Kiinalainen Kaidi on suunnitellut Kemiin biojalostamoa

Kiinalaisen Cosco-varustamon alukset eivät ole ainoa kiinalaisten Kemiin suunnittelema hanke. Kiinan johtaviin bioenergiatoimijoihin kuuluva Kaidi on suunnittellut rakentavansa Kemiin miljardin euron biojalostamon. Kaidi Finlandin omistaa yksi Kiinan suurimmista bioenergiatoimijoista, Sunshine Kaidi New Energy Group.

”Toteutuessaan tehdas tuottaisi vuodessa 200 000 tonnia toisen sukupolven biopolttoainetta, josta 75 prosenttia olisi biodieseliä ja 25 prosenttia biobensiiniä. Jalostamon pääraaka-aineena toimisi energiapuu, ja se olisi ensimmäinen laatuaan niin Suomessa kuin maailmanlaajuisesti”, Kaidi Finlandin sivuilla kerrotaan.

Kaidi on suunnitellut biojalostamon perustamista Kemin Ajokseen. Kaidin ympäristölupa kaatui kuitenkin hallinto-oikeudessa.

”Kaidi ei yritä enää täydentää Kemin Ajokseen suunnitellun biojalostamon ympäristölupaa, jonka hallinto-oikeus kumosi viime kesänä”, Yle uutisoi 30.1.2023.

Kiinan yhteiskuntaan erikoistunut professori Matti Nojonen Lapin yliopistosta kertoi Helsingin Sanomissa 11.2.2016, kuinka Kemin miljardihanke, Kaidi, osa suurempaa ilmiötä ja Kiinan raha vyörymistä maailmalle. Tässä on Nojosen mukaan kyse myös Kaidissa.

”Se on kiinalaisfirmojen toista aaltoa. Siinä ei ole kyse yritysostosta tai raaka-ainehankinnasta, vaan siitä, että rakennetaan tyhjästä pellolle tehtaita tai tutkimuslaitoksia”, Nojonen kertoo Helsingin Sanomissa 11.2.2016.

Aiemmin 2000-luvun alussa tehtaat siirtyivät Kiinaan. Nyt on meneillään toinen aalto, jossa kiinalainen pääoma virtaa maailmalle: Vuonna 2014 Kiinasta lähti suoria investointeja ulkomaille 116 miljardilla dollarilla, kertoo YK:n kauppajärjestö Unctad.

Kuva alla: Kiinan suunnittelema Vyö- ja Tie-hankkeen reitit. Kuvasta puuttuu ylhäältä Pohjoisväylä, jota pitkin kiinalaisia aluksia purjehtii Eurooppaan ja Suomeenkin. Kuva: Shutterstock