Merimies vai viihdemaakari

Auwon valtakunta sijaitsee M/s Gabriellan kahdeksannessa kerroksessa yökerho Cafe Marin kupeessa. Tila toimii niin työkaluvajana, kahvihuoneena kuin Merimies-Unionin piskuisen ammattiosaston, Laivan Viihdeammattilaisten, juttutupana.

- Meidän noin sadan jäsenen ammattiosasto on pieni mutta vireä. Työskentelemme muun muassa ohjelmaisäntinä ja -emäntinä, dj:nä, av-teknikkoina, leikinohjaajina ja croupiereina, osaston puheenjohtaja Perttu ”Auwo” Nurmi sanoo.

Auwon kahvinkeitin käy koko ajan kuumana, kun päivän puheenaiheena on leikkausuhan alla oleva matkustaja-alusten miehistötuki. Laivan henkilökuntaa huolestuttaa oppositiopuolueiden kokoomuksen ja kristillisdemokraattien suunnitelma leikata tukea runsaalla 75 miljoonalla eurolla.

- Pitää muistaa, että miehistötuessa raha ei liiku. Varustamo kyllä tilittää valtiolle työntekijän palkoista ennakkopidätykset sekä työeläke- ja tapaturmavakuutusmaksut, mutta valtio palauttaa ne sitten takaisin varustamolle, puheenjohtaja Perttu ”Auwo” Nurmi muistuttaa.

Valtio myönsi vuonna 2022 miehistötukea 75,8 miljoonaa euroa. Tuki on tarkoitettu Suomen lipun alla olevien alusten miehistökustannusten kilpailukyvyn parantamiseksi. Leikkausta esittäneet puolueet leimaavat tuen tehottomaksi yritystueksi ja sen saajat viihdemerenkulkijoiksi.

- Olemme merellä töissä olevia viihdealan ihmisiä. Meillä on hallussa merenkulkijan perustaidot. Harjoittelemme päivästä riippuen pelastusvälineistön käyttöä, laivan kyljestä laukaistavaa liukumäkeä ja evakuointia. Kaikki tarvittavat peruskurssit on käyty.

- Olin aiemmissa laivoissani yli 20 vuotta ensiapuryhmissä tilanteissa, joissa sairaanhoitajien kädet eivät enää riittäneet. Oli sydänpysähdyksiä, aivoinfarkteja, luunmurtumia, omaisten rauhoittelua. Niissä tilanteissa viihdepuoli oli aika kaukana, Auwo tuhahtaa.

Kokoomuksen jäsenillä on hyvä tilaisuus nähdä ”viihdemerenkulkijat” oikeissa töissään, sillä puolue varasi koko Gabriellan käyttöönsä vaaliristeilyään varten.