Itämerestä on tullut arvaamaton

Video yllä: Venäjälle liikennöiviä aluksia Suomenlahdella, jossa purjehtii paljon Venäjän varjolaivastoa.

Eurovaaliehdokas Kymäläisen mukaan Eurooppa on laiminlyönyt puolustusvarautumistaan. Siksi turvallisuuden vahvistaminen on EU-parlamentissa tulevalla kaudella tärkeämmässä roolissa kuin koskaan aiemmin.

- EU:lla on oltava uskottava puolustusstrategia riippumatta siitä, miten USA:n vaaleissa kulloinkin käy, myös eduskunnan liikennevaliokunnassa istuva Suna Kymäläinen sanoo.

EU:n meriliikennettä koskevat säädökset pyrkivät asianmukaisten työolojen lisäksi varmistamaan myös merenkulun turvallisuus- ja ympäristövaatimusten noudattamisen. Kymäläisen mukaan sotaa käyvässä Euroopassa tärkeintä on huoltovarmuuden takaaminen.

- Itämerestä on tullut arvaamaton. Kaasuputkia ja merikaapeleita on rikottu. Venäjän lisääntyneen sotilaallisen toiminnan takia tarvitsemme lisää toimivia satamia, jotka voivat ottaa vastaan isompiakin aluksia.

Suomen muuttunut geopoliittinen asema ja Nato-jäsenyys ovat nostaneet maamme painoarvoa EU:ssa. Esimerkiksi Euroopan komissio perui aikeensa heikentää suomalaisten satamien asemaa Euroopan liikenneverkossa TEN-T:ssä.

- On myös pohdittava, kulkevatko Suomen merireitit enemmän lännessä Ruotsin läheisyydessä vai menemmekö edelleen Itämeren altaan läpi. Toki Suomen ja Ruotsin Nato-jäsenyys tuo muutoksia EU:n Itämeren ja arktisen merialueen turvallisuusstrategioihin, Suna Kymäläinen sanoo.

EU:ssa Euroopan meriturvallisuusviraston (EMSA) tehtäviin kuuluu mm. edistää meriturvallisuutta ja vähentää meren saastuttamista. Lisäksi se neuvoo Euroopan unionia meriturvallisuusasioissa ja -lainsäädännössä.