Suomen Merimiesunioni logo
Turvaposti
Jäsenpalvelu
Näytä alasivut

21.6.2021

Risteilymatkustajat: ”Kotka on ihana kesäparatiisi!”

Viking Linen teemaristeily Kotkaan keräsi kiitosta: uusi ja odotettu kohde


Kotka lumosi risteilymatkustajat vastaanotollaan. Ilmassa oli suuren maailman juhlaa, kun suomalainen matkustajalaiva M/s Gabriella lipui merikaupungin satamaan. Risteilymatkustajat olivat todella tyytyväisiä Viking Linen uudesta matkakohteesta.


Viking Line -varustamo risteili historiansa ensimmäistä kertaa Kotkaan 19.6.2021. M/s Gabriella lipui Kotkaan juhlaliputuksessa.

Videon katsominen edellyttää, että hyväksyt markkinointievästeet.


Meripelastusseuran alus saattoi vettä suihkuttaen suomalaisen matkustajalaivan Kotkan kantasatamaan. Suomalaista matkustajalaivaa vastaanottivat laiturilla tanssitytöt, jazz-bändi sekä risteilijöitä tervehtimään tulleet kotkalaiset.

Videon katsominen edellyttää, että hyväksyt markkinointievästeet.


Kotkan kaupunginjohtaja Esa Sirviö luovutti Viking Line -varustamolle yhteistyön merkiksi Kotkan kaupungin vaakunan.

- Kotka on uusi, upea avaus matkakohteissamme. Teemme kotimaista merenkulun historiaa ja luomme Suomeen askel kerrallaan omaa ”Hurtigruteniamme”, Viking Linen markkinointijohtaja Kaj Takolander hymyilee.

Kotka odottaa löytäjäänsä


Vaikka Kotka sijaitsee vain puolentoista tunnin ajomatkan päässä pääkaupunkiseudulta, monet risteilyvieraista eivät olleet käyneet koskaan aikaisemmin Kotkassa.

- Emme ole käyneet Kotkassa koskaan aikaisemmin. Risteilyn merkeissä sinne tuleekin nyt lähdettyä. Risteilemme muutenkin paljon, mutta koronavuonna olimme vain kotosalla ja tämä on ensimmäinen risteilymme yli vuoteen. Yhdistimme Kotkan risteilyn osaksi kesälomaamme. Risteilylle pääsy on ihanaa, helsinkiläiset Sari Hänninen ja Olli Siimekselä kehuvat varustamon tekemää avausta.

- Tallinna on jo nähty ja sinne pääsee aina uudestaan. Kotka on uutta - olemme kaivanneet jotakin tällaista. On todella hienoa, että Viking Line risteilee Kotkaan, he kehuvat.

Yötön yö ja silmiä hivelevä auringon silta


Kotkassa käytiin Ruotsinsalmen meritaistelu Kustaa III:n aikaan Ruotsin ja Venäjän laivaston välillä 9.-10. heinäkuuta 1790. Nyt Ruotsinsalmi on tyyni ja rauhallinen, kun M/s Gabriella lipuu kesäyössä aavalla. Helteinen sää hellii laivan kannella istuvia matkustajia. Lempeä merituuli löyhdyttää kasvoja. On aivan tyyntä. Niin tyyntä ja kaunista, että tekisi mieli tirauttaa pieni kyynel. Lähellä puoltayötä aurinko ei yötönnä yönä laske, mutta luo taivaalle kultaisen pallon, joka värjää meren ja taivaanrannan aivan punaiseksi.

- Täällä on niin niin kaunista, niin kaunista. Olemme ihan tohkeissamme, nauravat Eva ja Outi.

Seurueen piti matkustaa Viking Linella alun perin Visbyhyn, mutta matkakohde vaihtui Kotkaan. Se ei heitä harmita.

- Matkustimme parisen vuotta sitten seurueena Viking Linella syntymäpäivien viettoon Tukholmaan. Matkasta muodostui traditio, jota haluamme nyt jatkaa. Risteilyllä oli mielestämme upeat puitteet: juhannuskoivut ja haitarimusiikkia, arvostamme, kesäpaitoihin sonnustautuneet Otto ja Juho kertovat.

Seurueen kesäristeily on tälläkin kertaa ikimuistoinen, sillä syksyllä yksi mukana olevista pariskunnista saa perheenlisäystä.

- Nyt kun olemme lehdessä, annamme lapsellemme muistoksi nämä artikkelit, joihin matkan aikana pääsimme. Ensin meitä haastatteli Apu-lehti ja nyt pääsemme vielä tähän Merimies-lehteenkin, ryhmää naurattaa.
 

Suomeen oma Hurtigruten


Viking Line -varustamon Kotkan risteilyllä tehdään siis monenlaista historiaa.

- Koronapandemian seurauksena laajensimme risteilykonseptiamme. Viking Line risteilee tänä kesänä perinteisen Tallinnan ja Tukholman lisäksi Kotkaan, Hankoon, Turkuun ja Maarianhaminaan sekä Visbyhyn sekä Riikaan. Uudet kohteet kiinnostavat ja olemme luomassa Suomeen omaa Hurtigrutenia, markkinointijohtaja Kaj Takolander visioi.

Henkilökunta on Kotkan risteilystä innoissaan ja suurelle osalle henkilökunnasta on saatu tarjottua kesäksi töitä.

