltä löytyvät. Nyt jos koskaan Suomen tulisi siis olla hereillä markkinoilla.

Mäkisen sanat on hyvä palauttaa mieliin, sillä hän osoitti puheenvuoronsa konferenssiin osallistuneelle arvovaltaiselle kansainväliselle kuulijajoukolle. Tilaisuuteen osallistui myös Kansainvälisen merenkulkujärjestö IMO:n pääsihteeri Litack Kim. Suomi toimii vielä vuoden (2019) arktisen neuvoston puheenjohtajamaana.