En ny generation behövs till havs

Hanna Lindholm började som kock på Viking Line i somras: ”Jag gillar verkligen att jobba till havs!”

Kocken Hanna Lindholm är en färsk sjöman. När picknick-dagskryssningarna med M/s Gabriella börjar har hon hunnit arbeta som kock på Viking Line i en månad.

- Jag började först på M/s Viking Glory. Därifrån gick jag till M/s Viking Grace och sedan kom jag hit till M/s Gabriella.

Lindholm kommer från Nyland. Fartyget kryssar från Helsingfors, vilket passar henne bra.

På Picknick-dagskryssning från Helsingfors till Tallinn med M/s Gabriella

- Vi hade stor brist på arbetskraft. Läget var precis detsamma som i restaurangbranschen i land: det finns inte tillräckligt med personal och det är svårt att hitta speciellt kockar och servitörer, berättar Leena Koskinen, restaurangchef, och Tuula Luokkanen, arbetstidslogistiker på Viking Lines M/s Gabriella.

- Vi hade stor brist på arbetskraft. Läget var precis detsamma som i restaurangbranschen i land: det finns inte tillräckligt med personal och det är svårt att hitta speciellt kockar och servitörer.

Enligt Koskinen och Luokkanen behöver man nu locka en ny generation till branschen.

- De senaste två åren har folk hittat många andra jobb. Det behövs en ny generation till fartygen – och den gamla personalen behöver utan tvekan också komma tillbaka till fartygen.

Viking Lines M/s Gabriella och M/s Amorella turades under sommarsäsongen om att göra picknick-dagskryssningar mellan Helsingfors och Tallinn.

I bilden restaurangchef Leena Koskinen i den soliga Tallinn. 

Många sjömän hittade nytt jobb eller bytte bransch under coronapandemins permitteringar

Många sjömän hittade nytt jobb eller bytte bransch under coronapandemins permitteringar.

Förutom rederierna har också fartygens besättningar lagt ner mycket arbete på att hitta tillräckligt med personal till fartygen. Man har annonserat lediga platser på ”torg”, på anslagstavlor och i sociala medier. Djungeltelegrafen har gått varm.

”Fartyget är mitt andra hem”

Arleen Saarna arbetar som servitör på M/s Gabriella. Saarna om någon förstår vikten av sjöfart och fartyg i Finska viken.

- Jag kommer från Estland och har rest med fartyg hela mitt liv. Fartyget är mitt andra hem.

Hon började arbeta till sjöss 2018.

- Tidigare arbetade jag i land. Sedan kände jag att jag vill ha utmaningar och arbeta någon annanstans, så då sökte jag mig till havs. Jag började sommarjobba på M/s Mariella 2018 och i början av 2019 bytte jag till M/s Gabriella. Jag arbetade på båda fartygen. Sedan kom coronapandemin och Mariella såldes. Jag var hemma permitterad i nästan ett år.

Som tur var kom kryssningstrafiken igång igen och Saarna kunde gå tillbaka till jobbet.

- Arbetskamraterna på fartyget är helt fantastiska. Stämningen är härlig och landskapen vackra. Anställningsförmånerna är bra och man kan också besöka Stockholm. Det är riktigt roligt att arbeta till sjöss – jag gillar det. Därför tänker jag fortsätta med det.

En nyhet: Living Room på M/s Gabriella

Jyri Leinonen är kökschef på M/s Gabriella och bekräftade att besättningsbristen är verklig då sommarens första picknick-dagskryssning från Helsingfors till Tallinn startade före midsommar.

- Besättningssituationen varierar på vårt fartyg: ibland har vi gott om personal och andra gånger har vi svårt att hitta tillräckligt med arbetskraft. Vi saknar fortfarande personal, men vi har lagt ner mycket arbete på att få kryssningarna att fungera, berättade Leinonen.

- Vi har ringt alla anställda efter coronatiden. Många har hittat nytt jobb eller bytt bransch, vilket är naturligt.

Även om arbetskraftssituationen var tuff berättade Leinonen att han kände sig trygg med att man skulle hitta personal.

- Vi har en nyhet på M/s Gabriella i form av vårt Living Room, säger kökschef Jyri Leinonen och presenterar den trivsamma loungen.

- Man kan köpa en biljett till Living Room, där det serveras kaffe, öl och vin, som ingår i priset. Dessutom serveras det salta och söta delikatesser. I vardagsrummet finns det goda möjligheter att ladda elektroniska apparater och t.ex. arbeta under resans gång.

Undersökningen av sjömansläkare har blivit en riktig flaskhals

Undersökningen av sjömansläkare har blivit en riktig flaskhals när man ska börja arbeta på ett fartyg, eftersom det inte finns tillräckligt med läkare eller tider.

- När vi hittar lämpliga arbetstagare i land måste de också gå på en undersökning hos en sjömansläkare, som för närvarande har massor att göra och som det är svårt att få tid till.

Hur har man sökt folk till fartygen?

- Vi har varit i direkt kontakt med skolorna och informerat lärarna, studerande som tidigare arbetat på fartygen och deras kamrater om att det finns arbete till sjöss, berättar restaurangchef Leena Koskinen och arbetstidslogistiker Tuula Luokkanen.

- Vi har också sökt folk genom djungeltelegrafen och skickat budskap om att om man bara har rätt inställning, så är det bara att söka sig till fartygen, så ordnar vi papperen.

Numera marknadsför man också mycket genom sociala medier, men det räcker inte enligt Koskinen och Luokkanen.

- Vi har också lagt ut platsannonser via de officiella rekryteringskanalerna och satt upp lappar på anslagstavlor på fartygen och i skolorna.

Koskinen och Luokkanen har ringt sjöfartsskolorna och även restaurangskolorna, olika yrkesläroanstalter och Haaga-institutet.

Vi har ringt inåt landet ända till Lahtis och har varit i kontakt med Lappland och försökt locka säsongsarbetare från branschföretagen där att komma och jobba på fartyg i sommar. Vi har också lyckats hitta några ”pärlor” där, skryter Koskinen och Luokkanen.

Den första Picknick-dagskryssning från Helsingfors till Tallinn 21.6.2022. En servitör Joel Lignel jobbade på á la carte.

Full fart i baren

Det var full fart i baren direkt från början av picknick-kryssningen. Bingon drog folk och medan passagerarna spelade, njöt de av uppfriskande drinkar. Servitören Anna Liukkonen tillreder snabbt och professionellt drinkar i baren. Anna Liukkonen  har jobbat som inhoppare under vintern och nu fick hon sommarjobb på färjan.

Välkommen att jobba till sjös!

Även om rekryteringen har orsakat en hel del arbete är det inte tråkigt.

- Det är riktigt roligt att arbeta på ett fartyg, vilket gör det enkelt att marknadsföra branschen. Sjöfarten intresserar folk.

Det är också bra att göra allmänheten medveten om att man kan söka sig till havs även om man är lite äldre. Det går absolut att byta karriär från land till hav – arbetet på ett fartyg handlar om inställning.

Treveligt välkomna att jobba till sjöss, hälsar M/s Gabriellas kock kokki Pekka ”Peksi” Juntunen har jobbat hela sitt karriär till sjös.

Viking Lines M/s Gabriella i Sveaborg (Kustaanmiekka)

Viking Lines M/s Gabriella och M/s Amorella turades under sommarsäsongen om att göra picknick-dagskryssningar mellan Helsingfors och Tallinn. Fartyget lämnade Helsingfors på morgonen kl. 10.30 för att åka mot Tallinn.