Merille tarvitaan uutta sukupolvea töihin

Hanna Lindholm aloitti kesällä kokkina Viking Linella: ”Tykkään merityöstä, todellakin!”

Hanna Lindholm on tuore merimies. Hän työskentelee kokkina Viking Linen M/s Gabriellalla.

Matkustaja-alus teki kesällä piknik-päiväristeilyitä Helsingin ja Tallinnan välillä. Piknik-päiväristeilyiden startatessa Lindholm on ehtinyt työskennellä kuukauden verran merillä ja kokemusta on jo muutamasta eri laivastakin:

- Aloitin merityöt M/s Viking Glorylla, sieltä siirryin M/s Viking Graceen ja sen jälkeen tulin tänne M/s Gabriellaan.

Lindholm on kotoisin Uudeltamaalta. M/s Gabriella risteilee Helsingistä, mikä natsaa Lindholmille hyvin.

Kuuntele kokki Hanna Lindholmin haastattelu Merimiesradiosta (Soundcloud).

 

Piknik-päiväristeilyllä Helsingistä Tallinnaan

- Merillä on paljon työvoimapulaa. Tilanne on aivan sama kuin maissa ravintola-alalla: ei ole riittävästi henkilökuntaa ja varsinkaan kokkeja ja tarjoilijoita ei tahdo löytyä, Viking Linen M/s Gabriellan ravintolapäällikkö Leena Koskinen ja työaikalogistikko Tuula Luokkanen kertoivat Merimies-lehdelle kesäkuussa.

Koskisen ja Luokkasen mielestä alalle pitäisi saada houkuteltua nyt uusi sukupolvi töihin.

- Viimeisen kahden vuoden aikana ihmiset ovat löytäneet paljon muita tehtäviä. Laivoille tarvitaan uutta sukupolvea töihin - ja ilman muuta myös vanhat työntekijät palaamaan takaisin laivoille.

Viking Linen M/s Gabriella ja M/s Amorella tekivät kesäkaudelle vuoropäivin piknik-risteilyitä Helsingin ja Tallinnan välillä. Matkustajia oli piknikeillä hyvin.

Kuvassa ravintolapäällikkö Leena Koskinen aurinkoisessa Tallinnan satamassa.

Moni merenkulkija löysi uusia töitä tai vaihtoi alaa koronapandemian tuomien lomautusten aikana

Koronapandemia koetteli merenkulkualaa. Kun risteilyliikenne oli pysähtynyt, pahimmillaan jopa yli puolet suomalaisista merenkulkijoista oli lomautettuna.

Moni merenkulkija vaihtoi alaa tai etsi maista toista, korvaavaa työtä pitkien lomautusten aikana. Risteilyiden jälleen käynnistyttyä haasteena on ollut löytää riittävästi työvoimaa laivoille.

Varustamoiden lisäksi laivojen miehistöt ovat itse tehneet paljon töitä sen eteen, että aluksille löydettäisiin nyt riittävästi henkilökuntaa. Avoimia työpaikkoja on markkinoitu ”toreilla”, ilmoitustauluilla ja somessa. Puskaradio on pauhannut.

"Laiva on minulle toinen koti"

Tämän hetkisestä työvoimapulasta huolimatta merenkulku on vetovoimainen ala, joka ei katoa. Ihmiset ja tavarat tulevat aina liikkumaan ja laivakuljetukset ovat maailman ympäristöystävällisin kuljetusmuoto.

Viking Linen M/s Gabriellassa tarjoilijana työskentelevä Arleen Saarna, jos kuka, ymmärtää merenkulun ja laivojen merkityksen Suomenlahdella.

- Olen kotoisin Virosta ja matkustanut koko elämäni laivojen kyydissä. Laiva on minulle toinen koti.

Merityöt Saarna aloitti vuonna 2018.

- Olin aiemmin töissä maissa. Sitten ajattelin, että haluan haasteita ja muihin töihin. Hain merille. Aloitin kesätöissä 2018 M/s Mariellassa ja alkuvuodesta 2019 siirryin M/s Gabriellaan. Tein töitä kummassakin laivassa. Sitten tuli koronapandemia ja Mariella myytiin. Olin melkein vuoden kotona lomautettuna.

Onneksi risteilyliikenne käynnistyi jälleen ja Saarna pääsi takaisin töihin.

- Työkaverit ovat laivalla ihan huippuja. Täällä on hyvä fiilis ja upeat maisemat. Työsuhde-edut ovat hyvät ja pääsee käymään myös Tukholmassa. Merillä on tosi kivaa olla töissä: tykkään. Siksi aion pysyä merillä töissä jatkossakin.

Uutuus: M/s Gabriellan Living Room

M/s Gabriellan keittiöpäällikkö Jyri Leinonen vahvisti miehistöpulan olevan todellinen.

- Aluksemme miehistötilanne vaihtelee: toisinaan henkilökuntaa on hyvin ja välillä on vaikeuksia saada riittävästi työvoimaa. Vajausta on edelleen, mutta olemme tehneet paljon töitä sen eteen, että risteilyt saadaan hyvin sujumaan.

