Suomen Merimiesunioni logo
Turvaposti
Jäsenpalvelu
Näytä alasivut

Ahvenanmaan osasto

Merimies-Unionin Ahvenanmaan osasto toimii maakunnassa, jota voi kutsua Suomen merenkulun kehdoksi. Merenkulku tuo leivän monen ahvenanmaalaisen pöytään. Varustamotoimintaa on harjoitettu saarilla kautta aikain. Varustamojen toiminnan loppuminen on näkynyt aina välittömästi alueella työttömyyden lisääntymisenä ja itsehallintoalueen kuntiin tulevien verotulojen vähentymisenä. 

Ahvenanmaan ammattiosaston (005) kotipaikka on Maarianhamina. Vuonna 1984 perustettuun osastoon kuuluu 700 jäsentä. Ahvenanmaan lisäksi osaston jäseniä on Suomen länsirannikon ruotsinkielisillä alueilla Turusta Vaasaan.

Osaston jäseniä työskentelee kaikilla alustyypeillä. Jäseniä on töissä myös Ahvenanmaan saariston omilla maakuntalautoilla. Eniten jäseniä on matkustaja-aluksilla, mutta osan työpaikkana ovat lastilaivat ja tankkerit.

Apua pulmiin, lausuntoja merenkulusta

Ahvenanmaan osaston kokouksissa käsitellään varustamoiden ajankohtaista tilannetta. Osaston kokouksissa on mahdollisuus tuoda esiin työssä kohtaamiaan pulmia ja saada niihin apua.

Ahvenanmaan osasto järjestää sääntömääräiset kevät- ja syyskokoukset sekä tarvittaessa ylimääräisiä tapaamisia. Kokouksia järjestetään vuosittain kuudesta seitsemään. Kokouspaikka on useimmiten osaston oma toimisto. Tapana on järjestää myös kesäretki.

Koska Ahvenanmaa on itsehallintoalue, se on mukana merenkulkua koskevassa päätöksenteossa poikkeuksellisesti: siltä pyydetään kommentteja ja lausuntoja maakuntahallituksessa käsittelyssä olevista merenkulun lainsäädäntö- ja muista asioista. Osastolla on edustus Ahvenanmaan merimieskoulun johtokunnassa. Lisäksi osasto on mukana SAK:n Ahvenanmaan paikallisosastossa.

Ahvenanmaan osaston jäsenillä on monia jäsenetuja. Jäsenet voivat käydä kerran viikossa kuntoilemassa (Avancia Maarianhaminassa, kuntosali Föglössä); osasto maksaa puolet lipun hinnasta.

Uimassa voi käydä (Mariebad, Godbyhallen); osaston tuki on 2/3 lipun hinnasta. Jäsenet saavat lisäksi vierailla maksutta Ahvenanmaan merimuseossa.

Mökkeilyyn on myös hyvät mahdollisuudet, sillä Ahvenmaan osasto on mukana Ahvenanmaan ammatillisessa lomajärjestössä (Ålands Fackliga Semesterorganisation), jonka kautta voi vuokrata käyttöönsä mökin. Jäseneduista voi kysyä lisää suoraan ammattiosastosta.

Yhteystiedot

Puheenjohtaja Eija Kiviö
p. 045 7361 3781
e.kivio(at)gmail.com

Sihteeri Henrik Lagerberg
p. 0400 478 884
henrik.lagerberg(at)aland.net

Merimies-Unionin Ahvenanmaan osasto

Ålandsvägen 40, Mariehamn
p.+358  (0)18-19920
p. +358 (0)18- 19911

alandsavdelning(at)gmail.com