M/s Viking Cinderella

Alla fartyg i rederiet Viking Line seglar nu under finsk flagg

Eleganta och förnyade M/s Viking Cinderella kryssar mellan Helsingfors och Stockholm. Vid årsskiftet flyttade Viking Line fartyget från svensk till finsk flagg.

Viking Line har sitt säte på Åland. Nu seglar alla rederiet fartyg under finsk flagg. Ett inhemskt företag och ett tonnage som är registrerat under finsk flagg och som har finländska sjömän är det bästa sättet att trygga försörjningsberedskapen för Finlands sjötransporter.

M/s Viking Cinderella trafikerar Helsingfors-Tallinn-Stockholm under sommarsäsongen och gör också några specialkryssningar till Visby, som det funnits stort intresse för.

Seaview Dining: en restaurangsal som är som en fest på slottet

Elegansen på M/s Viking Cinderella får passagerarna att kippa efter andan. De stora och lyxiga takkronorna i restaurang Seaview Dining gör särskilt intryck och är helt unika på Östersjön.

Ett nytt stort runt bord med sittplatser för kunder byggdes, samt en vacker aperatifbar där champagne, viner och andra drycker finns vackert utställda.

Hög restaurangsalen

Restaurangsalen är hög och rymlig med fönster från golv till tak som öppnar upp sig mot Östersjön.

- Á la carte-restaurangen renoverades på ett vackert sätt med respekt för det gamla. Det är bra att man bevarade de vackra fönsterdekorationerna – kurbitserna, säger servitris Virpi Huhtasalo beundrande om sin nya arbetsplats.

Huhtasalo arbetade tidigare på M/s Gabriella. Nu svischar hon elegant runt i á la carte-restaurangen på M/s Viking Cinderella tillsammans med sina kollegor. En servitör är alltid framme och synlig för kunderna. Servitörens arbete handlar om att visa upp sig och representera, från att bära fat till att presentera och hälla upp vin till att samtala med kunden.

Premium-frukost

I Seaview Dining på M/s Viking Cinderella kan man också njuta av en Premium-frukost, som också serveras på rederiets övriga fartyg.

Den lugna och ljusa restaurangsalen erbjuder en fin inramning till en lugn start på dagen där man kan njuta av en lyxig Premium-frukost med både sött och salt samt varma alternativ, för att inte tala om mousserande vin. Á la carte-restaurangen fick också en frukostbuffé där man kan välja bland en mängd olika delikatesser. Kaffet serveras direkt vid bordet.

Nattklubben Étage påminner om Miami Vice

M/s Cinderella byggdes 1989, men fartygets arkitektur och utrymmen är oerhört funktionella. Fartyget har flera lösningar som man bör värna om även i framtida fartygskonstruktioner.

Tiotals meter lång upplyst bardisk

Nattklubben är mörk i kvällsdunklet. Bardiskarna är upplysta med röda lysrör i garagestil. Den långa korridoren leder kunden till nattklubben, där det finns en tiotals meter lång upplyst bardisk som man kan hänga vid i de rymliga lokalerna.

- Här ska man inte behöva vänta så värst länge om man är törstig, säger restaurangchef Joni Kuutti.

- Förutom vid bardisken serverar vi också vin direkt vid bordet.

Nattklubben är fördelad på tre olika våningar

- Nattklubben är fördelad på tre olika våningar: Uppifrån kan man titta ner på dansgolvet, där det finns en bra scen och plats för artister. Nattklubben har sittplatser för kunderna och barer på tre olika plan, säger Kuutti och förklarar att det kommer att gå hett till i nattklubben på Cinderella i sommar.

Längre bort i korridoren har nattklubben också en liten loungebar med en servitör, där servitris Mirella Degerman som bäst håller på att inleda sin kväll.

- Loungen passar de kunder som inte vill vara mitt i nattklubbspulsen, utan samtala lite mer avsides. I loungen serverar vi bl.a. olika cocktails från menyn vid borden.

The Buffet: elegans och avkoppling

Buffén har renoverats och förnyats, men man har också behållit den gammaldags stämningen. En fantastisk utsikt över havet öppnar upp sig i fören. På båda sidor av korridorerna finns kabinett där man kan äta i lugn och ro och elegans. Kabinetten har visat sig vara ett bra ställe att äta i buffén och är något man bör bevara när man designar nya fartyg.

- Många som har blivit kunder på Cinderella har berömt den bevarade elegansen i buffén och att man renoverat den med respekt för det ursprungliga och inte förstört något, säger restaurangchef Joni Kuutti om responsen från kunderna.

En fartfylld, avkopplande dag till sjöss

Servitris Maria Vainio kommer med fler gafflar och knivar till matgästerna. Hon läser för närvarande till en grundexamen inom livsmedelsbranschen och arbetar till sjöss vid sidan om studierna.

- Jag har kryssat mycket sedan jag var barn och tycker om havet och skärgården väldigt mycket. Jag började jobba till sjöss som servitris i augusti på M/s Viking Glory och gör nu en avstickare här på Cinderella, berättar hon.

Vad tycker hon om sitt jobb?

- En fartfylld, avkopplande dag till sjöss. Många människor, mycket underhållning, mycket att göra. Arbetet är precis som jag förväntade mig.

