Vihreä siirtymä vaikeuksissa

EU-parlamentin yksi tärkeimmistä tehtävistä on toteuttaa vihreän kehityksen edistämiseen tarkoitettua Fit For 55-valmiuspakettia. Tavoite on leikata EU:n kasvihuonepäästöjä vuoden 1990 tasosta 55 prosenttia vuoteen 2030 mennessä.

Vihreän siirtymän edistäminen hyödyttäsi valtavasti Suomen teknologia- ja vientiteollisuutta. Se olisi samalla piristysruiske maamme merenkululle. Suna Kymäläisen mielestä suomalainen teollisuus on ollut ympäristöasioissa hyvin etulinjassa.

- Ihmettelen niitä, joiden mielestä vihreä siirtymä on höpöhöpöä. Ostajat kiinnittävät entistä enemmän huomiota tuotteen tuotantotapaan. Pieni hiilijalanjälki on valttikortti, jonka avulla Suomi pystyy kilpailemaan maailman markkinoilla.

EU-vaalien ennusteet povaavat laitaoikeistolle menestystä. Akatemiatutkija Timo Miettisen mukaan äärioikeiston nousu vaikuttaisi vahvasti EU:n ilmastopolitiikkaan. Vihreän siirtymän kunnianhimoisten tavoitteiden laskeminen olisi haitaksi Suomelle.

- Laitaoikeiston suosio kertoo, että jotain EU-politiikassa on mennyt pieleen. Euroopassa eriarvoistuminen on räjähtänyt käsiin. Ihmiset kokevat, että heidän elintasonsa ei kohene eikä heitä kuulla. Yksinkertainen viesti menee perille. Se antaa ääriliikkeille tilaa, Suna Kymäläinen sanoo.

EU:n parlamenttivaalit pidetään kesäkuun 9. päivä ja Suomesta Brysseliin valitaan 15 meppiä.