Risteilymenu tarjoaa paikallista ruokaa

Tarjanteen perinteikäs keittiö luottaaa paikallisiin raaka-aineisiin ja laivareitin varrella toimivien tuottajien tuotteisiin ja kalaonneen. Risteilyllä tarjoillaan sesongin lounas. Latviasta kotoisin oleva kokki Toms valmistaa veden kielelle nostavat ruoat.

- Olen Tarjanteella töissä toista kesää. Sisävesien lisäksi olen työskennellyt maailman merillä risteilijöillä Carnival Cruisella Karibialla, purjehtinut Alaskassa ja Kanadassa, Hawailla ja Australiassa, Tampereella asuva Toms kertoo.

Laivan keittiössä hellepäivänä lämpöä 40 astetta


Helteisenä kesäpäinä Suomen sisävesillä ja merellä ajavien laivojen ravintoissa lämpötila voi nousta jopa 40 asteeseen, mikä tekee työoloista erittäin vaativat. Lähes sadalla hengelle yksittäisten aterioiden valmistus on kokille todella suuri työ.

Sisävesilaivoilla ja rannikon vesibusseilla tulee noudattaa ravintolamiehistöön Merimies-Unionin neuvottelemaa kotimaan matkustaja-alusliikenteen työehtosopimusta. Sääntö on, että aina kun aluksen köydet irtoavat laiturista, työskennellään laivassa – ei maapuolen ravintolassa.  

Tarjanteella työskentelee kokin lisäksi kaksi tarjoilijaa.

- Olen työskennellyt urani aikana 14 laivassa ja pitkään esimerkiksi Silja Linella.

Tamperelainen tarjoilija Risto Putila on hyvässä kunnossa ja kulkee ketterästi Tarjanteen portaissa kuin monet nuoret, vaikka ikää on jo 67 vuotta. Kesätyö kotikaupungin omalla laivalla tarjoaa hyvää vaihtelua eläkkeelläoloon.