​- Arbetet till sjöss har känts bra. Jag har blivit förtjust i arbetets stil, tidtabellerna och andra. Jag kommer säkert att jobba till sjöss även i sommar, säger Vainio, som bor i Vittis.

Archipelago Spa & Wellness

Archipelago Spa-avdelningen på M/s Viking Cinderella har genomgått en hel del förnyelser. Spaet har träytor och harmoni samt eleganta behandlingsrum och är utan tvekan fartygets pärla, där man kan koppla av under kryssningen.

- Bassängavdelningen har en bubbelpool, ett kallbad och en massagepool. Det finns bastur för de flesta smaker: ångbastu, saltbastu och vanliga bastur, berättar kosmetolog Johanna Kettunen.

Två kosmetologer och en massör, alltså totalt tre personer, jobbar i spaet. Behandlingsrummen är mycket trivsamma.

- Vi använder för närvarande två behandlingsrum som rymmer totalt tre personer. Senare kommer ytterligare ett behandlingsrum att tas i bruk.

Lyxiga behandlingar

Professionella kosmetologer och en massör arbetar i spaet.

- Vi gör lyxiga behandlingar och avkopplande behandlingar. För närvarande är olika ansiktsbehandlingar populära. En av de populäraste behandlingarna är kombinationsbehandlingen Archipelago SPA Signature, där man först gör en mjukgörande peeling och avkopplande spamassage på ryggen, varefter man gör en ansiktsbehandling anpassad efter hudtypen, tipsar Kettunen.

Bild nere: kosmetolog Minna-Mari Saarelainen och harmoniska rummet

Spaets loungerum har vilstolar där kunderna kan slappa, och i baren kan man köpa något att dricka. Spaet har också en liten butik som sköts av spapersonalen.

Ocean Grill

Ocean Grill är en enkel, avslappnad och casual matplats, men ändå en kvalitetsrestaurang där maten serveras vid bordet. Det är alltså en högklassig och lugn restaurang med en meny som innehåller ett brett utbud av grillade kött- och fiskrätter.

I Ocean Grill lagar kocken Tomi Tammi och specialisten Michael Källmann mat som ska serveras i det öppna köket.

Video nere: Mariehamnbon specialisten Michael Källman 

En populär restaurang

Kockarna har fullt upp när de lagar och serverar de färgglada och smakfulla rätterna.

Jag gillar jobba till sjöss så mycket att jag inte längre skulle jobba i land

Ocean Grill är en populär restaurang. Kockarna har fullt upp när de lagar och serverar de färgglada och smakfulla rätterna. Servitris Jenni-Maria Toivonen har tidigare arbetat på Silja och har nu varit på Cinderella i ett par veckor som extrapersonal.

- Jag har jobbat till sjöss i ungefär ett år – i maj blir det ett helt år.

- Jag gillar det så mycket att jag inte längre skulle jobba i land, säger Toivonen, som är här för att stanna.

Tax-free-butik

M/s Viking Cinderella har en mycket stor tax-free-butik med en butiksyta på totalt 1 100 kvm. Butiken renoverades från golv till tak under dockningen.

- Parfym- och Fashion-avdelningen byggdes ut och butikens allmänna utseende fräschades upp. Butiken säljer många produkter, som olika viner. Den är mycket rymlig och enkel att handla i.

Cinderellas tax free-butik har också Östersjöns bredaste whiskysortiment.

Bild: Butikschef Mikko Leino och shopping host Marina Stenbäck och är nöjda med tax free-butikens nya utseende och planerar redan sommarens kryssningar.

- I slutet av januari anordnar vi en tre dagar lång whiskymässa på fartyget. Hela bildäcket fungerar som mässområde och olika whiskysorter presenteras under mässan, förklarar shopping host Marina Stenbäck.

Under året anordnar man även andra temakryssningar på M/s Viking Cinderella, vilket alltid syns i butiken.

 

Kafé Melody

M/s Viking Cinderella har genomgått en imponerande förvandling och många av dess utrymmen har fått ett nytt, fräscht utseende. I kafé Melody i fartygets för öppnar ett fantastiskt havslandskap upp sig som man kan beundra med en kopp kaffe eller kanske en räkmacka. Restaurangens koncept förnyades och den fick köksutrymmen. Nu kan man även köpa varm småmat i kaféet. Menyn är omväxlande.

En gång sjöman, alltid sjöman

Servitris Piia Makkonen samlar som bäst in tallrikar från borden och möter oss med ett gott humör och ett leende.

- Jag fick en förfrågan om att börja jobba på Cinderella och kom med glädje hit. Detta är min återkomst till fartyget: som 18-åring började jag jobba till sjöss som nisse i M/s Viking Cinderellas nattklubb, berättar Makkonen.

Den glada Kotkatjejen började på sjöfartsskolan i Kotka när hon var 18 år.

- Jag började jobba på M/s Viking Cinderella som 18-åring 1999. Därefter jobbade jag på M/s Gabriella i tolv år och de senaste åren på Tallink, berättar Makkonen.

Coronapandemin gjorde att Makkonen blev av med jobbet till sjöss.

- Jag jobbade i köket på en lokal lågstadieskola. När fartygen började segla igen fick jag lyckligtvis komma tillbaka till sjöss med en gång: en gång sjöman, alltid sjöman.

Bild nere: Seaview Dining Á la Carte. Välkommen till M/s Viking Cinderella!