- Olen luottavaisin mielin, että väkeä kyllä löydetään, keittiöpäällikkö Leinonen tuumii kävellessään kohti M/s Gabriellan Living Roomia.

M/s Gabriellassa on nykyisin uutuutena Living Room, eli lounge, jossa on mahdollista nauttia rauhallisemmasta matkasta, jos esimerkiksi on työmatkalla tai muuten vain haluaa rauhaa.

- Living Roomiin voi ostaa lipun, ja tilassa on tarjolla kahvia, olutta ja viiniä, jotka sisältyvät hintaan. Tarjolla on lisäksi tarjolla suolaisia ja makeita herkkuja. Olohuoneesta löytyy hyvät sähköisten laitteiden latausmahdollisuudet ja siellä pystyy tekemään vaikka töitä matkan aikana, keittiöpäällikkö seisoo topakkana Living Roomin tarjoilupöydän edustalla.

Merimieslääkärintarkastus muodostanut pahan pullonkaulan

Pahaksi pullonkaulaksi laivatyön aloittamisessa on muodostunut merimieslääkärintarkastus, jossa ei ole ollut riittävästi lääkäreitä ja aikoja.

- Kun löydämme maista sopivia työntekijöitä, heidän tarvitsee käydä myös merimieslääkärintarkastuksessa, jossa on tällä hetkellä ihan hirveät ruuhkat, eikä niistä tahdo saada aikoja, M/s Gabriellan ravintolapäällikkö Leena Koskinen ja työaikalogistikko Tuula Luokkanen taustoittavat.

Tilannetta ei ole kuitenkaan jääty surkuttelemaan, vaan on ryhdytty tuumasta toimeen.

- Olemme olleet yhteyksissä suoraan kouluihin ja informoitu opettajia, jo laivalla aiemmin töissä olleita opiskelijoita ja heidän kavereitaan, että merillä olisi töitä tarjolla, ravintolapäällikkö Leena Koskinen ja työaikalogistikko Tuula Luokkanen kertovat.

- Väkeä on haettu paljon myös puskaradion kautta ja lähetetty viestiä, että jos on ”asenne” kunnossa, niin ei muuta kuin laivalla töihin, niin pistetään paperit kuntoon.

Myös somen kautta tehdään tänä päivänä paljon markkinointia, mutta Koskisen ja Luokkasen mielestä se ei pelkästään riitä.

- Työpaikkailmoituksia on laitettu menemään myös virallisia rekrytointikanavia pitkin ja lappuja ilmoitustauluille laivalla sekä kouluihin.

Koskinen ja Luokkanen ovat soitelleet merikoulujen lisäksi myös ravintolakouluihin, eri ammattioppilaitoksiin ja Haaga Instituuttiin.

- Olemme soitelleet sisämaahan aina Lahtea myöten ja olleet yhteyksissä Lappiin ja koittaneet kosiskella sieltä alan yrityksistä sesonkityöntekijöitä laivalle kesäksi töihin. Muutamia ”helmiä” työntekijöitä olemmekin onnistuneet hankkimaan jo sieltä, Koskinen ja Luokkanen kehuvat.

 

Ensimmäisellä Piknik-päiväristeilyllä Helsingistä Tallinnaan 21.6.2022 piti kiirettä. Tarjoilija Joel Lignell laittoi pöytiä kuntoon ja otti vastaan tilauksia á la cartessa.

Säpinää baarissa

Baarissa oli säpinää heti piknik-risteilyn alusta lähtien. Bingo veti väkeä kuten aina ja sitä pelatessa matkustajat nauttivat raikkaat drinkit. Baarin tarjoilija Anna Liukkoselta sujui nopeasti ja ammattimaisesti juomien valmistus. Liukkonen on tehnyt talvella laivalla tuurauskeikkoja ja sai laivalta nyt kesätöitä.

Tervetuloa töihin merille!

Vaikka rekrytointi on teettänyt työtä laivaväelle, se ei ole ikävää.

- Laivatyö on todella kivaa, joten alaa on helppo markkinoida. Merenkulku kyllä kiinnostaa ihmisiä.

- On myös hyvä saada yleiseen tietoon, että merille voi lähteä töihin hieman vanhempanakin. Ammatinvaihto maista merille on ilman muuta mahdollista - laivatyö on asenteesta kiinni.

Toivottaa M/s Gabriellan kokki Pekka ”Peksi” Juntunen, joka on tehnyt työuransa merillä.

Viking Linen M/s Gabriella Kustaanmiekassa

Piknik-päiväristeilyt Helsingistä Tallinnaan olivat monelle suomalaiselle kesän kohokohta. Aurinkoisessa säässä maisemat matkustaja-aluksella olivat upeat. Kuvassa M/s Gabriella purjehtii ulos Kustaanmiekasta, taustalla siintää Suomenlinna.