Suomen Merimiesunioni logo
Turvaposti
Jäsenpalvelu
Näytä alasivut

15.6.2022

Museot

FORUM MARINUM

Vedenalaisen sodankäynnin historiaa

digimuseo.fi/nayttelyt/vedenalaisen-sodankaynnin-historiaa

Suuri osa nykyaikaisesta merisodasta tapahtuu pinnan alla. Tässä näyttelyssä pääset tutustumaan suomalaisen vedenalaisen sodankäynnin historiaan ja esineisiin. Näyttelyssä on kolme pääteemaa: merimiinat ja miinantorjunta, torpedot, ja sukellusveneentorjunta. Näyttely pohjautuu Merivoimien käyttämään kalustoon ja materiaaliin lähes sadan vuoden ajalta. Virtuaalinen näyttely on avoinna Digimuseossa ympäri vuoden.

 

KRISTIINANKAUPUNGIN MERIMUSEO

www.museiportalosterbotten.fi/museot-a-o/museo/83-kristiinankaupungin-merimuseo

Kristiinankaupungin merimuseoon on tallennettuna merenkulkuun, purjehdukseen ja kaupungin varustamotoimintaan liittyviä esineitä, valokuvia ja kertomuksia. Entisaikojen uskomattomat purjehdusmatkat heräävät eloon monipuolisessa näyttelyssä.

 

LOVIISAN MERENKULKUMUSEO

www.merenkulkumuseo.fi

Loviisan Merenkulkumuseon perusnäyttely laajentui 2019 osalla, joka käsittelee Laivasilta-alueesta ja Loviisanlahden pohjukasta ennen ja nyt, ”Laiva tuli lastattuna”.

 

MERIMIEHENKOTIMUSEO, OULU

www.ouka.fi/oulu/luuppi/merimiehenkotimuseo
 

Oulun keskustan tuntumassa idyllisessä Pikisaaressa sijaitsee Merimiehenkotimuseo. Merimiehenkotimuseo, jota myös kutsutaan Matilan taloksi, toimii Oulun vanhimmassa säilyneessä puutalossa. Museossa voi käydä paikan päällä osoitteessa: Pikisaarentie 6, 90100 Oulu.

Merimiehenkotiseutumuseoon voi tehdä myös virtuaalisen kurkkauksen: www.ouka.fi/oulu/luuppi/merimiehenkotimuseo

 

RAUMAN MERIMUSEO

Merenkulkijat poikkeusoloissa

rmm.fi

Rauman merimuseossa avautui maaliskuussa Merenkulkijat poikkeusoloissa -näyttely. Teemanäyttely kertoo yksittäisten merenkulkijoiden kokemusten ja aineistojen kautta, miten merenkulkijat ovat työssään joutuneet asettamaan itsensä alttiiksi monenlaisille vaaroille. Tarinoissa nousevat esille muun muassa maailmansodat, luonnonkatastrofit sekä koronapandemia. Näyttely on esillä 16.12.2023 asti.
 

SKÄREN - MUSEO VERKOSSA

”Upea digitaalinen toteutus – käy tutustumassa!”

”Fint, digitalt museum!”

skarenmuseum.fi

Skären on museo, joka on olemassa vain verkossa. Skären – museo verkossa on syntynyt viiden kotiseutu- ja museoyhdistyksen, yhden kulttuuriorganisaation ja yhden mediatuotantoyhtiön yhteistyönä. Museossa pääset tutustumaan fiktiiviseen Sjöbergin perheeseen, joka eli Pohjanmaan saaristossa 1900-luvun alussa.

Skären – ett museum på nätet är ett samarbete mellan fem hembygds- och museiföreningar, en kulturorganisation och ett mediaproduktionsbolag. Vi vill lyfta fram skärgårdshistorien och -kulturen genom att skapa ett helt nytt museum, som existerar enbart på webben. Välkommen hem till familjen Sjöberg, en familj som bor i skärgården i Österbotten år 1908!
 

SUOMEN MERIMUSEO

www.kansallismuseo.fi/fi/suomenmerimuseo

Tulossa kesällä: Majakkalaiva Kemi

Kesäinen Kemi on hieno täydennys talvimerenkulun legendan, jäänmurtaja Tarmon viereen Suomen merimuseon museoaluslaituriin.
 

Kohtalona Ruotsinsalmi

Kohtalona Ruotsinsalmi -näyttely kertoo nykyisen Kotkan edustalla käydyn Itämeren merkittävimmän meritaistelun ja sen jälkeen rakennetun linnoituskaupungin tarinan ennennäkemättömällä tavalla. Merenpohjaan vaipuneet tuhannet sotilaat, hyvin säilyneet hylyt ja kukoistava merilinnoitus – 1790-luvun ihmiskohtalot heräävät eloon. Unohdetut tarinat nousevat pintaan ja heijastuvat myös tähän päivään.

Pohjantähti, Etelän risti

Meritse kulkevat niin ihmiset, tavarat kuin ajatuksetkin. Suomen merimuseon päänäyttelyssä liikutaan merta pitkin ajassa ja paikassa, laivoilla ja satamissa, kaukomailla ja kotirannoilla.