Painava syy

M/s Viking Gloryn hyttiemäntä, Lotta Rantanen, heiluttaa puuvartista luutaa vimmatusti M/s Viking Gloryn kannella.

- Näytämme hallitukselle luutaa! Orpo-Purran hallituksen aie heikentää työntekijöiden työehtoja ja sosiaaliturvaa pitäisi lakaista välittömästi yli laidan, Rantanen on suivaantunut oikeistohallituksen vimmasta ajaa läpi lakiuudistuksia, jotka pistävät köyhät ja sairaat polvilleen, vaikka Suomi on tähän saakka pitänyt huolta heikommistaan.

Ei enää. Oikeistohallituksen tavoitteena on luoda maahan 100 000 uutta työpaikkaa. Samaan aikaan porvarihallitus heikentää työntekijöiden työehtoja, kuten helpottaa esimerkiksi irtisanomista.

Kuva: Timo Keskisarja

- Työntekijän irtisanomiseen riittää hallituksen mielestä jatkossa ”asiallinen syy”. Mikä on tämä ”asiallinen syy”?

- Pelkoni on, että työntekijöitä – myös vakituisia – voidaan alkaa irtisanoa pelkällä pärstäkertoimelle, jos jostakusta halutaan päästä eroon, Rantanen on huolissaan tulevasta.

Työntekijöiden irtisanomisperusteen madaltaminen ei lisää työllisyyttä: se heikentää sitä. Työtön ei välttämättä saa heti uutta työtä, vaan joutuu työttömyyskortiston asiakkaaksi.

- Monilla aloilla, myös merillä, on työntekijöistä huutava pula. Eikö työnantajan pitäisi ottaa nyt kaikki keinot käyttöön, että he saavat alalle hyviä työntekijöitä ja ennen kaikkea pidettyä heistä kiinni, hyttiemännät painottavat.