- Myös erikoisristeilyt työllistävät ja matkustajaluvut nousevat pikkuhiljaa. Viking Line risteilee Kotkaan seuraavaksi 28.6.2021. Varauksia on tullut jo tuplasti, intendentti Krista Öhman-Jalonen kertoo.

Laivahenkilökunta pistää parastaan ja nauttii takaisin pääsystä


Laivahenkilökunta on silmin nähden huojentunutta päästessään palaamaan takaisin töihin. Koronavuosi on ollut monille hyvin raskas, sillä ilmassa on leijunut pelko siitä jatkuvatko työt. Nyt M/s Gabriellan à la cartessa merellisestä illallisesta nauttivat Anu Syrjänen ja kirjailija Heikki Kännö.

- Saimme risteilystä hyvän tarjouksen ja päätimme lähteä reissuun, turkulaiset kertovat.

Tarjoilija Julia Brandt maistattaa valkoviiniä, hyvää ja raiksta on. Pääkylmäkkö Tarja Järvenpää loihtii à la carteen tarjolle hiillostettua ja marinoitua silakkaa sekä siianmäti moussea. Toinen alkuruoista on parsakeitto. Erinomaisten ruokien lisäksi risteilyllä pääsevät fiilistelemään niin isot kuin pienetkin, sillä ohjelmaa on monenmoista.

- Kotkan risteilyllä on lukuisia kotimaisia esiintyjiä: Antti Ketonen ja Annika Eklund. Myös lapsille on M/s Gabriellassa suuret leikkihuoneet ja paljon järjestettyä ohjelmaa. Viking Line on panostanut Kotkan risteilyyn vahvasti. Kotka sopii risteilykohteena pariskunnille, sinkuille, perheille kuin eläkeläisillekin, pääkylmäkkö Tarja Järvenpää selostaa loihtiessaan tarjolle silmiä hiveleviä ruoka-asetelmia.  

Kotka – puistojen ja meren ympäröimä kaupunki


Kotkan kaupunki ja satama saavat suomalaisen matkustajalaivan vastaanottojärjestelyistään täyden kympin ja kaupungissa oli enemmän kuin helppoa vierailla.

Kotkan keskusta sijaitsee aivan kivenheiton päässä satamasta. Kotkan kaupunki oli järjestänyt satamasta tilausbussit, joiden matkassa pääsi laivalta nopeasti kaupunkiin. Bussimatkan aikana Kotkasta sai tietoa paikallisen oppaan selostamana.

Kotkan kaupunki on todellinen kesäparatiisi, jossa on lukuisia puistoja, joissa voisi viettää leppoisasti useammankin kesäpäivän. Sapokka on Kotkan puistoista kuuluisin, mutta kaupungista löytyy viheralueita yhteensä 1 400 hehtaaria.

Monet M/s Gabriellan kyydissä kaupunkiin saapuneet risteilymatkustajat kiersivät kaupunkia oppaan johdolla: kaupungin historia kiinnostaa. Päivän mittaan saattoi piipahtaa syömässä kaupungin ravintoloissa, kahviloissa tai Kotkan torilla.

Kotkan keskustassa sijaitsee vierasvenesatama, josta liikennöi yhteysaluksia ja vesibusseja. Niiden kyydissä pääsee näkemään Kotkan upeaa saaristoa. Esimerkiksi pitkästä hiekkarannastaan ja kalastajamajoistaan tunnettu Kaunissaari on unohtumaton kokemus. Monet M/s Gabriellalla Kotkaan tulleet risteilymatkustajat nousivat vesibussien matkaan ja lähtivät tutustumaan merelliseen Kotkaan. Sitä ennen saattoi istua hetken merenrannalla sijaitsevissa ravintoloissa ja nauttia virvokkeen tai hyvän ruoan. Helle helli 30 asteessa ja meri kimalsi huvipursineen kuin Välimerellä, mutta nyt oltiin Kotkassa.

Kotkassa vierailee vuosittain useita ulkomaalaisia risteilijöitä, joten kaupunki on tottunut vastaanottamaan risteilyvieraita. Sen johdosta myös Viking Line -varustamo kiinnostui tekemään yhteistyötä Kotkan kaupungin sekä Kotkan sataman kanssa. Kotkan kaupungin kehitysjohtaja Terhi Lindholmin mukaan Kotka alkoi kehittää 2013 toden teolla risteilykonseptiaan ja nyt hyvin tehty pohjatyö sekä kansainvälisiltä risteilymatkustajilta saadut kokemukset halutaan hyödyntää myös suomalaisille risteilyvieraille.

Kotkan satamassa sijaitsee Merikeskus Vellamo, joka valmistui 2008. Merimuseo on saanut kansainvälistä tunnustusta arkkitehtuuriltaan, mutta myös näyttelyt ovat keränneet mainetta.

Kotkan kaupunginjohtaja Esa Sirviö ojensi Viking Linelle kaupungin vaakunan ja sai markkinointijohtaja Kaj Takolanderilta vastalahjaksi Viking Linen viirin.

Tämän seurueen henkilöitä on kotoisin alun perin Kotkasta. Visbyn risteily vaihtui Kotkaan, mikä naurattaa, mutta mikäs siinä: risteillen Kotkaan!